Reklama

Reklama

Terminator Genisys

  • USA Terminator Genisys (více)
Trailer 1

Budoucnost je temná. Soudný den v devadesátých letech minulého století zlikvidoval polovinu lidstva a ti, kdo přežili, se od té doby snaží marně vzdorovat počítačovému systému Skynet. Nejsilnější hnutí odporu se zformovalo kolem Johna Connora (Jason Clarke), jenž pro Skynet představuje největší hrozbu. Problém má vyřešit Terminátor, stroj na zabíjení s lidskými rysy (Arnold Schwarzenegger), kterého Skynet vyšle do minulosti, aby zabil Connorovu matku Sáru (Emilia Clarke) dřív, než svého syna stihne počít. Jenže i lidští rebelové mají přístupu ke stroji času a za Sárou pošlou vojáka Kylea Reese (Jai Courtney), aby ji pro změnu chránil před Terminátorem. Až do tohoto okamžiku se výše uvedený popis shoduje s dějem prvního dílu. Návratem do roku 1984 však dochází k zásadnímu bodu obratu. Kyle Reese zjišťuje, že Sára není bezbranná a vyděšená servírka, ale pořádná ranařka, kterou žádný Terminátor nemůže vyděsit, zvlášť když jí jeden takový stroj už pár let dělá společníka a ochránce. Jenže tahle zdánlivá výhoda může být k ničemu, protože Skynet má „prsty" všude a rozhodně chce zabránit tomu, aby tahle nesourodá trojice namalovala lidstvu růžovou budoucnost. (CinemArt)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 540)

