Reklama

Reklama

Místo činu

(seriál)
  • Západní Německo Tatort (více)
Trailer
Západní Německo / Německo / Rakousko / Švýcarsko, (1970–2024), 1897 h 8 min (Minutáž: 56–140 min)

Režie:

Houchang Allahyari, Jochen Bauer, Alexander Adolph (více)

Předloha:

Henning Mankell (kniha), Axel Corti (kniha), Werner Kließ (kniha) (více)

Scénář:

Michael Haneke, Kai Hafemeister, Rainer Boldt, Martin Suter (více)

Kamera:

Frank Lamm, Hagen Bogdanski, Axel Block, Wolfgang Treu, Helge Weindler (více)

Hudba:

Klaus Doldinger, Evžen Illín, Johannes Kobilke, Peer Raben (více)

Hrají:

Klaus J. Behrendt, Miroslav Nemec, Udo Wachtveitl, Dietmar Bär, Ulrike Folkerts, Joe Bausch, Andreas Hoppe, Peter Espeloer, Annalena Schmidt (více)
(další profese)

Série(55) / Epizody(1270)

Obsahy(1)

Tatort, neboli Místo činu se v Německu vysílá už od 70. let a je označován za nejoblíbenější a nejdéle vysílanou krimisérii v německy mluvících zemích. Vysílá se pravidelně kažou neděli a garantuje vysokou sledovanost. Každý díl se odehrává v jiném městě, ať už Německa, Rakouska nebo Švýcarska, a kromě soudobých společenských problémů (kriminalita i osobní život detektivů) nabízí pohled i na lokální kolorit (kulturu, architekturu, zvyklosti) daného regionu. (rogue13nasic)

(více)

Recenze uživatele Šandík k tomuto seriálu (11)

Vražda v přístavu (1981) (S12E07) 

Seriál "Místo činu" s dvojicí Schimanski - Thanner je čistokrevná televizní produkce a jako takovou je jí třeba i hodnotit. Herectví zúčastněných není "veliké", ale je velmi civilní a věrohodné. Opilcům v přístavu věříte jejich opilost se vším všudy, stejně jako Schimanskému jeho výbuchy vzteku, impulsivnost a nekonformní vyšetřovací metody. Také notně ošklivé, špinavé, industriální prostředí přístavu je skvěle podané. I samotné příběhy jsou napsány velmi slušně a zpravidla daleko věrohodněji než je v žánru obvyklé. Kromě toho je Tatort také skvělým mixem komična a relativně drsné detektivky, přičemž ovšem jedno nesnižuje druhé, ale dobře se doplňuje. Ta drsnost ovšem není klasickou akčností s přestřelkami a honičkami v autech (jak to často předvádí třeba Profesionálové), ale spíš velikou syrovostí s níž je popsán svět "malých" lidí, dělníků, povalečů, příslušníků různých menšin (v tomto díle konkrétně Turků) atp. Tenhle zájem o lidi na okraji má samozřejmě nezanedbatelný sociální rozměr a pokud se dá mluvit o nějakém "poselství divákům", tak je to právě tahle rovina. Pokud jde o hodnocení samotného prvního dílu, rozhodně v něm není nouze o překvapení a zvraty. Puzzle nepřehledného případu s skládá postupně a poslední dílek zapadne na chybějící místo až ve chvíli, kdy už se zdá, že je případ v podstatě vyřešený a uzavřený, což je rozhodně překvapivý režijní tah. Skvělé jsou také drobné komické etudky a všednodenní postřehy, kterých je v tomto dílu opravdu požehnaně. Tvůrci evidentně věnovali hodně prostoru charakterovému prokreslení jednotlivých postav a asi si i do jisté míry zkoušeli možnosti postav i prostředí... Celkový dojem: 75% ()

Přeběhlík (1981) (S12E12) 

Druhý díl se Schimim je o něco slabší než ten předchozí, ale pořád velmi slušný. 70% ()

Neviditelný protivník (1982) (S13E03) 

Neviditelný nepřítel selhává na něčem, co dělá detektivku detektivkou... na příběhu. Představa, že se někdo mstí stejným stylem jako onen "neviditelný nepřítel" je poněkud absurdní. Také "komická" figurka Kriminálního rady Kisslinga je zoufale nepravděpodobná. Tvůrci evidentně podlehli snaze po zábavnosti, ovšem díky tomu dostává příběh místy téměř parodické zabarvení. Škoda... Jeden z nejslabších dílů se Schimim vůbec. 50% ()

