Reklama

Reklama

Místo činu

(seriál)
  • Západní Německo Tatort (více)
Trailer
Západní Německo / Německo / Rakousko / Švýcarsko, (1970–2024), 1897 h 8 min (Minutáž: 56–140 min)

Režie:

Houchang Allahyari, Jochen Bauer, Alexander Adolph (více)

Předloha:

Henning Mankell (kniha), Axel Corti (kniha), Werner Kließ (kniha) (více)

Scénář:

Michael Haneke, Kai Hafemeister, Rainer Boldt, Martin Suter (více)

Kamera:

Frank Lamm, Hagen Bogdanski, Axel Block, Wolfgang Treu, Helge Weindler (více)

Hudba:

Klaus Doldinger, Evžen Illín, Johannes Kobilke, Peer Raben (více)

Hrají:

Klaus J. Behrendt, Miroslav Nemec, Udo Wachtveitl, Dietmar Bär, Ulrike Folkerts, Joe Bausch, Andreas Hoppe, Peter Espeloer, Annalena Schmidt (více)
(další profese)

Série(55) / Epizody(1270)

Obsahy(1)

Tatort, neboli Místo činu se v Německu vysílá už od 70. let a je označován za nejoblíbenější a nejdéle vysílanou krimisérii v německy mluvících zemích. Vysílá se pravidelně kažou neděli a garantuje vysokou sledovanost. Každý díl se odehrává v jiném městě, ať už Německa, Rakouska nebo Švýcarska, a kromě soudobých společenských problémů (kriminalita i osobní život detektivů) nabízí pohled i na lokální kolorit (kulturu, architekturu, zvyklosti) daného regionu. (rogue13nasic)

(více)

Recenze uživatele subic k tomuto seriálu (29)

Místo činu (1970) 

Od roku 1970 neuvěřitelných skoro 1000 dílů. Schimanski (Götz George) vystupoval ve 29 dílech a to je pro mě srdeční záležitost. Pár dalších dílů jsem viděl, zahrál si tu třeba i Til Schweiger, ale ty hodnotím spíš průměrně. ()

Vražda v přístavu (1981) (S12E07) 

Prvotina, kde se objevil Schimanski a jeho kolega Thanner. Začátek filmu, kdy Schimi kouká z okna panelákového pokoje ven na ocelárnu, si tvůrci nostalgicky zopakují o skoro 30 let později v dílu Schimanski: Šichta v šachtě (2008). Schimiho charakter se tu hezky rozvine, nechybí malá přestřelka, hospodská rvačka, Schimiho vocas pronásleduje piglice z hospody, jak jinak. Ranní kocoviny a honičky v autech a další přinesou až další díly. Pro mě velká nostalgie, protože jsem na to mohl koukat jen u babičky večer v osmdesátkách jako malé děcko. 70% ()

Přeběhlík (1981) (S12E12) 

2. díl dvojice Schimanski a Thanner. Je trochu na škodu, že nezachytil tempo prvního. Příběh byl takový blátivý a ne úplně srozumitelný. Schimi se zato projeví jako pořádný násos a jako polda, co má krom bouchačky za pasem i otvírák na lahváče. ()

Neviditelný protivník (1982) (S13E03) 

3. díl s dvojicí Schimanski a Thanner a první díl, kde je doplňuje sympatický zavalitější Holanďan Hänschen (Chiem van Houweninge). Tady mu ještě neříkají Honzíku. V tomto dílu má i drobný štěk mě trochu povědomý Werner Schwuchow, známý jako vrah v jednom dílu seriálu Dobrodružství kriminalistiky. Schimi není v bezpečí ani doma, proto bydlí v hotýlku, kde také přebývá jistý dealer nádobí, ve skutečnosti nájemný vrahoun. ()

Dívka na schodech (1982) (S13E07) 

4. díl s dvojicí Schimanski a Thanner. Jeden z odlehčených dílů, žádná střílečka, honička v autech, žádná noční pitka a ranní kocovina, Schimi tentokrát ani neprohání žádnou barmanku nebo jinou sukni. Tentokrát je tu obchod s drogami, zabitá matka dealerka, milenec vrah a pomstychtivá dcerka. Ta se snaží celou dobu Schimiho svádět. Jeden z těch slabších dílů, ale má docela zajímavou hudbu. To měl Schimi ještě delší vlasy i přes uši a hned na začátku otevřel dveře bytu nějakou kreditkou, taky je to jeden z mála dílů, kdy sedí v obleku v nóbl restauraci. Zároveň je to první díl, kdy říkají Hänschenovi "Honzo, Honzíku". 50% ()

