Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

Psema 

všechny recenze uživatele

Reynolds do TOPky, Cortés do "interest-listu" a Buried do nejzajímavějších filmů loňského roku. Těch několik scenáristických zkratů sice zabolelo, ale Reynoldsova one-man show a Cortésovo odhodlání drží film od úvodních do závěrečných titulků vysoko nad vodou, přičemž závěr nezmizel z paměti ani po několika týdnech. Za podobné tahání diváka za nohu si režisér zaslouží políček... a hned po něm pusu na čelo. Vynikající! A mnohem zásadnější než Boyleových 127 hodin. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Koncepčně originální? Rozhodně! Geniální? Ale kde že. Scénář se zjevně (pod náporem producentských připomínek?) snaží naplnit škatulku celovečerního filmu, místo toho, aby prostě naplnil škatulku uměleckého záměru, který vyrazí dech. Tvůrcům na tak dlouhé stopáži brzy docházejí výborné nápady a tak si vypomáhají i těmi druhotnými. Ty bohužel degradují celkové napětí i pocit, že hrdina je vlastně v loji a nemůže nic a my mu máme fandit. Jsem si skoro jist, že ona "akční scéna" kdesi za půlkou vejde do síně slávy jakou jeden z nejhloupějších offtopiců všech dob. I tak ale stojí Buried za pozornost, i proto, že podobný film už pravděpodobně nikdy neuvidíme. A Reynolds herecky roste film od filmu. 65% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa zmáklo dokonale! V priestore veľkosti jednej rakve natočiť celovečerák, tu je potrebná určitá dávka majstrovskej zručnosti, ktorou Cortés pravdepodobne naozaj disponuje. S pocitom miestami slabších okamihov sa po väčšine filmu divák naozaj nenudí a sú mu porcované neskutočne depresívne dávky desivého príbehu, plného zúfalestva a beznádeje. Príbeh a dejová línia sa občas transformuje do tiesnivej nervydrásajúcej drámy, ktorá sa dotýka všetkého od nezmyselnosti vojny, cez ľudskú sebeckosť až po životné hodnoty. Určite som však čakal trošku lepšie vypracované dialógy, ktoré boli vďaka možnostiam dejovej línie nosným pilierom celého filmu. Reynoldsa som si v poslednom čase obľúbil aj ako charakterového herca a aj tu mi potvrdil svoje stúpanie na rebríčku hereckej kvality. 80%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář bude obsahovat SPOILERY! Noční můra pro všechny klaustrofobiky, kteří po tomhle zážitku nebudou moct pár dnů usnout. Buried je často srovnáván se 127 Hours a upřímně, nedivím se. Jsou tu jisté podobnosti - vše stojí na tom, jak moc budete fandit hlavnímu hrdinovi, který je stále v záběru, oba se dostanou do více méně bezvýchodné situace a oba chtějí přežít. Jenže, rozdíly jsou zde taky (a dost ovlivňují mé hodnocení tohoto snímku) - za prvé, zde jsem si všiml několika logických kiksů, které vyloženě byly do očí (i když tam většinu filmu svítí pomocí zapalovače, který mu "krade" vzduch, ale on ho má do konce filmu dost, boj s hadem byl hodně mimo, místy se zdálo, že rakev je menší/větší, než zpočátku…) a za druhé, Franco pro mě podal mnohem přesvědčivější výkon. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho, ale nechci (zas tak moc) kritizovat tenhle jinak originální a svěží film. Ryanovi fandíte až do samotného (nečekaného) finále a vše s ním prožíváte. Navíc jsou zde jedny z nejpovedenějších začátečních titulků, které jsem kdy u filmu viděl. I když tomuto filmu nedávám plný počet (kvůli chybám, které jsem vyjmenoval výše), přesto Buried má moje sympatie, stejně jako Cortés, který je ohromným příslibem do budoucna. 80 %. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem Paul Conroy. Pracuji jako řidič. Volám z Iráku. Náš konvoj přepadli, jsem zakopaný v zemi a potřebuji pomoc..... Pohřbený v bedně, nemůže dýchat (alespoň to pořád tvrdí), na telefonu 3 čárky a teď by mělo následovat přání tvůrců – zoufalství, panika, beznaděj a strach..... To mi tady ale chybí. Komorní thriller, stojící na ,,one man show“ a několika ,,hlasech“, je vlastně kravina, která přes svoji originalitu v celkové délce nemá co nabídnout. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zjistím komu nevolat, když jsem ,,v prdeli“. 2.) Nevím u který firmy si nemám začínat s kolegyní. 3.) Chystám se jako řidič do Iráku. 4.) Chystám se nechat pohřbít za živa. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Ryan Reynolds byl do role Paula Conroye jedinou volbou. (Dr Lizal)
  • Rozpočet filmu je menší ako 2 milióny dolárov. (Shakers)
  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama