Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele topi k tomuto seriálu (17)

Příběhy slavných (2000) 

Dokumentární cyklus o našich československých umělcích, který je parádně zpracován a je krásnou vzpomínkou na osobnosti, které byly a patřily mezi lidi, na které se nezapomíná. ()

Muž, který chtěl létat (2000) (S01E06) 

Nejlepší bylo, jak Jirka Hrzán nalakoval svoji tehdy malou dcerku Báru, že Helena Vondráčková má dřevěnou nohu, skleněný oko a uhrovitá záda a malá Baruš se jí na to po koncertě zeptala :D. Velká škoda, že se Hrzánovi stala jeho záliba v lezení po výškách osudná.... ()

Holubí andante (2000) (S01E07) 

Já si stejně myslím, že v Schelingerově smrti budou mít prsty komouši, už tak jim byl nepohodlnej a svědci, kteří u toho záhadného skoku byli, mohli být podplatitelní nebo nastrčení samotnou STB....nějaké astrologické teorie a spekulace, zda si měl vybrat, jestli bude žít nebo nebude, mě o jeho konci nepřesvědčí. ()

Jak jsem se zbláznil (2001) (S02E02) 

Osud bývá nevyzpytatelný, Ota Pavel si tak brzo zemřít nezasloužil. Na druhou stranu při jeho strašné diagnóze byla smrt asi vykoupením. Paradoxně svoje nejlepší díla napsal v blázinci. Tenhle dokument je nabitý informacemi a archivními zvukovými nahrávkami samotného Oty Pavla nebo jeho matky Hermíny a jako pocta jemu samému plní funkci stoprocentně. ()

Dva chrámy Josefa Kemra (2005) (S06E10) 

Krásné, dojemné, mystické. Nádherně zpracovaný dokument, jeden z nejlepších z tohoto cyklu. Povinně by se na něj měli dívat současní frajírci, kteří si nechávají říkat herci (že?, Mádle a podobní...), ale tomuto velikánovi se nikdy nemohou rovnat nebo alespoň trošičku přiblížit. Pane Kemr, máte a vždycky budete mít můj obrovský obdiv a respekt!! ()

Vichřice mezi životem a smrtí (2005) (S06E11) 

Výborně zpracovaný dokument o silné osobnosti Heleny Růžičkové, kde jsem se dozvěděl spoustu věcí, které jsem o ní vůbec nevěděl. Podbarveno hudbou z filmů Petra Hapky - Panna a netvor, Dívka s mušlí, Gagman. Moc pěkné. ()

Dřevěný mikrokosmos (2005) (S06E15) 

Hurvínka se Spejblem miluju od ranného dětství a Miloš Kirschner byl pro mě dokonce o krapet lepší, než jeho první otec Josef Skupa. Každopádně tihle dva pánové jim vdechli život a zasloužili se o jemný a velmi inteligentní humor, pro který Hurvínka zbožňuju a vždycky se u něj parádně bavím. Miloš Kirchner byl fakt třída, jezdil s Hurvínkem po všemožných zemích a musel se naučit i jejich jazyky, včetně Japonštiny. Klobouk dolů. Jeho život byl pestrý a bohatý, spoustu informací jsem vůbec nevěděl. Nejstrašnější na tom je, že bohužel umíral tak, jak si to on nikdy nepřál, aby se tak stalo. V dokumentu mluví jeho nejbližší a mimo to jsou k mání raritní ukázky a fotografie. Škoda, že třetí otec S+H Martin Klásek už nedosahuje takové kvality (hlasové ani autorské) jako jeho předchůdci. ()

Buďte pozdraven, pane Jouda! (2006) (S07E06) 

Tak jako byla u nás dříve herecká elita, to samé platilo i o bavičích a estrádních umělcích, z nichž Felix Holzmann byl absolutní jednička. Bohužel, tak jak herecká špička postupně vymřela, tak to platí i o legendárních mistrech vtipných a zábavných scének a pořadů. ()

Široká duše (2006) (S07E10) 

"Jak se nestát v Ústí nad Labem alkoholikem? Pít jenom večer." Redaktor Divadelních novin, překladatel ruských her, dramaturg, herec a milovník vodky Leoš Suchařípa během svého života prodělal jeden infarkt a dvě mrtvičky, jeho širokou duši však nezdolalo nic. Krásně na něj vzpomínají rodinní příslušníci a jeho kolegové, nejsrdečněji asi nejvíce Lanďák, Honza Kačer a Táňa Fischerová. ()

Sesazený král (2007) (S08E08) 

Král zůstane Králem, i když mu komunistická špína po válce připravila smutný a nedůstojný osud. Díky Vladimíru Justovi a Ondřeji Suchému byl v roce 1994 alespoň zrušen nesmyslný a lživý rozsudek nad Vlastem Burianem z roku 1947. Vlasta Burian bude pro mě navždy na první příčce nejlepších českých herců a navždy zůstane i Králem Komiků. ()

Postůj, okamžiku, jsi tak krásný... (2007) (S08E15) 

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Raport, Babička, Portrét, Dita Saxová, Panoptikum města pražského, Dobrodružství kriminalistiky, Barometr, Pozdní léto, Nechcete jet do Bembrly?, Klícka. Tohle bohatě stačí k tomu, aby člověk pochopil, kdo byl Antonín Moskalyk. Pro mě to byl jeden z nejvýznamnějších kumštýřů a legendárních tvůrců našeho filmu a televize. V tomto případě pravidlo "každý je nahraditelný" rozhodně neplatí. ()

Co bubáci a hastrmani netušili (2007) (S08E16) 

Josef Lada ve vzpomínkách lidí, kteří ho za svého života zažili. Pan Lada mluví i ze zvukových záznamů a dále dokument obsahuje jak jeho kresby a skice, tak i pohádky, ve kterých se používaly Ladovy kulisy. Dozvíme se i hodně o jeho životě od doby kdy byl malý chlapec a ve čtyřech letech začal čmárat první malůvky až po poslední léta svého života, kdy na sklonku už trpěl neurastenií. Hodně mě pobavila část jeho života, o které hovořil v dokumentu literární historik Radko Pytlík, kdy se Lada seznámil s Jaroslav Haškem a stali se z nich nejlepší přátelé a prochodili spolu spoustu pražských putyk a začali spolu i spolupracovat a Lada Haškovi kreslil obálky k jednotlivým částem Švejka, který tenkrát vycházel v papírových sešitech a nakreslil pro něj skoro 1400 obrázků! Naopak smutná část je o jeho dceři Evě, která byla nadanou klavíristkou a která zahynula v 17 letech při leteckém bombardování Prahy u Emauzského kláštera v únoru roku 1945. Druhá dcera Alena se potatila a stala se také výbornou ilustrátorkou a v jejích obrázcích je její otec cítit na sto honů. V dokumentu je použito i jejího vyprávění, které bylo tenkrát v 70. letech natočeno. Josef Lada byl jedinečný originální malíř a ilustrátor, který ani u nás ani ve světě neměl napodobitele. Spolu s Jiřím Trnkem a Karlem Zemanem patřil k nejlepším výtvarníkům a umělcům naší země. ()

Zlomený vlastenec (2008) (S09E02) 

Standardní vyprávění o výborném herci Karlu Effovi. Někdy mě dost vadí, když na něj vzpomínající kolegové strašně přehrávají, v tomto případě Ludmila Molínová. Rozhodně to byl herec s nejzajímavějším obličejem. ()

Ilínek (2009) (S10E06) 

Ilja Prachař byl hercem staré školy se všemi hereckými kvalitami, které bohužel nezdědil ani jeho syn David, ani jeho vnuk Jakub. Svými hereckými projevy mu nesahají ani po kotníky. ()

Královna z Valašska (2009) (S10E11) 

Docela mě na těchto dokumentech vadí, když se ždímají emoce o konci těchto osobností, u Věry Galatíkové je to až příliš. Stačilo by jen něco málo o tom, jak odešla a více bych se zaměřil na její celoživotní tvorbu a tyhle srdceryvné scény bych zkrátil. ()

Walda (2010) (S11E12) 

Kde jsou takoví frajeři teď? Kam se poděli? ()

Život v ofsajdu (2013) (S13E11) 

Hugo Haas byl komik, kterého řadím k Vlastovi Burianovi, Jaroslavu Marvanovi nebo Václavu Tréglovi. Mimo zmíněné mistry měl však Hugo Haas humor jinačí, jemný, nenásilný a kolikrát i schovaný. A to z něho dělalo ojedinělou komickou osobnost našeho předválečného filmu. Pro svůj židovský původ musel zavčas emigrovat, jinak by skončil v koncentračním táboře, kde bohužel zahynul jeho otec i jeho bratr. Dokument mapuje jeho předválečné období u nás, i jeho filmovou práci v Americe, kde se uchytil po emigraci a režíroval filmy nebo působil jako herec. Když ho vidím ve filmech Andula vyhrála, Mravnost nade vše, Okénko, Poslední muž, Jedenácté přikázání nebo Ať žije nebožtík, vždycky se válím smíchy. Že dokázal zahrát i vážnou roli zúročil v Čapkově dramatu Bílá nemoc jako doktor Galén. Byl to bůh a já mu občas chodím položit kytku na hrob k nám na židovský hřbitov v Brně, kde je pochován. PAN HEREC. ()

Reklama

Reklama