tron 

všechny recenze uživatele

„Dali mi výpoveď.“ Mne sa to páčilo. Áno, scenáristicky je to veľký guláš, ale paradoxne práve to ma na tom bavilo a keď to zrovnáte so scenárom k seriálu, Salvation a s tým, čo prišlo po ňom, tak je to istým spôsobom tretí najlepší scenár série. Útla Emilia Clarke s gigantickými guľovnicami a brokovnicami sa do úlohy Sáry Connor prekvapivo hodí, miestami som bol zarazený z toho, ako sa v niektorých detailnejších záberoch podobá na Lindu Hamilton. Pritom obe herečky sú typovo veľmi odlišné, keď si to tak vezmete. Skvelá je jej chémia s „deduľom“ Schwarzeneggerom. 68-ročný Rakúsky dub tu nečakane hladko funguje aj ako komický element („Už došlo k spáreniu?“), aj ako osobnosť zúčastňujúca sa viacerých dynamických akčných sekvencií. Účes má fakt na draka (horší mal už len Cruise v Mission: Impossible 2), ale faktom je, že v akcii stále budí rešpekt a v odľahčených momentoch (fotenie) je vtipný. Autori výborne do príbehu zakomponovali v rámci možností revolučný nápad so starnutím Terminátorov. Prečo to doteraz nikomu nenapadlo? Veď predsa všetko na svete starne a technika dvojnásobne. Na druhej strane, koľkokrát autá-veteránov z 80. rokov opravíte doma v garáži, ale najmodernejšie typy nemáte šancu. Scenár je nepredvídateľný. Môže sa v ňom stať v podstate „všetko“ (úvodná pasáž, v ktorej je zremakovaný útok na pankáčov sa vydá vskutku originálnym smerom). To je sympatické osvieženie ako po Salvation, ktorý príliš nudne pracoval s tematikou vojny, tak po T3, ktorý bol v podstate remakom T2. Dokonca je dojímavý (dlaň). Scenár síce občas vykazuje logické chyby (načo sa T-1000 vôbec zdržuje získavaním strelných zbraní, keď sám osebe je zbraň a ako sa následne ukáže, pravdaže ich ani nepotreboval?) a niektoré motívy/postavy by si určite zaslúžili detailnejšie spracovania (J.K. Simmons), ale inak ma bavil a to vrátane skvelého nápadu s napoly strojmi napoly ľuďmi, s čím prvý raz prišli komiksy od Dark Horse (vyšli aj v češtine). Faktom každopádne je, že Jason Clarke niky nemal byť obsadený do ničoho s názvom Terminátor, miestami je  trikov priveľa (most), Jai Courtney je ako Kyle Reese len o chlp znesiteľnejší, ako Anton Yelchin zo Salvation a niektoré strihy sú brané zo značného rýchlika (John je na streche, STRIH, John sedí v letiacej helikoptére). Diváci boli na film zvedaví, celosvetová tržba bola pekných 440 miliónov pri v rámci možností rozumnom rozpočte 155. Napriek tomu trvalo 4 roky, kým sa objavil nový diel, ktorý už po scenáristickej stránke nepredstavoval až takú divočinu, ale (zase raz) pripomínal čiastočný remake dvojky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobrej díl. Jen s tím problémem, že příběh svými přesmyčkami z minulosti do budoucnosti a z budoucnosti do přítomnosti udělal tak strašnej brajgl, že se horko těžko dá časově srovnat s předchozími díly. Hlavně se třetím dílem, kterej úplně vyignoroval. Na druhou stranu to tady s přehledem srovnává Arnold, který si tím málem v jeho herectví vystačí na to, aby dokázal nejenom pobavit, ale i zahrát na nostalgickou strunu. Tak akorát na tři hvězdy. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tragický casting dvou důležitých rolí, na které jsme zvyklí v tisíckrát lepším podání (Sarah Connor vypadá jako vyjukaná středoškolačka a má velkej zadek, Kyle Reese se tváří jako osvalené tele), trestuhodně nevýrazná akce (Alan Taylor dává filmu televizní look - a to nemyslím v současném významu, ale spíš patnáct, dvacet let spátky) a zápletka je tak blbá, že se člověku otevírá nůž v kapse za to prznění proslulé značky. Jako čekal jsem to, ale i tak je to smutné. Snad jen za toho snaživého Arnolda a roličku J.K.Simmonse můžu Terminator Genisys prohlásit za průměrnou scifárnu. 50% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ten film se nedá milovat, ale je pro mě těžké ho nenávidět. Prvních cca 20 minut skvělých, správně špinavých a atmosférou blížících se prvním dvěma majstrštykům Jamese Camerona. Pak to začne drhnout. Film přehodí vyhybku z osmdesátkové akčňárny na moderní blockbuster "o mladých pro mladé" a nebýt slušné scény ve špitále, jeden by skoro zapomněl, na jakou sérii se dívá. Upřímně, nebavilo mě to. Noví představitelé kultovních postav špatní (Kde jsou ty časy, kdy podobné role hráli ve tvářích ošlehaní herci a ne modelové spodního prádla?), hudba nevýrazná, akce v nejlepším případě průměrná. Jenže Arnold. Ano, už i u něj to není úplně ono. Ale je to srdcař a je to znát z každé scény, kde se objeví. Kvůli němu ten film zkrátka nemůžu úplně zazdít. Svého času se mi moc nelíbilo Salvation díky neuvěřitelným dírám ve scénáři. Tentokrát jde vše do kopru díky mizerné atmosféře a hercům. Možná příště? Váhám, hodně váhám. Nevím, jestli chci, aby "se vrátil". Už to asi stačilo. 50% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně bolestivá prohra. Můj verdikt je jednoznačný, netočte prosím už dalšího Terminátora! Je skandální že na takto důležitém fanouškovském filmu se může scénářem podílet člověk jako je Patrick Lussier. Rovněž je skandální že někdo do tohodle filmu pustil nechvalně známé herecké vemeno jménem Jai Courtney. Pokud bych se měl vyjádřit zda tento díl vlastně mohl dopadnout někdy dobře, tak musím usoudit že leda pokud by minimálně na to celé dohlížel Cameron buď v roli producenta a ideálně samozřejmě jako režisér. Ten jediný by si tenhle díl dokázal plně ošéfovat. Když bych tuhle sérii srovnal například s Alienem, tam je situace o něco snadnější. Zajímavý příběh se dá vždy vykouzlit a Vetřelci můžou klidně ohrožovat planetu za planetou a nuda to určitě nebude. U Terminátora je problém v tom, že Cameron ve dvou dílech "vybabral" vlastně všechny možnosti vyprávění. První Terminátor se vrátil v čase, aby zabil Saru Connorovou, protože má porodit v budoucnu syna, který bude vedoucím odboje. Druhý Terminátor chránil samotného syna. Tečka. Koho by měli chránit v dalších dílech? Uteklo 25 let od druhého dílu a samotné cestování časem už nikoho neohromí. Z Terminátorů se pomalu musí stávat Transformeři, aby to dobře vypadalo. Kdepak ty cesty kudy by měl příběh mířit jsou vlastně uzavřeny. Když odhlédnu od příběhu, tak mě zároveň neskutečně sere fakt, že tohle celé prostě netočili fanoušci, ale jen lidé, kteří by velmi rádi vyrýžovali na známé značcě ještě nějaký peníz. Castingové složení je jedním slovem nekončící hrůza. Sledovat takhle kravské herce, kteří neumí zahrát jedinou scénu přesvědčivě je utrpení. Jediný kdo obstojí je J.K. Simmons. Linda Hamilton nebyla skvělou herečkou, ale věřili jste jí každé slovo a každé gesto. To stejné Michael Biehn. Arnold zůstává Arnoldem. Můžete mít ve výsledku dokonce i skvěle napsaný příběh, ale když se sehne Jai Courtney k malému chlapci, aby mu něco jakože neskutečně důležitého pověděl, tak to prostě pořád fungovat nebude. Bolí to bolí, ale Pětka si nezaslouží vyšší hodnocení než 40% PS: Druhá projekce vylepšila dojem, přecejen prvotní šok odezněl a Arnold je ukázkový. 65% ()

Galerie (314)

Zajímavosti (54)

  • Celosvětová premiéra proběhla 21. června 2015 v Berlíně. (Varan)
  • Natáčení probíhalo v New Orleans a San Franciscu v USA. Natáčelo se od 21. dubna do 6. srpna 2014 (willy1)
  • S filmom bol dlhší čas spájaný režisér Justin Lin, ktorý sa dokonca viackrát stretol s Jamesom Cameronom, aby spolu prediskutovali ďalší vývoj, ktorým by sa séria mohla vybrať. Napokon od projektu odstúpil, pretože si chcel dať od režírovania prestávku. Po niekoľkých mesiacoch hľadania nového režiséra bol najatý Alan Taylor. (m.a.t.o.)

Související novinky

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

05.07.2018

Fanoušci kultovního seriálu Rodina Sopránů mohou být klidní. Tedy, jak se to vezme. Prequelový film o mafiánské rodině v čele se zesnulým Jamesem Gandolfinim (Pravdivá romance, 8 MM) se po rocích… (více)

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Reklama

Reklama