Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele Mylouch k tomuto seriálu (10)

Drahý můj Jiří Grossmann (2000) (S01E02) 

S důrazem na Jiřího nemoc vystavěný dokument, který těží z dobré mentální kondice pamětníků. Citlivé připomenutí díla velkého mistra slova, baviče a zpěváka. Závidím ... ()

Poslední kovboj (2001) (S02E06) 

Publicisticky svižné ohlédnutí za zpěvákem slovy jeho blízkých, které můj mírně pozitivní pohled na něj změnilo trochu nečekaným směrem. 3-4* ()

V žáru moci (2001) (S02E14) 

Dokumentaristická charakteristika Procházkova talentu nejen hvězdně scénáristického ale i průvodce jeho neoddělitelným politickým vývojem (tolik kohoutovským), spjatým se stranickou klikou Novotného i obdobím Pražského jara. Prolínání výpovědí žen Procházkových a spisovatelských kolegů s vděčnými vzpomínkami generace filmové nové vlny na velkého podporovatele z pozice barrandovského dramaturga s úběžníkem příběhu v posrpnových událostech. ()

Buďte pozdraven, pane Jouda! (2006) (S07E06) 

Lehká můza ale zatraceně poctivá práce. Dokument, který kromě scénických výstupů těží i z výpovědí spolupracovníků, lidí od fochu a členů rodiny. Reakce účastníků Trutnovského festivalu mluví jasně. Slušně vysmeknutá poklona. 4-5* ()

Dobře naladěná kytara (2006) (S07E07) 

Publicistické ohlédnutí převážně mluvících hlav za osobností zpěváka pro okruh jeho fanoušků. ()

Paní Olga (2006) (S07E11) 

I při využití archivních záběrů trochu odbytý dokument, naznačující spíše šíři tvůrčích obzorů autorů než přesvědčivě vystihující osobnost Olgy. ()

Mefistův rytíř (2008) (S09E05) 

Sice poměrně vnějškově, zato přehledně publicisticky vystižená dilemata a úspěchy jednoho z oněch elitních "básníků" socialistické kultury (bez nutně pejorativních konotací) s podzimem jeho života ve svobodných poměrech. Mezi klady patří řada archivních záběrů a přímá vyjadření osobností z jeho nejbližšího okruhu. 3-4* ()

Pepíček (2008) (S09E08) 

Vzpomínky na Pepíčka, mezi nimiž zbytečně převažují roviny jeho bodrosti a vztahu k ženám. ()

Jsem vaše Ljuba (2008) (S09E14) 

"Ten tyjátr je ale príma ..." Kdo Ljubu znají z řídkých televizních účinkování v 70. a 80. letech, pamatují vizuálně i hlasem lehce obhroublou bytost s často rozpačitě působícím repertoárem. To ovšem nic nemění na faktu, že jak před válkou, tak i ještě ve svých 80 letech dokázala na pódiu rozpoutat sólovou kabaretní smršť, která v české lehké múze živelností i kvalitou zastíní všechno široko daleko. Nevýrazný dokument komentuje kultivační roli O.Nového na její projev a poodkrývá roušku její lidské osobnosti, která umožnila Ljubinu uměleckou dlouhověkost. Rozsahem dominují výpovědi bratrů Suchých ()

Ritz, nebo nic (2011) (S12E14) 

Sestřih mluvících hlav, které převážně odříkávají obsah Adininy autobiografie a jen výjimečně těží z osobních setkání s touto hvězdou složité osobnosti nebo jejími kolegy a ještě řidčeji z dalších historických pramenů. Hudební doprovod neprozrazuje valný autorský vkus. Sc. Jitka Škápíková ()

Reklama

Reklama