Dívka na schodech (1982) (S13E07) 

Velmi slušně zpracovaný díl, ve kterém si Schimanski s Tannerem kromě jiného tak trochu zahrají na chůvu. Jen tak mimochodem mě fascinuje, jak řemeslně poctivě je každý díl natočen. To si pak člověk uvědomuje provinčnost domácí televizní tvorby. Herecké výkony, kamera, střih, výprava, to všechno můžeme v našich luzích a hájích s několika málo výjimkami srovnat jedině s filmovou tvorbou, ale nikoli s televizní. Celkový dojem: 70% ()

Plyšová zvířátka (1982) (S13E12) 

Vcelku zábavný díl v němž se Schimanski, Thanner a Hänschen podívají do Holadska aby vyšetřili případ mrtvého dítěte nalezeného v chladných vodách Rýna. Ne, že by v ději místy nebyla hlušší místa, ale rozhodně jde o nadprůměrnou epizodu. Příběh je dobře vybudovaný, disponuje vcelku překvapivým rozuzlením a nepostrádá nečekané zvraty. 70% ()

Miriam (1983) (S14E03) 

Vcelku standardní díl. Neurazí, nepřekvapí... Bohužel se do značné míry kamsi vytratil humor, který byl velmi příjemným kořením prvních dílů. Něco málo sice zbylo, například hned v úvodní sekvenci, ale je ho citelně méně, což je určitě škoda. Roztomilé je sledovat, jak se tvůrci poprali s odchodem herečky Nate Seids v roli Thannerovy partnerky Silvie. Celkový dojem: 65% ()

Vlny za lodí (1984) (S15E04) 

Dobře napsaný a slušně zahraný příběh. Z hlediska hodnocení celého seriálu, respektive dílů se Schilmanskim rozhodně nadstandard. Překvapivě dobrý se mi zdál herecký výkon Elisabethy Kaza, ale možná za to mohla její němčina proplétaná francouzskými slovíčky. Stejně jako celá její postava to mělo jistou noblesu. celkový dojem: 70% ()

Smrt na stadionu (1984) (S15E07) 

Smrt na stadionu je sice v mnoha ohledech poměrně zábavný díl, ale na druhou stranu je celý děj značně nepravděpodobný. Tvůrcům zjevně dochází nápady a tak vymýšlejí, snad ve snaze o originalitu, poměrně absurdní kombinace. Slušnou detektivku ovšem tvoří především dobře promyšlená, uvěřitelná a přitom originální a překvapivá detektivní zápletka. Pokud tahle podmínka není splněna, nic jiného ji nezachrání... 50% ()

Dvojí hra (1985) (S16E03) 

Jeden z dílů, který jsem si vybavoval z "mládí". Prostředí náboženské sekty je neokoukané a zajímavé. Ta sektička mimochodem připomíná Moonisty (neboli Církev sjednocení) ale má v sobě i něco ze sekty Šrí Činmoje a dalších jim podobných. Celé je to pochopitelně "trochu" přitažené za vlasy, ale není to špatně vymyšleno. Vtipných momentů jenom pár, ovšem nejsou špatné. Klišat zato hodně, především zde "pochopitelně" zde hraje důležitou roli půvabná žena, do níž se náš milý detektiv samozřejmě zamiluje, ale ona ho stejně samozřejmě odmítne... No nic, Celkový dojem: 60% ()

Vila na předměstí (1985) (S16E07) 

Dost nezáživný díl, jehož obsah lze, a to zcela bez ztráty zásadních informací, zhustit do několika holých vět. Navíc je i dosti neuvěřitelný. Nejen připomínající spíše příběh z divokého západu než z civilizovaného Německa, ale navíc velmi nepřesvědčivě natočený. Za všechny kiksy uveďme bezstarostnou chůzi kolem oken, ba dokonce sezení zády k nim, ve chvíli, kdy venku číhají dva všeho schopní zabijáci... To vážně zní děsně pravděpodobně... Celkový dojem: 50% ()

Výměna (1986) (S17E04) 

Rozhodně jeden z lepších dílů, jakkoli je to celé od únosu až po závěr poněkud přitažené za vlasy. Celkový dojem: 70% ()

Reklama

Reklama