Reklama

Reklama

Teenage Angst

Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

tomeš 

všechny recenze uživatele

Zmatky chovance Törlesse verze 2008. Hodinový debut mladého německého režiséra Thomase Stubera (*1981), zkoumající pokřivenost morálky v podání partičky mladíků na internátu, na zmíněný Musilův román (vyd. 1906) obsahově vědomě odkazuje, ale přimíchává i další motivace z německé současnosti a dokonce knihu překračuje, a to v jednom podstatném, až postmoderně dekadentním detailu: Musilova oběť, Basini, snáší šikanu od frackovitých spolužáků proto, že ji vnímá jako trest za krádež, kterou se bojí přiznat veřejně (k čemuž mu pomůže až Törless). Stuberova oběť, nejistý outsider Leibnitz, šikanu snáší, protože chce patřit do skupiny "frajerů" (od nichž se ale zásadně povahově liší - na poslední chvíli je odradí od znásilnění, za což jej šikanou trestají). Nicméně zásadní rozdíl mezi Musilovým románem a Stuberovým zpracováním je fakt, že film postrádá jakékoli náznaky homosexuality, v Musilově románu tak silně přítomné (avšak pečlivě vypreparované i z ceněné filmové adaptace Volkera Schlöndorffa / Der Junge Törless, 1966/). Pokud jde o formu, má Stuberův film několik naprosto skvělých momentů (drogová sekvence podbarvená skladbou Hoist That Rag s chraplákem Toma Waitse, scény ze zdobené haly internátu, interiér chlapcových pokojů nebo fakt, že Franz Dinda místy jako by z oka vypal Keanu Reevsovi), ale přesto celkově nijak neohromí, dokonce přes svou stopáž i maličko nudí a rádoby vynalézavá kamera a neobvyklé exteriéry brzy omrzí. Ale kdo nečeká gay film, ať si hvězdu přidá. PS: Velmi zajímavé a nečekané pro českého diváka je, že Niklas Kohrt (v roli fracka Dyrbusche) si v podstatě stejnou roli (fracka Reitinga) vystřihl ve vychvalované divadelní adaptaci Musilova románu, kterou jsem náhodou den před shlédnutím filmu viděl v pražském divadle Komedie, kde ji občas v německém originále hrají dodnes. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

4 studenti soukromé školy tráví spolu většinu volného času a hlavně nocí popíjením a užíváním si v utajené chatce hluboko v lesích, daleko od civilizace. Jednoho dne se však zábava zvrhla a došlo málem k znásilnění. (gaytitulky.info) ()

Reklama

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Film není zase tak špatný, dokonce v některých momentech dobře až originálně zpracovaný, leč, zasádní otázkou pro mě zůstává .... 4545 ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama