Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mužské plémě je na tom zřejmě dosti bídně, když i takový chlapák jako Ryan Reynolds honosící se mimo jiné i titulem Nejpřitažlivější muž světa 2010 se nedokáže popasovat se situací, ze které se něžnější pohlaví běžně vyhrabává levou (Uma) zadní (Noomi). A ač tak činí po celou dobu celkem zajímavě a nenudícím způsobem, tak se stejně nelze zbavit pocitu, že by tomu slušela spíše kratší stopáž. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chcel som len uživiť svoju rodinu. Nevedel som, aké to tu bude.“ – „To nevedel nikto.“ Ryan Reynolds je dobrý herec, ktorý vie dôveryhodne zahrať aj nevďačné scény, v ktorých musí plakať alebo sa ospravedlňovať. Nie som jeho fanúšik (možno raz budem), ale JE dobrý. To je proste fakt. A ďakujme za to, pretože ak by bol zlý, nedal by sa hodinu a pol dlhý BURIED vydržať, nakoľko 100% deja (žiadne retrospektívy, žiadne scény, ako sa zúfalá vojenská jednotka v poslednej sekunde približuje k „hrobu“) sa odohráva v rakve niekoľko metrov pod zemou a Reynolds je tým pádom jediný ľudský herec (zvieracích nerátam... radšej), akého uvidíme. Takže ak by bol nanič herec, bol by nanič celý film. Našťastie nad takou možnosťou nemusíme rozmýšľať; stačí sa nechať unášať extrémne „situačným“ námetom. Na jeden raz príjemné osvieženie, druhýkrát by som si to ale asi nepozrel. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy vlastně jen za to, že film výrazněji nenudí, ačkoliv se opravdu celých devadesát minut odehrává v dřevěné bedně. Několik tvůrčích vychytávek se snaží tenhle fakt opticky nahlodat, naštěstí neúspěšně; jako divák bych se bez nich obešel. Navíc je i poněkud hardcore akce s hadem (kdo viděl, pochopí). Velký podíl na úspěchu má Ryan Reynolds, který své hysterické a smířené výrazy střídá přesvědčivě, ačkoliv stejně dobrý výkon podává i neustále zvonící a žvanící mobilní telefon. Scénárista je očividně škodolibý posměváček (doufám, protože brán vážně, byl by film poněkud naivním pokusem o vyjádření lhostejnosti kolosu vůči jedinci), což člověku dojde nejpozději u scény s výpovědí. Mimochodem, to opravdu nikdo nepostřehl drobnou nápovědu s nápisem v rakvi? Tenhle víceméně malý, ale opět ohromně škodolibý zvrat je zopakován po závěrečných titulcích. Pokud jsem tedy situaci pochopil správně... ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Koncepčně originální? Rozhodně! Geniální? Ale kde že. Scénář se zjevně (pod náporem producentských připomínek?) snaží naplnit škatulku celovečerního filmu, místo toho, aby prostě naplnil škatulku uměleckého záměru, který vyrazí dech. Tvůrcům na tak dlouhé stopáži brzy docházejí výborné nápady a tak si vypomáhají i těmi druhotnými. Ty bohužel degradují celkové napětí i pocit, že hrdina je vlastně v loji a nemůže nic a my mu máme fandit. Jsem si skoro jist, že ona "akční scéna" kdesi za půlkou vejde do síně slávy jakou jeden z nejhloupějších offtopiců všech dob. I tak ale stojí Buried za pozornost, i proto, že podobný film už pravděpodobně nikdy neuvidíme. A Reynolds herecky roste film od filmu. 65% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tahle klaustrofobie pro jednoho herce mě nenadchla. Chápu, že Paul byl traumatizovaný, ve stresu a trpící úzkostnými stavy. Jenže svým chováním si mě nezískal, a tak mi byl jeho osud lhostejný. Jedna hvězda za kritiku společnosti a hamižných firem bez soucitu, druhá za konec, který potěšil. Příště dám ovšem přednost Předčasnému pohřbu podle E.A.Poa... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film měl původně trvat pouhých 60 minut, ale když byla práva na film zakoupena studiem Lions Gate Entertainment, muselo se dalších pár desítek minut donatáčet. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Pro film bylo použito sedm rakví. (CliffLee)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama