Reklama

Reklama

Malíř zneklidňující krásy - Hieronymus Bosch

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Cílem následujícího dokumentu není umělecko-historický výklad díla jednoho z nejzáhadnějších malířů v dějinách lidstva, ale snaha ze střípků historie poskládat tajemstvími opředený příběh jeho života. Hieronymus Bosch se narodil kolem roku 1450 a byl pochován v srpnu 1516. Jeho obrazy dodneška fascinují odbornou i laickou veřejnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Snad první dokument, kde jsem pochopil, proč se ví, co čím asi chtěl "básník", lépe říci malíř říci, avšak některé informace, které komentující uváděl jsou jen domněnky, to mi nikdo nevyvrátí... ono, něco tam říkat musí, jen ta pravdivostní hodnota by měla být zachována. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Svět Boschovy fantazie na pozadí dobových vztahů, stovky detailů z jeho děl s komentářem bez lacině mystického balastu. Výborná ♫ volba expresivního hudebního podkresu. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Knihovník kráľovského pláca El Escoriál - José de Sigüenza: „Rozdíl mezi pracemi tohoto muže a ostatních malířů záleží v tom, že ostatní se snaží malovat člověka tak, jak se jeví zvenčí. Zatímco on má odvahu namalovat jej takového, jaký je uvnitř, ve svém nitru.“ Stáť pred Boschovým obrazom „Záhrada pozemských rozkoší“ v Prade, Madrid, je spomienka na pocit, že umenie vám dokáže vyraziť dych a spôsobiť zimomriavky. Tisícky malých drobností a detailov. Podobný pocit mali aj naši priatelia, ktorí sa inak o výtvarné umenie nezaujímajú. Tento dokument ma potešil v tom, že ani historici si dnes niektoré alegórie nedokážu vysvetliť. Ale niektoré som vďaka dokumentu pochopila. „Boschova fantazie byla větší, než naše schopnosti ji vysvětlit.“ ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Informačně skvělé, obrazově to ale bylo strašně nudné a odbyté. Žádné rozhovory, žádné pátrání, jen prázdné místnosti a statické výstřižky z obrazů mistra spojené prolínačkami. Není lehké točit takové téma, ale když už se točit začne, mělo by se to nějak lépe vymyslet. Škoda... ()

axiom 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený malíř, jedo dílo je zvláštní skládanka, kterou si vykládáme určitě jinak, než on měl na mysli, ale stále nás oslovuje. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Nadčasové obrazy, které stále umí probudit fundamentální strach z pekelných ohňů. Jakto, že církev nezakročila? ()

MDavid 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný dokument, který divákům odhalí život jednoho z nejzáhadnějších a zároveň nejnadanějších malířů historie, Hieronymia Bosche. Dokument nadchne každého, ať už jste znalec umění, nebo naprostý laik, který o umění nejeví velký zájem. ()

Reklama

Reklama