Reklama

Reklama

Peklo zvané Alcatraz

(TV film)
  • USA Alcatraz: Living Hell

Obsahy(1)

Světoznámá věznice na dosah velkoměsta, zároveň však uprostřed mocných mořských proudů, odkud prý nebylo úniku. Přesto se několika trestancům utéct podařilo...  Alcatraz, majestátní ostrov s pevností, na nějž je vidět z vršků strmých uliček San Franciska. Dnes se vedle proslulých historických lanových tramvají či lachtanů slunících se na přístavních molech řadí k nejznámějším turistickým atrakcím města. Původně to byl malý, bezmála nezajímavý ostrov s poněkud poetickým názvem "Isla de los alcatraces" - tedy "Ostrov pelikánů". V roce 1847 tu ovšem vyrostla armádní pevnost, která se později začala využívat jako věznice. V době americké občancké války se sem vozili zajatci, od roku 1906 přibývalo i civilních trestanců. Pověst trestnice, z níž není úniku, získal Alcatraz ve třicátých letech minulého století, kdy věznice prošla razantní modernizací - byl tu důmyslný automatizovaný dveřní systém, mříže z tvrzeného betonu a oceli, přispěla i příroda - prudké mořské proudy. Během 29 let existence moderního Alcatrazu se však několika mužům podařilo utéci. Dokumentární film nabízí příběhy těchto slavných "velkých útěků". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Já nečekal úžasnou kameru ani dialogy. Čekal jsem jakékoliv nové informace ohledně tohoto mysteriózního místa zvaném Alcatraz a to se mi dostalo. Hltal jsem každé slovo a myšlenka na všechny, kdo se chtěli z tohoto "pekla" dostat (a přežít) mě provázela celých 50 minut! Nyní už mne zajíma jediné: "Franku Morrisi , Johne a Claranci, dali jste to nakonec?" ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Brilantné zhostenie sa problematického väzenia, ktorému nepraje klíma a kde je potreba častej rekonštrukcie. Zároveň najväčší zločinci dožívajúci sa vysokých trestov. Niektorí veľmi odvážni sa pokúsili o únik...Réžia, výprava vniesli veľkú profesionalitu. A aj českí kolegovia v dabingu nesklamali :) ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o věznicích jsou vždy zajímavé a Alcatraz, i díky svým záhadám, ještě více. Příliš se tady neopakovaly záběry, Odborníci rozebírali stavební materiál, historii a v neposlední řadě pokusy o útěk. Myslím si, že to určitě nenudilo a divák se doví i plno dalších informací. Franku Morrisovi a bratrům se snad povedlo utéct :-) ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

V nedávné době jsem shlédl nový seriál Alcatraz a několik dalších filmů o tomhle fascinujícím vězení, a tak jsem byl moc rád, že jsem na tenhle dokument náhodou narazil v tv programu. Jeho průběh má v podstatě dvě hlavní linie. Ta první se týká konstrukčních řešení věznice, konkrétně především železobetonové konstrukce a oceli používané na vězeňské mříže o nichž pojednává i několik názorů odborníků z jednotliých oblastí a ta druhá se věnuje nejvěhlasnějším útěkům v čele s Frankem Morrisonem a bratri Anglinovými. Mimo to je tu často zmiňován vliv vody a proudů, které byly asi tou největší překážkou útěkům nebo také pohledy na moderí věznice a další detaily. Dokument je to vážně povedený, plný méně i vice známých informací a já ho sluplnul jako malinu, pro fanoušky Alcatrazu a věznic povinnost. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Alcatraz je místo, které vždy přithovalo, přitahuje a bude přitahovat pozornost lidí. Jedna z nejznámějších věznic světa, z níž není úniku, pokud se neobjeví někdo, koho by později mohl ztvárnit Clint Eastwood :) Jak ovšem dopadl tento neproslulejší útěk, se neví..Dokument je velmi dobře zpracován, máme možnost slyšet svědky, dozorce, ale i nejrůznější odborníky přes historii této federální věznice či přes metalurgii a beton. Už jen samotný pohledy na ostrov, na němž se tyčí maják a rozkládá se Alcatraz, působily velmi dobře. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama