Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (998)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

FUUUUUUCK! Dost blbá situace co říkáte? Geniální nápad, zavřít chlapa do rakve a jednu po druhé mu pomalu brát všechny naděje, už sám o sobě má potenciál přinejmenším dechberoucí ehm... zábavy (?), která diváka může citově naprosto vyždímat. BURIED zůstává někde na půli cesty a hlavním jeho nepřítelem je čas. Ten film mohl mít hodinu a být naprosto dokonalý, takhle má hodinu a půl a je "jen" nadprůměrný. Dějové odbočky škodí svou nepravděpodobností a odvádí pozornost od toho hlavního a nabourávají dusnou atmosféru, které se podařilo docílit naprosto úžasnou režií. Vůbec celá ta práce s kamerou a nasvícením je na jedničku. No a pak je tu ještě Ryan Reynolds, který podává životní výkon. Výjimečný snímek. Jaké je číslo vašeho sociálního pojištění? ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Napínavý film se dá natočit i na menším prostoru než Telefonní budka. Byl jsem napnutý od nějaké dvacáté minuty a jak minuty ke zhlédnuté stopáži přibývaly, dech se zrychloval a v samotném závěru jsem paradoxně téměř nedýchal. Musím vyseknout poklonu Ryanu Reynoldsovi, ve vší úctě - takový výkon jsem od něj nečekal, i když patří k mým oblíbencům. Na podobné téma se nejspíš příliš originálních nápadů vymyslet nedá, a tak se klaním i tvůrcům za to, že s ním přišli jako první. Buried není nic pro klaustrofobiky, dokonce i já měl s tou stísněnou atmosférou co dělat. Ryane, ještě chvíli a poputuješ do topky. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výbavu, z níž by MacGyver vyrobil hornický vrták, zásobu vzduchu překračující fyzikální hranici objemu a telefonní signál, za nějž by běžný operátor platil zlatem, vynahrazuje nepředvídatelný děj a výborný Ryan Reynolds. Nejvíc překvapí to, že originální koncept režisér ždíme po celou stopáž, bez výraznějšího propadu či vrcholu. Rodrigo Cortéz je do budoucna pojem a nejen pro ty úvodní ‚hitchcockovské titulky‘. 4 a ½. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nápad nechat celý film odehrát se v zakopaný dřevěný bedně zní zajímavě, ale i docela děsivě. V hlavě mi visela otázka "Bude to zábavný?" a v "Ano" jsem moc nevěřil. Ale nakonec překvápko. První půlka ztrácí a je to spíše samý ne úplně záživný telefonování, ale černou sviní počínaje (nejnapínavějších 5 minut, co jsem teď za dlouhou dobu kde viděl) už to byla radost. Je to rozhodně nadprůměrné thrillerové pokoukání a já vážně netuším, jak by se film o jednom jediném člověku pohřbeném zaživa dal ještě víc vylepšit. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, že někdo dokáže natočit film s jedním jediným hercem, který se celý bez výjimky odehrává uvnitř rakve a který je přesto - opět celý - napínavý a vlastně strhující? Ano, Rodrigo Cortés to dokázal a já skoro ani nemohu uvěřit, že to funguje, přesto je tomu tak. Dramatu svým konceptem podobnému Telefonní budce sice musíte jako divák odpustit pár stěží uvěřitelných věcí - především extempore s plazem, neuvěřitelný dosah telefonního signálu a nerespektování fyzikálních zákonitostí, respektive stačí rozdýchat to, že hlavní hrdina všechno nevydýchal, ale když přistoupíte na režisérovu hru, dostanete skutečně originální biják. Svým vyzněním hodně protiválečný a z podstaty věci protiamerický, dávající za pravdu serveru WikiLeaks ... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Hudbu k filmu nahráli Filharmonici města Prahy pod taktovkou Adama Klemense. (Pepinec)
  • Zavoláte-li na telefonní číslo chicagské pobočky FBI, které ve filmu zazní, skutečně se dovoláte do jedné z kanceláří FBI. (PauloZ)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama