Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantické drama z období 2. světové války. Mladá nekonvenční aristokratka Prudence Cathaway (Joan Fontaine) je nadšenou patriotkou, která chce přispět k obraně své vlasti a vstupuje, k velkému překvapení rodiny, jako mnoho jiných mladých žen do armády. Přes svoji kamarádku se na schůzce naslepo setkává s Clivem Briggsem (Tyron Power), zajímavým mladým mužem, se kterým si začnou vzájemně rozumět a prvotní sympatie přerostou postupně v lásku. Prudence ale začíná zjišťovat, že s jejím novým přítelem není něco v pořádku, a že Clive je tak trochu zahalen tajemstvím. Důvodem se ukáže být jeho zhnusení válkou, které ho nakonec dovede k rozhodnutí nevrátit se do armády - stává se z něj dezertér na útěku. (KarKulA)

(více)

Recenze (3)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem klasickou válečnou agitku, ale tadle byla opravdu netypická, neboť tvůrci nečekaně vsadili na dosti neotřelý prototyp hrdiny. Příběh začíná ve chvíli kdy mladá nekonvenční aristokratka Prudence Cathaway (Joan Fontaine), nadšená patriotka která chce přispět k záchraně své vlasti, vstupuje, k překvapení své rodiny, jako mnoho jiných mladých žen do armády. Přes svoji kamarádku se na schůzce na slepo setkává s Clivem Briggsem (Tyron Power), zajímavým mladým mužem, se kterým si začnou vzájemně rozumět a prvotní sympatie přerostou postupně v lásku. Prudence ale začíná zjišťovat, že s jejím přítelem, který má chvílema zvláštní názory a je tak trochu zahalen tajemstvím, není vše v pořádku. Clive, který je notně zhnusený válkou, se totiž rozhodne nevrátit do armády a stává se z něj dezertér na útěku. Film je ponurý a nečekaně i docela napínavý - rozuzlení není sice nikterak závratně, ale herecké výkony ústřední dvojce jsou opravdu výborné a drží ve střehu. Chybičkou je snad jen zbytečně roztahaných posledních 10 minut, které tam jsou navíc a tak nějak tam ani nepatří. Vlastenecká agitace tam samozřejmě nakonec také nechybí a člověk se musí samozřejmě povznést nad to zkreslené Holywoodské vidění mobilizované Británie, ale jinak se jedná o velmi solidní a koukatelný film. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Jj. Tak tohle se už konečně blížilo těm majstrštykům s mou Joan F.podstatně výrazněji,než bych čekal. I když jsem měl,jisté naděje,dle zdejších hodnocení. Pro mě rozhodně,byl letecký útok ke konci,dost šokující,neb jsem po 75min.skoro až pohodové jízdy bez výraznějších kotrmelců byl tzv.ukolébán v pozornosti,že by se mohlo něco stát ve filmu,který se odehrává za 2.s.v.:) Taky jsem zde viděl snad nejoriginálnější vstoupení do svazku manželského vůbec a přitom se konečně dočkal jejího (pro mě již trademarkového),lítostivě/zmučeného výrazu. Ó,jak rád jsem jej rád,po dlouhé době zas spatřiti mohl. Taky bych chtěl poznamenat,že mě asi nikdy (jako kuřáka),nepřestane fascinovat,jak se ve 40tých letech hulilo o 100/6,jako by jim šlo o život,což vlastně šlo.:) Narážím hl.na scénu v nemocnici,kde si hl.hrdina po jistě náročné operaci hlavy,hned 2.den,v posteli zapálí. To mě dostalo. V každém př.,můj 2.film od rež.Litvaka mě přesvědčil,že ten pán rozhodně uměl své řemeslo. I když... na Anastázii to nemá. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama