Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele mchnk k tomuto seriálu (7)

Muž, který chtěl létat (2000) (S01E06) 

V současné době vysíláno v cyklu Příběhy slavných. Český akrobat ve stylu Chaplina, milovník žen a gentleman, nenapravitelný všeholezec, ale hlavně herec od srdce.Bohém své doby a svého oboru. Krásná slova Jana Kačera a rekapitulace Jirkovo úplných počátků v Činoherním klubu a u filmu. Ohlédnutí za jedním dospělým dítětem, které by asi nikdy nezestárlo. Naštěstí si, jako každé správné dítě, hodně hrálo. Humor i drama, nejraději obojí dohromady. (Hercova předčasná smrt rozhodně není základem dokumentu, jen jednou z jeho částí, celkový čas byl delší než 60 minut a v titulcích rok 1998) ()

Oči Petra Čepka (2000) (S01E13) 

Kde se zapomnělo vyjádření samotného Švankmajera k osudovému snímku ? Proč to snímání vyprávějících z bezprostřední blízkosti ? Přirozené charisma člověka, jenž nikdy nemusel nic skrývat, či obelhávat, je jinak nádherné připomenutí jednoho z nejzásadnějších herců československé kinematografie. ()

Občan Karel Kryl (2000) (S01E16) 

"Tam prostě stál človíček s kytarou a bavil celej sál...". Zpěvák, textař, básník a nepohodlný občan. Karel Kryl. Ztělesnění naprosté upřímnosti a holé, prosté PRAVDY, kterou hlásá pomocí písně. Neopakovatelné charisma i pohled na svět. ...a jak chcete dělat privatizaci, když nemáte daňový systém? tyhle slova nečekáte od zpěváka...". Doba Karla kryla stále ještě nenastala a obávám se nejhoršího. Dokument o tomto jedinečném člověku si nepochybně zasloužil daleko preciznější zpracování. ()

Herec Karel Höger (2000) (S01E20) 

Perfektní výběr vzpomínajících tvůrců i filmů.Pro milovníky československé kinematografie životně důležité informace o jednom z nejzásadnějších herců, jenž tu pro nás zanechal velmi mnoho inspirujícího. ()

Ztracený hlas (2001) (S02E03) 

Životní i herecká fortelnost charismatické a energické dámy s přirozeným talentem pro herectví a přírodní slovanskou postavou, zde byla představena opravdu skvěle. Velký talent, využitý hlavně v divadelním prostředí, i předčasný odchod z jeviště. Dokument, který nabadá ke zhlédnutí co nejvíce filmů, jenž jsou okořeněny Laďkou Kozderkovkou. ()

Ten drak jednou spadne (2001) (S02E08) 

Charismatická herečka tělem i duší s nezáviděníhodným osudem. Hvězda své doby vyzbrojená osobitým hlasem, krásným úsměvem a americkými cigaretami. Další milé vzpomínání a perfektní výběr uvedených filmů i divadelních záznamů. ()

Osudové opojení Františka Vláčila (2004) (S05E09) 

Nádherný i smutný příběh jednoho skromného, hubeného samotáře, který se díky armádnímu filmu dostal k filmařskému řemeslu, obsahuje informace potřebné k mému filmovému životu. Mistr odhodlaný, naplno soustředěný i přísný a tvrdý. Mistr zatlačený, režimem i životem zkroušený a skoro na kolena sražený. Je zde ovšem hlavně mistr své umění zanechávající a pro mne určitě na věky zůstávající. Slova J. Vinkláře o Vláčilových filmech nejvíce vystihují jejich obsah. Perfektně sestříhanému a odvyprávěnému dokumentu, se skvostnými a raritními záběry či fotkami z natáčení mistrových snímků, chybělo k dokonalosti jen jedno. Aspoň malá zmínka o hudebním géniovi jménem Zdeněk Liška, který Vláčilovým obrazům dodával to, co nešlo vyjádřit obrazem či slovy. ()

Reklama

Reklama