Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele Tommassi3 k tomuto seriálu (24)

Jó, to jsem ještě žil (2000) (S01E05) 

"..Karel Hašler.. Po něm se taky jmenujou ty bonbóny !! A to je taky největší umělecký sen Jiřího Šlitra, aby se po něm jmenovaly bonbóny !! Já mu vždycky řikám, že by to nikdo nevzal do huby.." ;) ()

Holubí andante (2000) (S01E07) 

"Některý věci jsou neodvratný !!" Jiří Schelinger byl jistě modlou a velmi rozporuplnou postavou své doby, kterou můžeme i díky jeho předčasnému úmrtí, byť soudě podle výpovědí jeho přátel bylo jen opravdu nevyhnutelnou fatalistickou eskalací, zastřenému mlčením i mlžením na příkaz tehdejších pohlavárů nazvat legendou.. Toto však z mé strany prostě neplatí, ani jeho hudba mě nikdy neoslovovala, a tak ani tento dokument mě nerozjásal, ačkoliv uznávám, že celé jeho zpracování i celkové vyznění naprosto koresponduje se samotným Schelingerem a jeho osobností !! Jít si velmi časně ráno zaplavat do dubnové Dunaje asi nebyl zrovna nejlepší nápad..stejně jako se ženit v "pátek třináctého".. Za mě jedna zbytečná smrt i jeden zbytečně přeceňovaný dokument.. ()

Oči Petra Čepka (2000) (S01E13) 

"On nebyl žádnej primitivní prudil !!" Velmi dobře zpracovaný dokument věnující se životu a především symbolicky po faustovsku, za tuto roli ve Švankmajerově filmu byl totiž in memoriam vyznamenán Českým lvem, předčasnému odchodu velkého nedoceněného herce a především velkého člověka, Petra Čepka !! Čepek často, na což zde tvůrci nezapomínají, nemohl hrát z naprosto výstižných důvodů !! Jednak byl natolik výraznou postavou a hercem, že mnohdy stačilo či bylo přímo nezbytné, aby na jevišti či před kamerou nehrál, ale pouze byl, a pak se svými odmítavými názory nejen proti režimu, jež se nikdy nebál hlasitě a naplno projevit, často o spoustu velkých rolí sám připravil, především odmítnutím role v epizodě Sequensova Třiceti případů majora Zemana. Mlčenlivý a nesmírně inteligentní muž s velkým srdcem pevných morálních zásad, jehož bylo o to více slyšet, když bylo třeba, podepsal Několik vět a stál u zrodu Občanského fóra, aby se poté zcela pokorně opět vrátil zpět ke svému milovanému divadlu.. Muž naprosto se vymykající tomu tolik typickému češství, jehož oči o něm paradoxně prozradily často mnohem více než typické postavy choleriků, násilníků a opilců, do nichž byl nejčastěji obsazován.. ()

Herec Karel Höger (2000) (S01E20) 

"Nežádejte po mně, abych plakal !! Plakat umí každej šmírák.. Jestli chcete, abych plakal, nandejte mi slzy do očí !!" ()

To byl Jiří Sovák (2000) (S01E24) 

Miroslav Horníček jednu z největších hereckých legend naší historie v tomto velmi milém dokumentu, který však nenabízí vůbec nic nového či neprovařeného, vystihnul naprosto dokonale.. "Jiří měl v sobě něco, čemu se v pohádkách říká: čichám, čichám člověčinu.." ()

Život za lásku (2001) (S02E01) 

"Dana Medřická měla jen tu smůlu, že nebyla ani Italka, ani Francouzka.." ()

Poslední kovboj (2001) (S02E06) 

"Já jsem hvězda evropské country music a vy všichni ostatní umíte hovno !!" ()

Jári (2004) (S05E02) 

"On byl dělník !! V tom nejlepším smyslu slova.." ()

Dva chrámy Josefa Kemra (2005) (S06E10) 

"Dokud si někoho k sobě nepustil, měl ty oči takové chladné, ale když ano, tak se ty stejné oči smály.." ()

Vichřice mezi životem a smrtí (2005) (S06E11) 

"Na tragickej život jsem já pes !!" ;) Velmi zajímavý dokument Šárky Horákové a Jána Nováka přibližující život jedné velké ženy, velké herečky s velkým srdcem i nesmírně originálním komediálním talentem !! Helenu Růžičkovou diváci samozřejmě znali jako velmi rozporuplnou postavu, její zvláštní vztah k synovi Jiřímu rozhodně nebyl tajemstvím, čemuž se zde autoři maximálně věnují, bohužel však na úkor dalších důležitých skutečností, které zůstaly naprosto opomenuty, předně té, jak se z osvětlovačky mladoboleslavského divadla stala herečkou !! Celý dokument obdržel možná z mého pohledu poněkud paradoxně velmi tísnivý a posmutnělý look, a tak jednoho zákonitě napadá, že Helena by si jistě zasloužila kvalitněji zpracovaný medailonek.. ()

Velký mistr malých rolí (2006) (S07E01) 

"Werich mu říkal: Podívej, Kapesník, todle dyby se jim povedlo v Americe, tak maj do smrti vystaráno !!" ()

Momentálně jsem mrtvý... (2006) (S07E02) 

"Mnohem cennější než národní hrdost je schopnost umět se sobě zasmát.. To uměj Češi, protože jsou smějící se bestie, ale najednou to uměli dva Slováci.." Soudě podle tohoto tradičně nepříliš povedeného (kr)kavčího vzpomínkového dokumentu Kamily Vondrové by si jeden mohl myslet, že nebýt Polednice Poledňákové a její veselohry století - Tady jde však pouze o joke století !! - nikdo by Juľka Satinského neznal.. Díkybohu tomu tak nebylo.. ()

Široká duše (2006) (S07E10) 

"On by do tý nemocnice stejně nešel !! Já jsem mu přezdíval Věc Makropulos.." ()

Kluk z Louky (2006) (S07E15) 

"Jen ten doutník si nemohl odpustit.." ;) ()

Poselství přes rampu (2008) (S09E04) 

"Prostě od narození byl v tom prostředí.. On říkával: Já jsem se narodil v rekvizitním koši.." ()

Žízeň po životě (2008) (S09E10) 

"Měl přezdívku na Barrandově nasranej Columbo.." ;) Typicky novákovsky poloodfláknutý dokument, či spíš medailonek, věnovaný jednomu velkému charakternímu herci s jedinečným hlasem.. Sice sám vždy rád zhlédnu libovolnou epizodu tohoto chvályhodného projektu, který však hodně trpí značnou nevyrovnaností a zde navíc spoustu uživatelů svádí nikoli k hodnocení obsahu či tvaru, když převážně zrcadlí oblíbenost toho kterého herce, jemuž je věnován.. ()

Reklama

Reklama