Plyšová zvířátka (1982) (S13E12) 

5. díl dvojice Schimi a Thanner. Tyfus a adoptované děti z Asie přes Holandsko, navíc adoptované děti dostanou na cestu plyšové zvířátko nacpané heroinem, které jim po příletu šikovně vymění a dítě může k adoptivním rodičům. Schimi, Thanner a Hänschen zkoušejí v Holandsku adoptovat dítě. Jeden z odlehčených dílů bez stříleček, honiček, večerních piatik a ranních kocovin, ale o to více zábavný. Schimi si vede domů malou hongkongskou holčičku Thanner vyhozený z domova čeká před jeho domem, tak končí Schimiho druhá sezóna. V původním dabingu se objevil u jedné roličky krátce i Antonín strýček Jedlička a policejního šplhouna zástupce šéfa Königsberga Dr. Borna namluvil Olda Kaiser. ()

Miriam (1983) (S14E03) 

6. díl dvojice Schimanski a Thanner. Jeden ze slabších dílů, krádeže cenností a jejich následný prodej a odkup pojišťovnou, aby nemusela vyplácet plnění. Žádná akce, střílečka, honička, dokonce ani žádná chlastačka, ranní kocovina. Jen Thanner bydlí u Schimiho, vaří, myje nádobí... a dostane přes držku od milence manželky. 50% ()

Vlny za lodí (1984) (S15E04) 

7. díl dvojice Schimanski a Thanner. Film začne zátahem na smažky v nějakém tom jejich skvotu a najdou tam i jednu smažku usmaženou. Při výslechu smažek dojde na policii i Dr. Waldorf nahlásit vypouštění toxinů do Rýna. Jenže kdo nechal pak sejnou Waldorfa a taky šéfa odpadní firmy Kaisera. Jenže hlavní podezřelí ředitel chemičky Baumgarten je taky nalezen mrtvý. Za vším hledej ženskou. Policejní šéf Karl Königsberg slaví 58 narozeniny a manželka mu říká familiérně Karlíčku. Schimi poprvé jako boxer v ringu, i když zatím jen v tělocvičně - na to později naváže díl Schimanski: Eskadra (1997). A na konci Schimi už podruhé v kravatě a v obleku v nóbl restauraci. Takový průměrný díl skoro bez akce, až na let Schimiho helikoptérou a jeho skok na loď. Film doplňuje zajímavá hudba (Hermann Weindorf) nebo hitovka na konci z té doby (Panarama - In this World). 65% ()

Smrt na stadionu (1984) (S15E07) 

8. díl dvojice Schimanski a Thanner. V několika ohledech celkem zábavný díl, Thanner stále bydlí u Schimiho, vaří, uklízí, dokonce chová želvu a pak taky Schimimu zalepuje rány. Oba mají i novou policejní kamarádku. Jenže vyšetřování kolem vraždy mezi fotbalovými fanoušky na stadionu už tak zábavné není. Schimi se s nimi pěkně opije, zasponzoruje je, nakoupí jim cigára a chlast a oni ho vysvlečou a v dešti ho nechají bez trenclí ležet uprostřed stadionu a to ještě před tím dostal pořádně do rypáku a sebrali mu odznak. A to chce pomstu. Vrahem je zahradník teda správce hřiště, který nějak čachruje se smlouvami na mrtvé duše. Jeden z těch slabších dílů. 55% ()

Účet bez hostinského (1984) (S15E12) 

9. díl dvojice Schimanski a Thanner. Italská mafie má prsty i ve vraždách v Duisburgu a s ní spojený Schimiho kámoš Ital Quido. Schimi tentokrát jezdí tehdejší hitem Fordem Sierrou 2.3D. Zajímavou hudbu napsal tentokrát i pro smyčce a spinet Stefan Melbinger. ()

Dvojí hra (1985) (S16E03) 

10. díl dvojice Schimanski a Thanner. Církevní sekta nebo jak říkají, církevní společenství, mnoho lidí tam nalezlo svůj nový domov... bojujte proti hladu ve třetím světě atd. A přitom hlavní sekťák je normální vrahoun a ještě k tomu překupník se zbraněmi a jeho ovečky dealují kokain. Díl je doplněn zajímavou hudbou a dobovou hitovkou od Davida Knopflera. 2024: No náhodou mi to tentokrát přišlo zábavné, když Schimi a Tanner honili manžela zavražděné a když si vezmou kudrnáče Hänschena, jdou jim i domovní prohlídky. ()

Vila na předměstí (1985) (S16E07) 

11. díl dvojice Schimanski a Thanner. Tentokrát nejde o nic jiného než o heroin v jednom kufru v jednom domě kdesi na samotě. Schimi hned zkraje bere játra hákem, když řekne u stánku 2, tak to znamená 2 platíčka po 4 plechovkách, aby bylo jasno. Ty si pak ještě chvíli nosí v náruči jako mimino. Takže 2 = 8ks. Jinak takový sterilní díl, žádná večerní barová ožíračka, žádná ranní kocovinka, žádné probuzení u nějaké hospodské v posteli, honička v autech, jenom krátká přestřelka po tmě. Schimi je v podstatě celou dobu uvězněn ve vile na předměstí, auto je KO, motorka je KO a ještě po něm začnou střílet, když si jdou pro ten kufřík. A akce jenom krátce, když nakopne mašinu a vyjede i skrz dveře, aby to hned za nimi položil. A přitom měl svědčit u soudu. Naštěstí Thanner se dovtípí a přijede nakonec včas i se zásahovkou. 6/10 ()

Výměna (1986) (S17E04) 

12. díl dvojice Schimanski a Thanner. Tentokrát docela dost akce. Nejdřív pár zajímavostí: Vrchní rada Königsberg má v kanceláři hezkou sbírku starých pistolí. Na řade už je i výpočetní technika, kterou ovládá hlavně kudrnáč Hänschen, počátače už vypadají tak, jak si je pamatuju ze začátku devadesátek. Thanner jezdí Fordem Scorpio, až se mu od gum kouří. Schimi tentokrát bez auta, ale za to Hänschen jezdí stříbrným Citroenem CX s navalenými předními dveřmi, takovým nějakým stejným pak bude jezdit Schimi v pozdější sérii Schimanski. A Schimi v bílém tričku a je hezky opálený, taky má u sebe všude možně i v koních sbírku nářadí, aby se dostal ven ze zamčeného pokoje. A o čem že to je? Schimi tentokrát bydlí u velmi hezké mamky s malým klukem, kterého unesou a snaží se ho vyměnit za vězně. Schimi se při hledání toho kluka hezky vykoupe v řece, dostane párkrát přes držku, běhá, střílí, zátah v bordelu, kde Schimiho zdraví kdejaká štětule, dokonce Thanner zavítá v blejštivém sáčku a černých kožených kalhotách na osmdesátkovou diskotéku, kde mohutně trsá a paří, no zkrátka takový lepší díl.  Götz George tu má 47 let a je ve skvělé formě. ()

Černý víkend (1986) (S17E08) 

13. díl dvojice Schimanski a Thanner. Viděl jsem ho před týdnem a o čem že to vlastně bylo? Schimi se probere z nějaké brutální pařby s portýrem na hotelovém pokoji v hotelu, kde v noci někoho zastřelili. Majitel nábytkářské firmy je zabit a kdo ho zabil, bratr, syn, milenka nebo konkurence? Vrah se přiznal, ale je to opravdu on? Na velmi zajímavém začátku má i svou super hlášku Tanner v autě při holení. ()

Přátelé (1986) (S17E12) 

14. díl dvojice Schimanski a Thanner. První výraznější díl, nechybí akce, střílení a na konci velká citovka. Schimanski musí zastřelit a zastřelí svého kámoše z mládí Friedricha Schöna, kdy spolu jako náctiletí kradli auta. Jeho chytili, ale ten Schimiho nikdy neprásknul. Ale šéf kriminálky Königsberg o tom samozřejmě ví. Schön jede v organizovaných loupežích, nelegálním hazardu atd. To je ten díl, jak se Hänschen vydává za nejlepšího karbaníka a prohraje Schimiho celoživotní úspory 19.000 marek, což by bylo dnes přes 29.000 eur. ()

Falešná hra (1987) (S18E06) 

15. díl dvojice Schimanski a Thanner. Kromě vyšetřování vraždy prostitutky a psího táty je tu brzda vyšetřování divný host z kriminálního úřadu Tumler a nakonec je z něj spolupašerák zbraní. I když tvrdil, že to měla být jen jednorázovka. Dál je v tomto dílu i 2x slušná žranice, vaří Hänschen kachničku pěkně doma, poprvé se cpe Hänschen a Thanner, podruhé se cpe Hänschen a Schimi. Po trochu vlažné první půlce přijde ta druhá, docela i akční a pod taktovkou dobového hitu od Bolland & Bolland - Tears of Ice. V tomto díle má Schimi i nějakou svou holku, zpěvačku v baru. ()

Zlomené květy (1988) (S19E05) 

