Reklama

Reklama

Hon na císařské křižníky

(TV film)
  • Česko Vzhůru na německé křižníky! (více)

Obsahy(1)

Dvoudílná německá dokumentární rekonstrukce.

1. Karavana námořníků (Die Karawane der Matrosen)
Německý přepadový křížník Emden potopil v roce 1914 v Indickém oceánu desítky britských lodí. Když byl nakonec zničen, zbytek jeho posádky se celý rok probíjel domů. V pouštích Arábie vítr zavál stopy nespočetných karavan. Jedna z nich se však stala legendou. Byla to karavana námořníků na útěku přes půl světa. Krátce po vypuknutí první světové války se německý admirál von Spee rozhodl stáhnout do vlasti celou výchdoasijskou eskadru, ohroženou teď mnohem silnější britskou flotilou. Na místě zanechal jedinou loď - křižník Emden - která měla krýt ústup eskadry a útočit na britské obchodní lodě. Nakonec byla zničena u Kokosových ostrovů a zachránilo se jen 50 námořníků, kteří v té době byli na ostrově. Čekalo je strastiplné putování Indickým oceánem až do Arábie, kde se po vyčerpávající cestě pouští nakonec dostali k hidžázské železnici a přes Turecko domů. Po porážce Německa se na ně zapomnělo - ale v Arábii si lidé ještě dlouho vyprávěli neobyčejný příběh karavany námořníků, putujících pouští.

2. Poslední loď (Hetzjagd vor Kap Hoorn)
Rychlý německý křižník Dresden jako poslední unikal britskému pronásledování po bitvě u Falklandských ostrovů v prosinci 1914. Velitelovým pobočníkem byl Wilhelm Canaris. Ve vodách u západního pobřeží Jižní Ameriky se v roce 1915 odehrál legendami opředený příběh německého křižníku Dresden, nejpronásledovanější lodě 1. světové války. U chilského přístavu Coronel se odehrála bitva mezi britskou a německou eskadrou, která skončila pro Angličany tragicky. Hlavní roli v jejich porážce sehrál křižník Dresden, který se proto stal cílem britské odvety. První lord admirality Winston Churchill vypravil těžce vyzbrojenou eskadru, aby pomstila porážku a obnovila britskou nadvládu v Tichém oceáně. V bitvě u Falkland byly německé lodě potopeny - a zachránila se jediná: Dresden. Britové na ni uspořádali doslova honičku, ale německý křižník se stal jejich noční můrou a legendou současně. Teprve 14. března 1915 byl dostižen a potopen. Britové tak konečně pomstili porážku u Coronelu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Z českého pohledu hodně vysokorozpočtová koláž dobových ilustrativních záběrů a hraných pasáží, tvořících dohromady celkem názorný příběh putování německé posádky námořní lodi z 1.sv.v., který je ke své škodě nasycen nesrovnatelně menším étosem než čs. legionářská anabáze nebo Sindibádova dobrodružství. Přesto na jednotlivém případu přehledně nabízí méně známé okolnosti uspořádání tehdejšího světa a lokálních i mezinárodních vztahů, i když trochu rozsáhlou formou.(1.díl) ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Chtělo to trochu víc života, takto to bylo suché čtení, doplněné střídavě černobílými autentickými a barevnými hranými záběry. Škoda, i když to je dokument, nemusí vypadat jako hodina dějěpisu. Ale ten záběr, jak vyrazili do puště, se mi vážně moc líbil. ()

Reklama

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Bylo to, pravda, trochu germánsky sušší. Ale ta informační hodnota a znovuobjevené osobnosti, na které může být Německo konečně hrdé, místo aby se za jejich chování rituálně mrskalo...to je k nezaplacení. Příkladem je Wilhelm Canaris, který se po zde popsaném dobrodružství účastnil i odboje proti Hitlerovi v roce 1944. A zaplatil za to životem ani ne měsíc před koncem války. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo okrem Nemecka, Dánska a ruského mesta Petrohrad aj v Čile, Jemene, Maroku či na Kokosových ostrovoch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama