Reklama

Reklama

Surová kůže

(festivalový název)
  • USA Rawhide (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj filmu začíná vstupem do jednoho běžného dne na dostavníkové stanici, kde spolu žijí a pracují starý Sam (Edgar Buchanan) a Tom (Tyrone Power), syn majitele přepravní společnosti, který tu uprostřed pustiny, ne příliš nadšeně, tráví nějaký čas proto, aby se "učil" businessu. Na stanici dorazí dostavník s pasažéry, mezi nimiž je i Vinnie (Susan Heyword), mladá rázná žena s moderními názory, cestující s malou holčičkou. Po krátkém odpočinku je dostavník téměř na odjezdu, když se náhle objevuje vojenská jízdní hlídka se zprávou o uprchlé čtveřici zločinců vedené nebezpečným Zimmermanem (Hugh Marlowe). Posádka dostavníku vyhodnotí situaci jako nebezpečnou a rozodne se využít interního nařízení společnosti, které v takovém případě zakazuje přepravovat ženy a děti. Doslova proti své vůli je tak Vinnie i s batoletem ponechána na stanici, aby si počkala na další dostavník do druhého dne. Chvíli poté co dostavník spolu s vojáky opustí stanici ale přijíždí muž, který se představuje jako zástupce šerifa Ben Miles. V tu chvíli osazenstvo stanice ještě netuší, že je před nimi jeden opravdu hodně těžký den. (KarKulA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle western se tváří strašně nenápadně, snad i tím, že tam pro nás chybí nějaký ten známější herec, ale ona ta zápletka to celé vynahrazuje a nosný příběh je skutečně dost silný na to, aby vás přiměl u filmu vydržet. Je to o snaze člověka zachránit ženu a dítě, nic víc, ale ono to stačí a je to dostatečně divácky zajímavé a silné ve svém provedení. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Po dlhšom čase som si pozrel western a voľba na tento film bola tou najsprávnejšou. Veľmi kvalitne natočený príbeh má výborné obsadenie, parádny scenár a réžiu. Rawhide je prepriahacia stanica pre dostavníky, ktorú jedného dňa prepadne svojrázna skupina banditov. V podstate ide o komorný príbeh odohrávajúci sa na jednom mieste, o to viacej vyniká atmosféra. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

The Butterfield Overland Mail Co. byla v provozu od roku 1858 do roku 1861 a vedla z Kalifornie do St. Louis. Šestispřeží (zřejmě jezdilo i čtyřspřeží) se šesti opratěmi atd., to chce rutinu, aby se to všechno nepomotalo a nezamotalo (jako mně) - "a ta rychlost a ten terén / noir a la western." Rawhide, jako bič, býkovec - to vypadá spíš na husí kůži než surovou - jinak přepřahací stanice (Stagecoach Relay Station), a také žádný žádný Jackass Mail (pitomá pošta - viz úvod a závěr).... Bourání zdi, které není slyšet v sousedním pokoji. V závěru se střílelo a střílelo, a nikoho necítil potřebu po 6 kulkách znovu nabít. Slunce svítilo, ale stín dopadal, jak se mu zlíbilo. Ale i jinak nepříliš přesvědčivé. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Tendle film je přesnou ukázkou toho, že se z minima dá udělat maximum. Tvůrci si tu vystačili s jednou dostavníkovou přepřahací stanicí uprostřed pouště a po většinu filmu se tu neobjevuje víc než šest ústředních herců a jedno batole - přesto to díky výbornému scénáři a samozřejmě i hereckému obsazení funguje geniálně. Vedle ¨výborné ústřední dvojce Power - Hayward je tu velmi kvalitní obsazení nesourodé čtveřice zločinců, za které byli nejvýraznější Hugh Marlow jako vůdce gangu a Jack Elam, který si tu zahrál narušeného psychopata, jehož postava výrazně přispěje k docela překvapivému konci. I když se tam objevují vypjaté situace, nemění se příběh zbytečně v žádné velké drama, ale ponechává si ráz thrilleru a průběžně dávkuje napětí od začátku do konce, bez jediného hluchého místa. Film má celkově pěknou ponurou, takřka by se dalo říci noirovskou atmosféru, kterou jenom umocňuje černo-bílá barva filmu. ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Marloweův záporák výborný, Susan Hayward standardně velmi dobrá a Jacku Elamovi prostě stačí, když se tváří jako Jack Elam. Scénáristicky a režijně taky dobrá práce, takže potud OK. Jenže pak je tu Tyrone... Nikdy jsem nepochopil, proč se z toho člověka stala až taková hvězda; průměrný talent, podprůměrné charisma. A když nefunguje hlavní herec, táhne to dolů celý film. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Keď bol film vysielaný v 60. rokoch v televízii, zmenil sa jeho názov na Desperate Siege, aby sa odlíšil od seriálu s Ericom Flemingom a Clintom Eastwoodom. (beso74)
  • Natáčalo sa v Alabama Hills. Na tomto mieste sa točilo nespočetne veľa westernov. (westerns)

Reklama

Reklama