Reklama

Reklama

Film o živote a smrti Jerzyho Popieluszka, ktorý bol nazývaný aj kňazom Solidarity. V roku 1984 bol zavraždený tromi zamestnancami Ministerstva vnútra. Páchatelia vraždy boli krátko nato odsúdení na vysoké tresty odňatia slobody, no Popieluszkova smrť sa stala významným impulzom v boji Solidarity za zmenu režimu v Poľsku. Jeho blahorečenie sa konalo v roku 2010 vo Varšave. (RTVS)

(více)

Recenze (22)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Syrovostí a nepřehledným dějem se snímek blíží Krvavé neděli, na rozdíl od ní však obsahuje nadbytečné retrospektivní pasáže a hluchá místa, přesto v historicko-dokumentární rovině funguje velmi pěkně. V ideologické rovině mě ovšem nechával zcela netečným vyjma zobrazení toho, jací byli komunisté svině. Boj za moderní lidská práva není mým bojem. Dělaní demonstrací a užitečných idiotů není mým bojem. Pěkně je tu zobrazeno, že nová „mše“ byla jako vytvořena pro využití v politické agitaci. – Každý si přednese svou přímluvu před shromážděním a je šťastný. ()

sator

všechny recenze uživatele

Pouze rok po bestiální vraždě  Popiełuszka, tedy stále ještě v socialistickém Polsku došlo překvapivě k soudnímu procesu s jeho vrahy. V soudním procesu v Toruni byli odsouzeni tři úředníci ministerstva vnitra a zástupce ředitele odboru IV ministerstva vnitra.   Vedoucí oddělení IV. Grzegorz Piotrowski byl odsouzen na 25 let vězení za únos, mučení a vraždu kněze. Ředitel 4. oddělení ministerstva vnitra, plk. Adam Pietruszka- 15 let vězení za účast na únosu, mučení a vraždě, Fr. Poručík Leszek Pękala dostal- 15 let vězení. Poručík Waldemar Chmielewski byl následně odsouzen za 14 let vězení. V letech 1986 a 1987 byly v důsledku zásahu generála Kiszczaka sníženy zásadně tresty pachatelů. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Už z úcty ke skutečnému ději, nelze dát méně než pět hvězdiček. Šťourat se v umělecké estetice v takovém případě (podobně jako např. u For Greater Glory: The True Story of Cristiada), se snad ani nehodí. Ostatně zde není ani nic co podstatného vytknout, natočeno civilně, bez patosu, místy téměř dokumentárním stylem. Poláci mají u mne velký obdiv, dokázali se statečně a zásadně postavit na odpor zločineckému režimu (podobně jako Ukrajinci, ale o nich se toho u nás ví žalostně málo...). A Poláci navíc umějí točit i dobré filmy. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný film, který se drží faktů Popieluszkova života i smrti. Uvidíte i archivní záběry ze stávek a bouří, o kterých se tehdy u nás mlčelo. Vynikající je fáze Jerzyho zcela zbytečné vojenské služby u bigošů, je to naprosto přesné, sám jsem to zažil. Pobavilo mě heslo "Je tu Maxmilian Kolbe? Přišel jsem místo něj". Lepší si už katolické podzemí nemohlo zvolit. Komunisti zpravidla neví, kdo byl Maxmilian Kolbe. Stb to vraždou aktivisty Popieluzska nesmírně přepískla, obávám se, že to nebyl úmysl ale zpackaná policejní akce. K demokracii ve východní Evropě bylo zase o krůček blíž-za cenu života....jak se to pořád opakuje! ()

Misericordia 

všechny recenze uživatele

Som vďačný za dôstojné zobrazenie príbehu Jerzyho Popiełuszka, jedného z hrdinov súčasných dejín, ktorí nastavili zrkadlo komunizmu. Bol vlastne obyčajným človekom - kňazom, ktorý v kruhu svojich priateľov bojoval za pravdu a slobodu človeka. A hoci bol neustále kontrolovaný, zastrašovaný a prenasledovaný, navonok neslobodný, tak vo vnútri zostal Jerzy slobodnejší ako všetci tí otroci moci a režimu. To oni sa ho báli a odstránili ho, lebo nezniesli jeho úprimnosť. Obetoval sa za svojich priateľov. Aj preto bol neobyčajný. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (2)

  • Kardinál Józef Glemp tu hraje sám seba. Údajne vzal úlohu vo filme preto, aby odčinil svoju spoluprácu s poľským komunistickým režimom, ktorý dal Popieluszka zavražidť a následne zakázal jeho beatifikáciu (blahorečenie). Dokonca sa snažil v roku 1987 zabrániť Jánovi Pavlovi II., aby sa modlil u Popieluszkovho hrobu. (Jello Biafra)
  • Pouze rok po bestiální vraždě Popiełuszka, tehdy stále ještě v socialistickém Polsku, došlo překvapivě k soudnímu procesu s jeho vrahy. V soudním procesu v Toruni byli odsouzeni tři úředníci ministerstva vnitra a zástupce ředitele odboru IV. ministerstva vnitra. Vedoucí oddělení IV. Grzegorz Piotrowski byl odsouzen na 25 let vězení za únos, mučení a vraždu kněze. Ředitel 4. oddělení ministerstva vnitra, plk. Adam Pietruszka – 15 let vězení za účast na únosu, mučení a vraždě, Fr. Poručík Leszek Pękala dostal 15 let vězení. Poručík Waldemar Chmielewski byl následně odsouzen na 14 let vězení. V letech 1986 a 1987 byly v důsledku zásahu generála Kiszczaka sníženy zásadně tresty pachatelů. (sator)

Reklama

Reklama