Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

POMO 

všechny recenze uživatele

Buried prekvapí tým, že nie je festivalovým nezávislákom, ale mainstreamovým bijákom. Pre niekoho to môže byť mínus, pre mňa je naopak jeho schopnosť s jedným hercom a na tak malom priestore strhnúť a rozemočniť masy jeho najväčšou devízou. Najbližšie tak má k Telefónnej búdke Joela Schumachera, v ktorej sa zúfalý hrdina vrtel na rovnako stiesnenom priestore, akurát vo vertikálnej polohe a s lepším výhladom :-) Výborne napísané, nakrútené aj zahrané. A so záverom, ktorý vám dá nekompromisné K.O.. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Ešte že vyšla okrem ruskej aj nemecká R5, tak som si to konečne mohol pozrieť. No ako to zhodnotiť? Chlapík v rakve len vkuse niekam telefonuje a to je vlastne celý film. Nemôžem však povedať, že by ma to nebavilo, akurát si nie som celkom istý, prečo ma to vlastne bavilo. Asi najmä preto, lebo som bol zvedavý, ako to skončí. Podľa mňa stála celá kvalita filmu najmä na záverečnom rozuzlení a to bolo O.K. (nebudem samozrejme spoilerovať). Celkovo nadpriemer, ale že by sa jednalo o nejakú pecku, tak to určite nie. Keby to bolo aspoň o pol hodinu kratšie, dopadlo by to o niečo lepšie, takto sa mi film zdal miestami trochu monotónny. Dám 4 hviezdy s prižmúreným okom (lebo 3 dávam za priemerné filmy), ale vo vlastnom záujme od toho nečakajte bombu, ako som čakal ja (kOCOUR to podľa mňa vystihol najpresnejšie). ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Předem upozorním, že mé hodnocení zvedá hlavně poslední minuta. Nejde ani tak o nějaký ten očekávaný zvrat, jako spíš o vytvořenou atmosféru posledních okamžiků. Film se nevyhne slabším chvilkám, možná stačila kratší stopáž. Těch 95 minut se opravdu jeví vražedně. Tím spíše že se kamera zaměřuje pouze na jednu postavu, která celý film stráví pod zemí v bedně. Hodně jsem uvažoval jak by sem se zachoval já v dané situaci, jaká panika by mě ovládla, co bych udělal jinak, komu bych volal. Zajímavý snímek, který nemám důvod vidět podruhé, protože už vím jak skončí. 60% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Napínavý film se dá natočit i na menším prostoru než Telefonní budka. Byl jsem napnutý od nějaké dvacáté minuty a jak minuty ke zhlédnuté stopáži přibývaly, dech se zrychloval a v samotném závěru jsem paradoxně téměř nedýchal. Musím vyseknout poklonu Ryanu Reynoldsovi, ve vší úctě - takový výkon jsem od něj nečekal, i když patří k mým oblíbencům. Na podobné téma se nejspíš příliš originálních nápadů vymyslet nedá, a tak se klaním i tvůrcům za to, že s ním přišli jako první. Buried není nic pro klaustrofobiky, dokonce i já měl s tou stísněnou atmosférou co dělat. Ryane, ještě chvíli a poputuješ do topky. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Od Rodriga Cortése jsem nic neviděla a tak jsem byla docela zvědavá s čím zajímavým vyrukuje. A musím konstatovat, že udržet diváka v pozoru hodinu a půl pod zemí s Paulem a jedním mobilem v rakvi je pořádný kus umění a tady se to podařilo na výbornou. Ale co mě naprosto překvapilo, byl parádní výkon Ryana Reynoldse od kterého bych to vůbec neočekávala a který to navíc celý táhl sám. Povedený klaustrofobický thriller a za Ryana prostě musím tu jednu hvězdu přihodit. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Jedná se o film natočený na nejmenším prostoru. (luxik007)
  • Zavoláte-li na telefonní číslo chicagské pobočky FBI, které ve filmu zazní, skutečně se dovoláte do jedné z kanceláří FBI. (PauloZ)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama