Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

Botič 

všechny recenze uživatele

A lítají třísky!!! Vynikající ukázka toho, jak málo stáčí k útoku na divákovu signální - prostřednictvím obav z toho, že se jednou probudí každý ve své vlastní rakvi. Výborná a zatraceně ztísněná devadesátiminutovka s fuckujícím Ryanem Reynoldsem na ploše cca 2,5 m x 1 m. Tak bezmocně jsem se cítil jen u několika málo filmů (V devíti u Čelistí, o několik let později se Sandrou Bullock lapenou v Síti a nedávno u Pádu do tmy). Když už to vypadá, že film ztrácí, spolu s hlavním hrdinou, dech přijde nečekaně nový, osvěžující prvek a drásá nervy až do závěrečné desetiminutovky, která si hraje s divákem a očekáváním takovým způsobem, že máte chuť křičet: "Až vylezeš ven, nakopej všem zadky!!!". Jedna z nejlepších One man show za poslední roky! Wille promiň! PS: rozhodně nic pro klaustrofobiky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $1,044,143Tržby Celosvetovo $19,152,480║ Poctivo vybudované napätie a sklučujúci pocit na minimálnom priestore, potvrdenie že aj Ryan Reynolds vie dosť slušne hrať, vďačný námet využitý takmer k dokonalosti, záver prekvapí. /80%/ ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Ryan Reynolds jako nejosamělejší člověk na světě (ač celým světem bedlivě sledován na Youtube), který si potřebuje vyřídit pár životně důležitých telefonních hovorů. Klaustrofobie dekády, ve které můžete vidět variaci na TELEFONNÍ BUDKU (hrdina uvězněný na jednom místě, životně důležitá komunikace přes telefon), ale ta stála na něčem jiném (hrdina je úkolován záporákem a veden tak k napravení svého křivého charakteru). Ne, že by tu Ryan taky nedostal nějaký ten úkol a nepochopil, že terorista nemusí být nutně fanatik, ale jen obyčejný zoufalý člověk jako on, ale je to o něčem jiném. Ultimátní minimalismus, atmosférické jako sviň, hodně silných scén, hodně znásilňování logiky a samozřejmě palčivá otázka, jak jen to proboha celé dopadne. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mužské plémě je na tom zřejmě dosti bídně, když i takový chlapák jako Ryan Reynolds honosící se mimo jiné i titulem Nejpřitažlivější muž světa 2010 se nedokáže popasovat se situací, ze které se něžnější pohlaví běžně vyhrabává levou (Uma) zadní (Noomi). A ač tak činí po celou dobu celkem zajímavě a nenudícím způsobem, tak se stejně nelze zbavit pocitu, že by tomu slušela spíše kratší stopáž. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Telefonní budka horizontálně. Parádní thriller v němž mě z počátku štvalo, že je tolik politický, než mi došlo, že to bylo asi nejlepší možné scénaristické řešení (zkuste vymyslet dialogy, co udrží diváka u toho, aby hodinu a půl vydržel sledovat jen chlápka v bedně), následně jsem ocenila poukázání na to, jak jsou lidé z míst nejvyšších neschopní, nebo dokonce svině, co se týče pro ně bezvýznamných lidských životů. Čtvrtá hvězdička je za konec, který mě neuvěřitelně potěšil. Jinak také doporučuji film Oxygen s Adrienem Brodym, který mě svého času tak nadchl, že jsem si musela Buried sehnat co nejdřívě (holt jsem za ty roky dospěla k názoru, že několikahodinové umírání v bedně je jeden z nejdrsnějších způsobů smrti). ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Samantha Mathis, která namluvila ženu Paula Conroye (R. Reynolds), hrála dříve ve filmu 83 Hours 'Til Dawn (1990), kde byla taktéž pohřbena za živa. (CliffLee)
  • Ryan Reynolds byl do role Paula Conroye jedinou volbou. (Dr Lizal)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama