Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (501)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příběhy malého Mikuláše jsou kouzelnost sama. V podání René Goscinnyho a Jean-Jacquesea Sempého pak samozřejmě neodmyslitelnou součástí oblíbené dětské četby na pokračování. U nás je obdobně laděný Steklačův Bořík nebo Poláčkovo Bylo nás pět. Zatímco ale Bořík je vyloženě pánská záležitost a z Bylo nás pět dýchá v druhém plánu malebnost první republiky, Mikuláš prožívá své patálie ve spořádaných 50. letech. Maminka a tatínek prožívají své problémy ve zcela odděleném světě dospělých a Mikuláš a spolužáci žijí zase úplně někde jinde a z toho plyne veškeré kouzlo. Film Laurenta Tirarda mé vzpomínky na četbu ukotvil, oživil a znovu mě rozesmál na obdobných místech jako kniha. Čili spokojenost v každém směru. A tedy doufám, že Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další už nebudou nikdy zapomenuti. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdy jsem neudělal krok bez knížky s Mikulášem či Kopytem a Mňoukem. Ty doby se již těžko kdy vrátí, ale Mikuláš má v mém srdci stále vyhraněné speciální místo. Od adaptace jsem tak raději mnoho nečekal. Chyba lávky. Adaptace je to totiž kromobyčejně zdařilá a zároveň i svá. Ryzí ztělesnění rodinné neinfantilní zábavy, u které se mnohdy zasmějí více dospělí než děcka. Navíc mají Mikulášovy patálie v obou svých podobách tu zvláštní moc, že vrací do dětských let. Což umí velmi málo knížek a ještě méně filmů. A to, že se film ve výsledku nemůže předloze rovnat jde tentokrát stranou, protože jsem si to uvědomil až dlooooouho po odchodu z kina poté, co jsem ještě drahnou chvíli stíral slzy smíchu. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sedět na základní škole vedle toho Krhounka s optikou, nechám se dobrovolně vypreparovat a uložit do kabinetu přírodopisu.. Laurent Tirard si dal na castingu opravdu záležet a natočil hravé retro hýřící teplými barvami, jemným humorem a bezstarostností dětství, kdy se z komára dělal nebezpečný lidožravý velbloud a velbloudi jako takoví vůbec neexistovali.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Senzace! Svižná, vtipná, nápaditá a odlehčená francouzská komedie s precizní hudbou. Možná dávám pět hvězdiček proto, jelikož mám od nepaměti slabost pro francouzskou tvorbu, pravda je však taková, že jsem se hodinu a půl náramně bavil a ze sálu odcházel s úsměvem na rtech. A opravte mě, jestli se mýlím - tak by tomu u komedie mělo být, ne? ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Príjemne pôsobiaca francúzska komédia, ktorá cez detskú "optiku" zobrazuje chápanie a komplikovaný svet dospelých. Partia chalanov je úžasná, každý jeden je originál a svojským charakterom perfektne dopĺňa detský kolektív. Hlášky, scénky, hudba a nesilená francúzska štylizácia dodáva celému snímku extra sympatie a celý dojem je pozitívny a výborný. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Laurent Tirard zhlédl kolem osmi tisíc dětí z celé Francie. (Teodorik)
  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)
  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)

Reklama

Reklama