Reklama

Reklama

Zabít Hitlera je dvoudílný hraným dokumentem britské televize BBC o plánu velitelství zvláštních operací (Special Operations Executeive – SOE) na zabití Adolfa Hitlera. Plán byl předložen ke zvážení v roce 1944. Celý příběh se točí kolem štábního důstojníka s krycím jménem LBX, který dostal za úkol plán vypracovat. Zároveň v dokumentu vystupují vojenští historici, kteří diskutují o proveditelnosti plánu a možných následcích jeho úspěšného provedení. Dokument je rozdělen na dva díly, v prvním sledujeme postup plánování operace stejně jako argumenty pro a proti jejímu provedení. Ve druhé části se dostáváme k finálnímu plánu a zhlédneme i možný průběh operace, kdyby byla provedena. Na závěr experti debatují o pravděpodobnosti úspěchu a možných následcích pro válečné operace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Gogen 

všechny recenze uživatele

model s hranými pasážemi je skutečně velmi nešťastný ... hrané pasáže jsou naprosto dementní a významově naprosto zbytečné... ()

borsalino odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle dílo by se mělo obloukem vyhýbat zařazení mezi dokumenty. Povrchní tlachání typu "hodíme tam bombu a uvidíme...", pochybné herecké výstupy, šovinistické narážky a další zcela nepodstatné výjevy plní tohle dílo beze zbytku. Kdesi v dáli se mihne něco o operacích SOE a zpravodajských službách, ale toto autora zjevně nezajímalo. Marně si kladu otázku, proč tohle někdo točí a komu je to určeno. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Operácia Foxley (Hon na líšku) mala niekoľko variant. Prvá bola otrava vody v Hitlerovom vlaku za pomoci jednej z francúzskych žien, ktoré tam pracovali alebo infikovanie Hitlerovej uniformy smrtiacimi baktériami alebo otrávenie jeho obľúbeného čaju s mlieko. Nakoniec tieto boli vyhodnotené ako nereálne a tak sa od nich upustilo. Ani ďalšie nápady neboli o nič realistickejšie. Vyhodenie železničného tunela na trase kadiaľ pôjde Hitlerov vlak (kadiaľ pôjde a kedy nevedeli ani výpravcovia na trati nieto ešte britská SOE) alebo kombinovaný letecký útok na Berghof (Orlie hniezdo) s výsadkom teroristického komanda. A čo zobrať do úvahy Hitlerovu elitnú osobnú gardu a bezpečnostné okruhy okolo jeho sídla. Ako posledné a asi aj najrealistickejšie bolo nasadenie snajpera, ten už bol dokonca aj vybratý bol to Poliak s perfektnou znalosťou nemčiny a dokonca bol aj vybraný termín 13. alebo 14. 7.1944 (Hitler od 14.7.1944 už na Berghofe nebol), ten bol potom presunutý na november 1944 a nakoniec kvôli rivalite dvoch znepriatelených zložiek M16 a SOE britská vláda plán zamietla. Aj napriek tomu sa plánovali ďalšie atentáty na Hitlera s britského územia, ale všetky boli maximálne nerealistické a tak 28.marca celá operácia Foxley bola zrušená. Zároveň zrušili aj následnú operáciu Little Foxley, ktorej cieľom bol atentát na Himmlera. Celý dokument mi pripadal, ako rozhovor chlapov v krčme a fantazírovanie o blbostiach.. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Parádní dokument! Opravdu nechápu, proč se tu všichni rozčilují nad hranými pasážemi. Ty se mi právě líbily z celého dokumentu nejvíc. Navíc se z dokumentu divák dozví spousty zajímavých informací, které ne zrovna každý ví. Pro mě jako člověka, který se o druhou světovou válku zajímá, je to naprosto ideálně zpracovaný dokument. A i když se operace nikdy neuskutečnila, závěr byl natočený naprosto fantasticky. Nečekala jsem, že mě Killing Hitler něčím překvapí, ale překvapil, a to velmi příjemně. Jedinou chybou tohoto dokumentu byla hudba, která se k filmu nejen nehodila, ale taky občas téměř přehlušila důležité dialogy. I názory expertů mi taky občas přišly až zbytečné. Celkově se mi ale dokument opravdu hodně líbil. Jsem opravdu velmi ráda, že se v obsazení objevil i Andrew Scott, protože bych jinak tento film určitě vynechala. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama