Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane s vnučkou, když dědeček propadne hráčské vášni? Tereza Pokorná a Čestmír Řanda v televizní adaptaci románu Charlese Dickense (1980). Příběh začíná v jedné z křivolakých uliček Londýna, kde má obchod a dům starožitník Trent. Žije tu se svou vnučkou Nell. Starožitník si neustále půjčuje velké peněžní částky u lichváře Quilpa, každou noc záhadně mizí a vrací se, celý vyčerpaný až k ránu. Nell se tím znepokojuje a svěřuje se se svými obavami o dědečka jedinému příteli, kterého má, poslíčkovi Kitovi. Jednoho večera dá Quilp Trenta sledovat a zjistí, kam starožitník všechny vypůjčené peníze dává... (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dickensův jarmark marnosti. Působivý festival zoufalství, deprese a absolutního vykořenění v mistrovském hereckém provedení vynikajícího Iljy Racka, Čestmíra Řandy a mladinké Terezy Pokorné, která tehdy nikoli náhodou vzbuzovala velké naděje. Škoda, že všechno dopadlo tak tragicky. Ve filmu i v životě. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poctivá dickensovská depka. Nepropadejme žádné naději. Problém gamblerství byl již v 19. století fenoménem. Starožitníci prohrávali v kartách jmění a prchali před věřiteli z Londýna na venkov. I tam ale jakýkoliv peníz hbitě vložili do hry a terorizovali své okolí. Hnus. Jinak ovšem kvalitka jak se na staré inscenace sluší.80% ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Typický Dickens - siroty, chudobní ľudkovia, intrigy bohatých, špinavé predmestie Londýna a v závere dobrodinci hlavných hrdinov príbehu, či už z rad známych, alebo príbuzných, ako je to aj v tomto prípade. Inscenačná adaptácia samotnému príbehu až tak nesvedčí, našťastie to vynahradzujú väčšinou kvalitní herci, aj keď s miernou dávkou teatrálnosti a nadsádzky. Tereza Pokorná je naozaj pokorná. Je síce pravda, že som pomaly plynúcemu príbehu a aj jeho atmosfére neprepadol, ale vcelku spĺňa nároky televízneho diváka a nerobí predlohe hanbu. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Hazardné hry, úžernícke praktiky, intrigy, bezdomovectvo, chudoba a choroby v televíznej inscenácii podľa Dickensovej klasiky. Tá bola pri prevode na obrazovku trochu vypitvaná, občas sú tu veľké skoky z jednej scény do druhej a miestami je aktivita postáv nie úplne logická. To je vyvážené vynikajúcimi hereckými výkonmi pánmi v žaketoch s nalepenými viktoriánskymi kotletami a dámami v klobúkoch a krinolínach. Môže byť. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Příběh není žádný zázrak a myslím, že by se dal v klidu sfouknout v normální stopáži a nemusel se roztahovat na dva díly. Zejména první dvě třetiny prvního dílu mi přišly zbytečně rozvláčné, v druhém díle jsem se zas pozastavoval nad některými nelogičnostmi v chování postav. Naštěstí tu je slušné herecké obsazení, takže v souhrnu to dává slušné tři hvězdy. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se na zámku Veltrusy. (LaCasita)

Reklama

Reklama