Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

Rogue 

všechny recenze uživatele

Ryan Reynolds není Uma Thurman a tak ztvrdne pod zemí přes hodinu a půl. Originální nápady vypadají často dobře jen na papíře, naštěstí to není případ Buried. Koncept uvěznění už tu byl (Telefonní budka, 127 hodin), extra vyjímečné nápady se neobjeví (zato jeden extra debilní ano), ale celé to skvěle funguje především díky tomu, že tvůrci odolali pokušení vylézt z rakve. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Proč si člověk svítí zapalovačem před displejem mobilu, aby viděl, co zadává, nebo když hledá signál? V Íráku asi nemají mobily made in China :o) Evidentně logika v tomhle filmu nehraje hlavní roli, což mě osobně nevadí, když mi ukážete, jak se dává výpověď v Americe! Řadí se mezi ty nejhnusnější scény, které jsem viděla! Jinak co říct, strach z malého prostoru nemám, ale odedneška mi v něm už nebude tak přjemně. Ryan odvádí dobrou práci, slušná atmosféra a má představivost souhlasí s tím zbytkem, co se odehávalo na druhým konci aparátu! Z toho všeho mi je ouzko! Jdu volat příteli. ()

Reklama

Niles 

všechny recenze uživatele

Ten pocit, keď vám po skončení filmu ide vyskočiť srdce z hrude a vy len s otvorenými ústami zízate na záverečné titulky, a nie ste schopní sa ani pohnúť, pretože stále vstrebávate čo ste práve videli. Tak to som zažil po dlhom čase. Ďakujem. Oceňujem takúto jednoduchú formu. Naozaj stačí jedna rakva, mobil, jeden šikovný scenárista a dobrý herec, a divák je na 90 minút pripútaný k obrazovke. Až sa cíti akoby bol v tej rakve zavretý s ním. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, že někdo dokáže natočit film s jedním jediným hercem, který se celý bez výjimky odehrává uvnitř rakve a který je přesto - opět celý - napínavý a vlastně strhující? Ano, Rodrigo Cortés to dokázal a já skoro ani nemohu uvěřit, že to funguje, přesto je tomu tak. Dramatu svým konceptem podobnému Telefonní budce sice musíte jako divák odpustit pár stěží uvěřitelných věcí - především extempore s plazem, neuvěřitelný dosah telefonního signálu a nerespektování fyzikálních zákonitostí, respektive stačí rozdýchat to, že hlavní hrdina všechno nevydýchal, ale když přistoupíte na režisérovu hru, dostanete skutečně originální biják. Svým vyzněním hodně protiválečný a z podstaty věci protiamerický, dávající za pravdu serveru WikiLeaks ... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nápad nechat celý film odehrát se v zakopaný dřevěný bedně zní zajímavě, ale i docela děsivě. V hlavě mi visela otázka "Bude to zábavný?" a v "Ano" jsem moc nevěřil. Ale nakonec překvápko. První půlka ztrácí a je to spíše samý ne úplně záživný telefonování, ale černou sviní počínaje (nejnapínavějších 5 minut, co jsem teď za dlouhou dobu kde viděl) už to byla radost. Je to rozhodně nadprůměrné thrillerové pokoukání a já vážně netuším, jak by se film o jednom jediném člověku pohřbeném zaživa dal ještě víc vylepšit. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Hudbu k filmu nahráli Filharmonici města Prahy pod taktovkou Adama Klemense. (Pepinec)
  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)
  • Ryan Reynolds přiznal, že ke konci natáčení trpěl klaustrofóbií, a to hlavně díky stále většímu množství písku v rakvi. (Dr Lizal)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno