Reklama

Reklama

Nejlepší rytíř

(TV film)
  • Velká Británie Timewatch: The Greatest Knight
všechny plakáty
Velká Británie, 2008, 50 min

Obsahy(1)

Pod pojmem středověký turnaj si většina z nás vybaví rytíře oděné v kovovém brnění, kteří spolu vzájemně bojují o lásku panny. Původní turnaje ve středověké Evropě se však soustředily na mnohem dramatičtější událost - pranici. V otevřené rvačce rytířů rozdělených na dvě poloviny, kteří na sebe navzájem divoce útočili, šlo o zajetí nepřítele kvůli výkupnému, aniž by byl zabit, a o slávu. V době rozkvětu tohoto způsobu zábavy byl „nejlepším rytířem celého světa“ William Marshal, muž prostého původu, jemuž úspěch v turnajích přinesl slávu, bohatství, ženu a nakonec i regentství v Anglii. Prostřednictvím příběhu o jeho životě a dramatických rekonstrukcí bitek film zkoumá taktiku mužů, kteří se jich účastnili, brnění, jež nosili a zbraně, jež používali, a podrobně nás seznamuje s touto pozoruhodnou a přehlíženou událostí raného středověku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o tom, že rytířské souboje nebyly "jen" pouhé turnaje na koních s dřevci, ale že to byl boj jako ve válce. Dokonce, že i velký "rváč" mohl zbohatnout a dal se i koupit za obří peníze jaké v dnešní době kupují miliardáři fotbalisty pro své kluby. Opravdu zajímavé. 4z5 ()

Kazisvet III. 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vřele doporučuji. Osobně jsem se dozvědel nové poznatky o rytířských turnajích v době, kdy se ještě nejednalo o naparáděnou přehlídku. Průvodce nejen konstatuje holá fakta, ale snaží se ozkoušet na vlastní kůži věci, které být rytířem v boji obnášely - od tréninku na terčích až po samotné nošení často poměrně dosti těžkých zbrojí, jež měly svého nositele ochránit od fatálních následků úderů tehdejších zbraní - především kopí(dřevec), meče a palcátu. Děj je zasazen do 11-12.století, kdy bitevnímu poli zcela dominovaly útoky kavalérie a rytíři byli vnímáni jako nadřazená specifická válečnická kasta, tedy něco, co bychom dnes označili jako speciální jednotky. ()

Baerdeller 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti chybí málo - vystříhat dlouhý příchody na scénu a přejezdy odněkud někam a dalo by to krásných 40min a hned by to utíkalo ještě líp... Ale zřejmě byla potřeba dodat delší stopáž... Ale nevadí. V zásadě se vše točí kolem života rytíře Williama Marschala. Fakta z jeho života se tu střídají s komentáři odborníků a zinscenovaných ukázek dobového boje. Dozvíme se tak, že hlavní účel turnajů byla simulace bitvy nikoliv oslňování princezen; pravidla vesměs nebyla žádná a zuby lítaly všude okolo; něco jako čest se příliš nenosilo - lepší vytáhnout jednoho protivníka a vychcaně skočit na něj s parťáky... V té době navíc účastníci nenosili takové ty typická plátová brnění, která si zcela jistě každý představí... Docela mrazilo jak ukazovali palcát proti tehdejšímu standardnímu brnění... Ale to jsem vypíchl jen malinkatou část podaných informací - pokud vás něco z toho zaujalo, určitě se mrkněte na celý dokument, zcela jistě vám v tomto směru rozšíří obzory... "It was said that you weren't truly a knight until you had felt your teeth crack and your blood flow." 4* ()

Reklama

Reklama