Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář bude obsahovat SPOILERY! Noční můra pro všechny klaustrofobiky, kteří po tomhle zážitku nebudou moct pár dnů usnout. Buried je často srovnáván se 127 Hours a upřímně, nedivím se. Jsou tu jisté podobnosti - vše stojí na tom, jak moc budete fandit hlavnímu hrdinovi, který je stále v záběru, oba se dostanou do více méně bezvýchodné situace a oba chtějí přežít. Jenže, rozdíly jsou zde taky (a dost ovlivňují mé hodnocení tohoto snímku) - za prvé, zde jsem si všiml několika logických kiksů, které vyloženě byly do očí (i když tam většinu filmu svítí pomocí zapalovače, který mu "krade" vzduch, ale on ho má do konce filmu dost, boj s hadem byl hodně mimo, místy se zdálo, že rakev je menší/větší, než zpočátku…) a za druhé, Franco pro mě podal mnohem přesvědčivější výkon. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho, ale nechci (zas tak moc) kritizovat tenhle jinak originální a svěží film. Ryanovi fandíte až do samotného (nečekaného) finále a vše s ním prožíváte. Navíc jsou zde jedny z nejpovedenějších začátečních titulků, které jsem kdy u filmu viděl. I když tomuto filmu nedávám plný počet (kvůli chybám, které jsem vyjmenoval výše), přesto Buried má moje sympatie, stejně jako Cortés, který je ohromným příslibem do budoucna. 80 %. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zobudiť sa v drevenej rakve nie je najpríjemnejší pocit a z tohto režisér vyťažil maximum. Divák ani hlavný hrdina nevie, prečo je tam, ani ako sa tam dostal, zvedavosť, či sa z toho dostane je tak veľká, že si ani neuvedomíte, že kamera prakticky neopustí tento priestor. Dobre nápady nepotrebujú veľa peňazí a tento film určite na seba v pohode zarobil. Mám rád takéto komorné snímky, aj keď tento už tesne kolíše na hranici hororu, pretože sa určite nájdu slabšie povahy, ktorým sledovanie nebude dvakrát príjemné. Všetky telefonáty a snaha dostať sa odtiaľ sú neskutočne napínavé. Vnímavý divák vie, že meno Mark White ešte určite zaznie a musím povedať, že záver je šokujúci, ale hlavne neuveriteľne napínavo natočený. Boj o prežitie bol neuveriteľný a mal som snahu vytlačiť tu rakvu spolu s ním. Veselá pesnička v závere má za úlohu určite trošku uvoľniť, pretože depka aká na vás dopadne, je dosť silná. Strašne veľa muziky za málo peňazí. Plný počet nedám len pre pár nelogických vecí, ktoré ale dobrý výsledok nedokážu pokaziť. 80%. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Reynolds do TOPky, Cortés do "interest-listu" a Buried do nejzajímavějších filmů loňského roku. Těch několik scenáristických zkratů sice zabolelo, ale Reynoldsova one-man show a Cortésovo odhodlání drží film od úvodních do závěrečných titulků vysoko nad vodou, přičemž závěr nezmizel z paměti ani po několika týdnech. Za podobné tahání diváka za nohu si režisér zaslouží políček... a hned po něm pusu na čelo. Vynikající! A mnohem zásadnější než Boyleových 127 hodin. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Lituji, ale na mě tahle klaustrofóbní podívaná ani trochu nezapůsobila. Uznávám, že na minimálním prostoru a s minimem prostředků dělají scénárista i režisér maximum, aby udrželi divákovu pozornost, ale pořád je to jen velmi relativní úspěch. Rozhodující pro mě je, že snímku nemůžu věřit. Pravda, u jiných žánrů se logikou viděného nezabývám zdaleka tak důkladně a nejsem ve svém hodnocení přísný, jinak bych si je zkrátka nevychutnal, ale že je thriller založený na nesmyslech, by měl bez problémů odhalit i žák základní školy. Celkový dojem: 40 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ryan Reynolds jako nejosamělejší člověk na světě (ač celým světem bedlivě sledován na Youtube), který si potřebuje vyřídit pár životně důležitých telefonních hovorů. Klaustrofobie dekády, ve které můžete vidět variaci na TELEFONNÍ BUDKU (hrdina uvězněný na jednom místě, životně důležitá komunikace přes telefon), ale ta stála na něčem jiném (hrdina je úkolován záporákem a veden tak k napravení svého křivého charakteru). Ne, že by tu Ryan taky nedostal nějaký ten úkol a nepochopil, že terorista nemusí být nutně fanatik, ale jen obyčejný zoufalý člověk jako on, ale je to o něčem jiném. Ultimátní minimalismus, atmosférické jako sviň, hodně silných scén, hodně znásilňování logiky a samozřejmě palčivá otázka, jak jen to proboha celé dopadne. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Zavoláte-li na telefonní číslo chicagské pobočky FBI, které ve filmu zazní, skutečně se dovoláte do jedné z kanceláří FBI. (PauloZ)
  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)
  • Průměrný člověk dokáže přežít zavřený v dřevěné rakvi přibližně 60 až 90 minut. Pokud by tam byl malý otvor, můžeme počítat i více. Paul (Ryan Reynolds) strávil v rakvi podle filmu 90 minut. Přestože propadal panice, zběsile dýchal, telefonoval, měl zapálený zapalovač či kašlal, můžeme celkem s jistotou říci, že mohl mít na konci stále zbytek kyslíku. (civrss)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama