Reklama

Reklama

Místo činu

(seriál)
  • Západní Německo Tatort (více)
Trailer
Západní Německo / Německo / Rakousko / Švýcarsko, (1970–2024), 1897 h 8 min (Minutáž: 56–140 min)

Režie:

Houchang Allahyari, Jochen Bauer, Alexander Adolph (více)

Předloha:

Henning Mankell (kniha), Axel Corti (kniha), Werner Kließ (kniha) (více)

Scénář:

Michael Haneke, Kai Hafemeister, Rainer Boldt, Martin Suter (více)

Kamera:

Frank Lamm, Hagen Bogdanski, Axel Block, Wolfgang Treu, Helge Weindler (více)

Hudba:

Klaus Doldinger, Evžen Illín, Johannes Kobilke, Peer Raben (více)

Hrají:

Klaus J. Behrendt, Miroslav Nemec, Udo Wachtveitl, Dietmar Bär, Ulrike Folkerts, Joe Bausch, Andreas Hoppe, Peter Espeloer, Annalena Schmidt (více)
(další profese)

Série(55) / Epizody(1270)

Obsahy(1)

Tatort, neboli Místo činu se v Německu vysílá už od 70. let a je označován za nejoblíbenější a nejdéle vysílanou krimisérii v německy mluvících zemích. Vysílá se pravidelně kažou neděli a garantuje vysokou sledovanost. Každý díl se odehrává v jiném městě, ať už Německa, Rakouska nebo Švýcarska, a kromě soudobých společenských problémů (kriminalita i osobní život detektivů) nabízí pohled i na lokální kolorit (kulturu, architekturu, zvyklosti) daného regionu. (rogue13nasic)

(více)

Recenze uživatele Malarkey k tomuto seriálu (16)

Vražda v přístavu (1981) (S12E07) 

Jelikož je takové těžké období, během kterého se nedá dělat nic moc jiného, než jíst, spát a pracovat, tak jsem si udělal radost a rozhodl se, že se vrátím ke kriminálkám s Hostem Schimanskim. První díl s názvem Vražda v přístavu je taková správně úvodní. Schimi se ráno probouzí ve svém bytě plném bordelu a lahváčů, které se rozhodne uklízet. Na diváka to působí, že Horst včera asi zapařil. Po úklidu se převalí do místní nalejvárny, kde mu výčepák rovnou před stůl dá lístek a napíše mu na něj čtyři čárky, aniž by mu cokoliv načepoval. Včera odešel bez placení, tak aby na to náhodou nezapomněl. V tu chvíli jsem byl ve svým a bylo mi krásně. Už první díl se nese v takovém pozvolném duchu. Vyšetřovačka je sice taková nevýrazná, ale zažijete u ní špinavej a ponurej Duisburg s postavičkami, jako je třeba křivej Karel…a to za tu hodinu a půl jednoznačně stojí. ()

Přeběhlík (1981) (S12E12) 

Schimanski je prostě poctivec. Na začátku příběhu dostane výprc od šéfa, že něco posral. V tu chvíli sedí ve své oblíbené hospodě a opíjí se do němoty. V tu ránu mu do místní hospody zavolají a oznámí mu, že za chvíli se chystá zátah v jeho oblíbeném bordelu. Okamžitě tam zapluje, pak v noci nahání po neuvěřitelně živé ulici nějakýho práskače. Odchytne ho, odveze ho mírně nalit autem k nějakému kiosku a za párek si nechá vyslechnout po kom by měl jít. V tu chvíli se svým parťákem vtrhne do nějaký hračkárny bez povolení a začne vyšetřovat. Po takovém vstupním příběhovém antré jsem byl jalovej jak jeptiška, která Schimiho potkala poprvý. Nevěděl jsem totiž vůbec která bije, jen jsem bezduše koukal a pozoroval, jak mu šéf stěhuje stůl někam do kumbálu, aby měl od něj pokoj. On ještě ze stolu stíhá vzít nějakou deskovou hru, aby ji někdo vyšší nenašel. Pro jistotu, žejo. Pak nastupuje změť brutálních alkoholicky opojných momentů, kde ten nejlepší je ten, kde Schimi a jeho kolega Hollai kalí v hospodě za zvuků nějakýho šílenýho německýho punku. To byl nářez nevýslovnej. Pak už jsem se začal trošku ztrácet, protože jsem místy klimbal únavou. Závěr jsem ale viděl a vůbec to nepochopil. Každopádně tři hvězdičky nedávám za případ, ale za Schimiho jako takového. Takovej druhej polda totiž nejspíš asi neexistuje. Jo a votvírák místo bouchačky za opaskem je taky hodně výživnej. To se musí nechat. ()

Neviditelný protivník (1982) (S13E03) 

Jak minulej díl byl hodně slušně nasátej chlastem, děvkama a punkem, tak tenhle byl zase pro změnu dost vyklidněnej. Schimi nesmrdí bordelem a ještě k tomu dokonce vyšetřuje případ. A to je vlastně naopak od předchozího dílu silná deviza tohoto dílu. Není to přesně to, co bych na středeční večer po desáté chtěl, ale na druhou stranu je to poctivější kriminálka z těch poctivých, co německá kriminální scéna může nabídnout. Každopádně obrazy industriální fabriky na zdi kanclu Kisslinga opět nezklamaly. ()

Dívka na schodech (1982) (S13E07) 

Schimi si to takhle kráčí po náročné šichtě domů. To, jestli zrovna někoho chytil nebo vypil basu piv je v tenhle moment úplně jedno. Na schodech u bytu sedí uplakaná dívčina a tak se jí Schimi chtě nechtě nakvartýruje do bytu, aby ji ochránil. Máma se ji totiž někam zatoulala. Druhý den se u oblíbené Duisburgské fabriky objeví mrtvé tělo a okamžitě je to všechno jasný a rozjíždí se vyšetřování. Opět dobrá kriminálka, ale chybí ji ten klasickej vypitej čmuk. Schimi je tady za dobráka. Holka, o kterou začne pečovat, do něj neskutečně dělá, ale Schimi odolává a odolává. A jelikož tu není moc putik, piv ani děvek, můžete jen hádat, jak to dopadne. ()

Plyšová zvířátka (1982) (S13E12) 

Schimi v tomto případě má globální misi. Zachránit německý národ před tyfem. Občas si odskočí za nějakou děvkou, ale ve své podstatě dokonce řeší případ. A je to poctivá kriminálka se vším všudy. Respektive tedy taková, jak by to u správné kriminálky mělo být. Bez chlastu, blbých keců a s lehkými děvami po ruce, které v zásadních krocích pomůžou tak, jak nejlépe budou umět. ()

Miriam (1983) (S14E03) 

Schimi se v tomto díle krotil. A to jak s chlastem, tak s děvkama. Jedinou útěchou mu budiž vzhledově zajímavá Miriam, která se přichomejtne k jedné vraždě a evidentně ví něco víc, než samotný Schimi v čele s Thannerem. To Thanner pro změnu chlastá poctivou první ligu, protože má problémy s manželkou a nakvartýruje se Schimimu do bytu. V dobře rozjetém alkoholicky opojném dýchánku a zajímavě načatém případu se ale objeví pár dost jalovejch scén, které celé tohle vyšetřování posouvají do absurdity. Vrcholem je pak kolega Schimiho a Thannera, který během sledovačky Miriam není schopný popsat ani to, kde se Miriam nachází a dlouho nachází slovo pro skříňku, o kterou se Miriam opírá. Během toho je ale schopnej vyžrat půlku krámku se sladkostmi, u kterého stojí. Následuje snad nejdebilnější přepadovka, co jsem kdy viděl. Z auta vystřelí, zasáhnou jim kolegu a Schimi svým autem přijíždí na scénu a útočícímu autu uhybá, vůbec je nesleduje a jde se podívat na zraněného kolegu. Ti mezitím ujíždí někam do hajzlu...Těžko se to popisuje, ale v ten moment byste si debilnější scénu nevymysleli. Jak kdyby ji napsal nalitej Thanner, kterej se tenhle díl docela předved. ()

Vlny za lodí (1984) (S15E04) 

Vážnější epizoda z Horstova života, kde se ubralo chlastu a děvek, aby se vyšetřoval poměrně zajímavý případ vylejvání nějakejch kyselejch sraček do Rýna. Efektivní bylo, když Horst seskočí z vrtulníku na loď a okamžitě jedná. K tomu i ta francouzská šarmantní dáma měla něco do sebe. Rozuzlení pak jednoznačně jedno z těch zajímavějších a originálnějších. Vlny za lodí je jeden z těch vážnějších dílů, ale Horst a Tanner tu jsou pořád stejně skvělí. ()

Smrt na stadionu (1984) (S15E07) 

Smrt na stadionu je jedna z těch vydařenejších epizod se Schimanskim. Dominuje jí především skutečnost, že hlavní roli mají fanoušci fotbalového týmu MSV Duisburg. Tenhle díl začíná brutální fotbalovou řežbou, kde fanoušci dělají takovej bordel, že Chachaři spolu se Sparťany by se od nich měli učit. Jakmile skončí zápas, což je samo o sobě div, že vůbec skončí, lidi začnou odklízet svá sedadla a po jedné partičce tam zůstane mrtvola. Jelikož je Schimi na zápase, okamžitě se rozhodně případ vyšetřovat. Není to ale Schimi, aby ho nevyšetřoval po svém. Vytipuje si partičku vejrostků, nakoupí jim lahváče a leje s nima, aby se do jejich prostředí infiltroval. Jednou ho ale tak nalejou, až zjistí, že je z kriminálky a tak ho sejmou, svlíknou a povalej doprostřed stadionu, kde ho najde jeho parťák Tanner. Pak jde všecko ráz na ráz a vrah je vcelku překvapením. Nicméně celejch 80 minut se na to suprově koukalo a kromě chlastu a dobré zápletky tu padla řada hlášek mezi Schimim a Tannerem, kterej byl až nebývale drsnej na úkor toho v jaké situaci se neustále nachází. ()

Účet bez hostinského (1984) (S15E12) 

Taková upocená epizoda s hláškami typu: "Pane strážmistře, mohl byste se prosím věnovat té nehodě? Ten mrtvý je přece dočista mrtvý!" Lepší už pak předvede snad jenom Tanner, co popisuje situaci Schimimu: "Mrtvý je tady. Střelili ho z auta...do nohou." Schimi odpoví: "Do nohou? A na to zemřel?". A v tu chvíli se rozjíždí naprostý pseudo vyšetřování, kde Tanner konečně rozjíždí svoje umění jak sbalit ženskou, Schimi pro změnu přiměřeně chlastá a mezi ně se vecpe novej šéf tlustej jak vypasená bečka. Veškerý vyšetřování postrádá smysl a jediné pozitivum jsou momenty, kde Schimi a Tanner nevyšetřuje. Jemně slabší díl. ()

Dvojí hra (1985) (S16E03) 

Dvojí hra je jeden z těch dílů, kde se především Schimi předvede v plné své kráse. Vyšetřování je klasicky brutálně schizofrenní a tak je třeba se zaměřit především na konkrétní scény. Objednání kari klobásy na místě vraždy, sjetej Holanďan v bytě jedné podezřelé, tuna vypitejch piv snad všude, kde se to dá a jeden solidní diskotanec, po kterém Schimi předvede dokonalou hru s kartama. Do toho solidní akční automobilové scény, kterým dominuje mokrá vozovka a tuna efektivních smyků, díky kterým zaručeně nikdy nezjistíte, kam kdo jak jede. Jo a jedna sekta, která je spíš jeden velkej bordel s jedním Číňanem, co tam členy sekty učí nějakému bojovému umění a neustále u toho řve: Fight for Peace. Ale jo, tohle byl vydařenej díl. ()

Vila na předměstí (1985) (S16E07) 

Tenhle Schimi je dokonce jeden z těch prvních, co jsem vůbec viděl a napsal tady komentář. Komentář byl ale takovej průměrnej a nic neříkající, že jsem si ho musel smazat, znovu se na Vilu na předměstí podívat a pak se do toho trošku opřít. On totiž ani tenhle díl není jen tak. Schimi totiž zapluje do putiky, kde si načne pivo a navlíkne se na něj bábovka, která potřebuje pomoct. Chce ho odvést k sobě na vilu, kde má tušení, že není něco v pořádku a Schimi to má vyšetřit. Cestou se ještě zastaví v trafice, kde Schimi požádá o dvě piva a dostane dvě plata plechovek po čtyřech, čímž jsem pochopil, kolik Schimi chce piv, když objednává jedno pivo. Ve vile pak začíná hodně solidní napětí, protože ji obklíčí nějací hajzlíci, co nechtějí, aby se Schimi dostal k soudu a dosvědčil jednoho zmetka. Nebejt ale některejch úplně šílenejch scén, jako třeba zpackanej útěk s motorkou, dal bych i čtyři. Ale právě ta scéna, ve které Schimi motorkou prorazí vrata od garáže, mě úplně sejmula. Přítelkyně dokonce uvedla, že je to horší, jak Ordinace v růžový zahradě. To od ní sice bylo dost hrubé, na druhou stranu nemůžu říct, že jsem se nesmál tam, kde jsem se smát prostě neměl. ()

Výměna (1986) (S17E04) 

Pro mě dosud absolutně nejlegendárnější díl. Midnight Lady v plném proudu, urážky černochů, závěrečný pěstí a pád do kaluže, do toho zátah v bordelu, kde Schimiho poznává jedna tlustší děvka vedle druhé. No a mezi tím příběh o únosu kluka přítelkyně Schimiho. Snad dokonce i vyjímečný díl, kde Schimi má nějakou ženskou trvanlivěji jak půl hodiny v posteli. Výměna je absolutní klasika. Na to se dá koukat pořád a nikdy to neomrzí. Tannerovy tanečky na diskotéce s knírem tak dlouhým, že by s ním mohl bábám naproti němu sundavat kalhotky, tomu dodávají patřičnou korunu. Legendární epizoda. ()

Přátelé (1986) (S17E12) 

Za tu dobu, co jsem už pár případů Horsta Schimanskiho viděl, musím říct, že díl Přátelé je opravdu poctivě zvládnutou kriminálkou, která měla všechno, co správná kriminálka má mít. A hlavně si toho bere hrozně moc z legendárního francouzského období, ve kterém vládnul Delon, Bebel nebo Lino Ventura. Podstatné ale není to, že právě tenhle díl je francouzským legendám podobný, podstatné je to, že Horst Schimanski je tady pořád stejný a k tomu se nabaluje neskutečně kvalitní příběh. U tohoto dílu by byla škoda vyprávět jednotlivé scény, jako u předchozích dílů. Každopádně momenty, kdy se Schimi brutálně zhádá s Tannerem nebo když upadne na absolutní dno nemají chybu. Závěr pak musí přesvědčit každýho, že tenhle díl je kvalitně někde úplně jinde. ()

Léčitelé (1990) (S21E04) 

Už jsem si zvyk, že Schimanski chlastá jak duha, ale začátek tohohle dílu nemá obdoby. Schimanski po flámu. V pokoji strašnej bordel, v chodbě enduro motorka a na ní kurva, všude strašnej smrad. No, Schimi skutečně nezklamal a nechápu jak tohle někdo může hodnotit dvěma hvězdami. Kdo to tady z těch 101 hodnocení asi ve skutečnosti opravdu viděl, co... ()

Mezi námi bratry (1990) (S21E09) 

Hamtim Ham :-D To byla zase muzika. Schimanski se do ní pořádně vobul a nevožral jenom sebe, ale i svýho parťáka Thannera. Do toho se přimotaj ještě dva policajti, co taky chlastaj jak duha a je zaděláno. K tomu samozřejmě nesmí chybět kopa známejch tváří v podobě seznamu kurev, který by se nevešel ani na pět áčtyřkovejch stránek. Jooo, tenhle díl byl takzvaně do pohody. ()

Až po krk v blátě (1991) (S22E07) 

Vzorový pětihvězdičkový případ Schimanskiho. Je v něm všechno kolem vtipu a kvalitního vyšetřování. Děvky scénáristi pro tentokrát vynechali, ale to vůbec nevadí. První den Schimanskiho dovolené je naprosto vzorový. Nejdřív postaví stan u rybníka a dostane vynadáno od místního zemědělce, že je to jeho půda a nemá tam co dělat. Pak se u břehu splaší kůň a shodí holku do vody. On jí zachrání a holka ho ještě zpraží, že na ní nemá co šahat. Nakonec se k němu dovalí místní strážmistr s německým vlčákem. Strážmistr mu vynadá, že nemůže lovit ryby, když nemá rybářskej lístek a pes mu sežere salám se sýrem. Scéna, jak Schimi na Adama skočí šipku přes rákos do rybníku nebo jak ve svém vyplaveném bytě následně otevře ledničku plnou lahváčů a naložených okurek, jsou taktéž nezapomenutelné. Nicméně i vyšetřování je hodně zajímavé a točí se kolem tamních zemědělců a zakázaných antibiotiky pro zvířata. Tudíž to, co se u nás řešilo před lety, Němci ve scénáři pro Schimi zužitkovali již v roce 1991. Za mě dobrý a jasná pěti hvězda. ()

Reklama

Reklama