17. díl dvojice Schimanski a Thanner. Tentokrát je v autobusu ubodán majitel taneční školy a jeho manželku Manuelu Kaušovou-Prinzovou se Schimi rozhodne "ochraňovat", takže se s ní i vyspí. Její příběh je však velmi zvláštní, ona je oficiálně mrtvá, zemřela už v roce 1981 (před 6 lety) v Bangkoku. Nebo to je ještě jinak? Nakonec se to provalí. Prinz vozil z Bangkoku mladistvé holky a prodával je dál do klubů, to byly ty zlomené květy, přitom se potkal s Manuelou, které dal doklady manželky, vydávala se za jeho manželku a ten ji celou dobu vydíral. A co to loupežné přepadení banky? Krom toho Schimi na sebe prozradí, proč jí rychleji, protože je z děcáku. Tentokrát film celou dobu doprovází song Chris Norman - Broken Heroes. ()

Samovazba (1988) (S19E09) 

18. díl dvojice Schimanski a Thanner. Horst Schimanski (Götz George) už má 50. Chtěl bych jednou, až mi bude taky 50, vypadat tak jako on. Za vším je tentokrát jugoslávský pasák a provozovatel bytových hampejzů Reiko Plewitsch (Juraj Kukura) jezdící v Jaguaru E-type. Ten má k ruce další 2 týpky a jeden z nich rád škrtí ty štětule strunou. A i když mu nakonec nejde nic dokázat, je potřeba ho zabít. Tentokrát dostane mnohem více prostoru Christian Thanner se svým obřím mrožím knírem, sám zatkne 3 štětule a pak jich má plnou fízlárnu a s Schimim je vyslýchají. A Thanner má taky skvělou hlášku o Schimim, ten jeho ocas mu jednou zlomí vaz. Schimi totiž pálí za tou, kterou má na přání jejího otce ochránit. Za to Hänschen má na svém tělesu zase módní kostkovaný svetr. Zvláštností tohoto dílu je snad poprvé použití zvláštní kamery, kde kamera nápaditě jede na stojenu/stativu dokola kolem postav a následně nabídne delší záběr na postavu. S tím souvisí i osvětlení postav a poslední scéna je jak z prken, co znamenají svět. CZ dabing je až z r.1999. ()

Moltke (1988) (S19E14) 

19. tentokrát vánoční díl dvojice Schimanski a Thanner. Počáteční scéna, Schimi plné ruce dárků a stromek, vedle Thanner a vedou debatu o mimozemšťanech. Následuje poměrně hezký večírek Shimiho a Thannera. Schimi tentokrát úspěšně vyřeší starší případ krádeže peněz a vraždy. Bylo 5 týpků, co před 9 lety ukradli pytel peněz ze supermarketu. Při útěku jednoho postřelili, takže bylo potřeba se ho zbavit. Jenže to byl bratr Pawlaka řečeného Moltke a ten si za to odseděl 9 let, protože od zastřeleného bráchy neutekl a svoje kumpány neprozradil.Schimimu s tím pomůže tentokrát víc Hänschen, protože Thanner má klapky na očích a šéf Königsberg má nevědomě za přítele otce jednoho z těch padouchů. Ze začátku velmi zábavný a ke konci i docela akční díl. Zajímavost, malou roličku tu měl i Dieter Bohlen známý z Modern Tolking a Blue System, od kterých se tu odrhuje celou dobu song Silent Water, která měla i oficiální klip sestříhaný z tohoto filmu. Český dabing je až z r.1999. ()

Dobročinná sbírka (1989) (S20E03) 

20. díl dvojice Schimanski a Thanner. Během stávky v ocelárně dojde ke krádeži dobročinné sbírky 545.000 marek na podporu stávkujících proti plánovanému propouštění, jeden z členů stávkového výboru je potom nalezen mrtvý kousek od svého bydliště v dělnické čtvrti. Do toho Thanner odchází na lepší místo do Bonnu na SKU (Spolkový kriminální úřad). Schimi je bez parťáka, takže si vybere z oddělení krádeží kolegu Jo Wilmse. Wilms taky bydlí v dělnické čtvrti a se stávkujícími dělníky se zná. Jenže právě Wilms má v té vraždě prstíky, on věděl, že odborářský šéf je pěkná svině. To nejde vyřešit jinak, než že ho Schimi v krátké přestřelce sundá a pak se musí jít vyléčit do nějakého pajzlu. A Tanner je nakonec zase zpět. Je to asi první film, kde je vidět u Schimiho doma jeho crosska BMW, na kterou si tam přitom domácím pochlastávání sedne a nastartuje ji. Schimi vždycky zatím jezdil v takovém šedém Citroenu CX, teď má jiný tmavě červený CX 25 GTi Turbo. Český dabing až z r. 1999. ()

Reklama

Reklama