Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (998)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Natočit hodinu a půl dlouhý film o chlápkovi, co je pohřben zaživa a myslet si, že už jen tento vcelku originální námět stačí k ohromení diváka? Ne ne ne. Já mám rád filmy s klaustrofobickými pocity, takový Pád do tmy je v tomto ohledu skvělý, ale Buried mě docela zklamal. Nevím, nějak mě prostě režisér nedokázal přesvědčit. Pár momentů bylo sice velice povedených, ale jinak jsem to Reynoldsovi moc nevěřil. Z tohoto námětu se dalo podle mě vytěžit víc. I když se "nonstop kamera v rakvi" může zdát jako prvek, který vyšvihne atmosféru ještě o něco výš, tak na mě to působilo spíše naopak a postupem času mi ani nepřišlo, že je vlastně úplně v háji. A navíc mě taky zklamal děj a všechno kolem toho jak se tam dostal, kdo ho tam dostal, proč se tam dostal... Přestože je to prvotřídní nápad a film natočený zhruba na dvou metrech krychlových je opravdu něco co tu ještě nebylo, tak si myslím, že zpracování mělo být lepší - poutavější a údernější. A to jim ještě odpustím pár hloupostí. 60% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Buried prekvapí tým, že nie je festivalovým nezávislákom, ale mainstreamovým bijákom. Pre niekoho to môže byť mínus, pre mňa je naopak jeho schopnosť s jedným hercom a na tak malom priestore strhnúť a rozemočniť masy jeho najväčšou devízou. Najbližšie tak má k Telefónnej búdke Joela Schumachera, v ktorej sa zúfalý hrdina vrtel na rovnako stiesnenom priestore, akurát vo vertikálnej polohe a s lepším výhladom :-) Výborne napísané, nakrútené aj zahrané. A so záverom, ktorý vám dá nekompromisné K.O.. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem Paul Conroy. Pracuji jako řidič. Volám z Iráku. Náš konvoj přepadli, jsem zakopaný v zemi a potřebuji pomoc..... Pohřbený v bedně, nemůže dýchat (alespoň to pořád tvrdí), na telefonu 3 čárky a teď by mělo následovat přání tvůrců – zoufalství, panika, beznaděj a strach..... To mi tady ale chybí. Komorní thriller, stojící na ,,one man show“ a několika ,,hlasech“, je vlastně kravina, která přes svoji originalitu v celkové délce nemá co nabídnout. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zjistím komu nevolat, když jsem ,,v prdeli“. 2.) Nevím u který firmy si nemám začínat s kolegyní. 3.) Chystám se jako řidič do Iráku. 4.) Chystám se nechat pohřbít za živa. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Koncepčně originální? Rozhodně! Geniální? Ale kde že. Scénář se zjevně (pod náporem producentských připomínek?) snaží naplnit škatulku celovečerního filmu, místo toho, aby prostě naplnil škatulku uměleckého záměru, který vyrazí dech. Tvůrcům na tak dlouhé stopáži brzy docházejí výborné nápady a tak si vypomáhají i těmi druhotnými. Ty bohužel degradují celkové napětí i pocit, že hrdina je vlastně v loji a nemůže nic a my mu máme fandit. Jsem si skoro jist, že ona "akční scéna" kdesi za půlkou vejde do síně slávy jakou jeden z nejhloupějších offtopiců všech dob. I tak ale stojí Buried za pozornost, i proto, že podobný film už pravděpodobně nikdy neuvidíme. A Reynolds herecky roste film od filmu. 65% ()

Botič 

všechny recenze uživatele

A lítají třísky!!! Vynikající ukázka toho, jak málo stáčí k útoku na divákovu signální - prostřednictvím obav z toho, že se jednou probudí každý ve své vlastní rakvi. Výborná a zatraceně ztísněná devadesátiminutovka s fuckujícím Ryanem Reynoldsem na ploše cca 2,5 m x 1 m. Tak bezmocně jsem se cítil jen u několika málo filmů (V devíti u Čelistí, o několik let později se Sandrou Bullock lapenou v Síti a nedávno u Pádu do tmy). Když už to vypadá, že film ztrácí, spolu s hlavním hrdinou, dech přijde nečekaně nový, osvěžující prvek a drásá nervy až do závěrečné desetiminutovky, která si hraje s divákem a očekáváním takovým způsobem, že máte chuť křičet: "Až vylezeš ven, nakopej všem zadky!!!". Jedna z nejlepších One man show za poslední roky! Wille promiň! PS: rozhodně nic pro klaustrofobiky. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Ryan Reynolds přiznal, že ke konci natáčení trpěl klaustrofóbií, a to hlavně díky stále většímu množství písku v rakvi. (Dr Lizal)
  • Samantha Mathis, která namluvila ženu Paula Conroye (R. Reynolds), hrála dříve ve filmu 83 Hours 'Til Dawn (1990), kde byla taktéž pohřbena za živa. (CliffLee)
  • Hudbu k filmu nahráli Filharmonici města Prahy pod taktovkou Adama Klemense. (Pepinec)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama