Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa zmáklo dokonale! V priestore veľkosti jednej rakve natočiť celovečerák, tu je potrebná určitá dávka majstrovskej zručnosti, ktorou Cortés pravdepodobne naozaj disponuje. S pocitom miestami slabších okamihov sa po väčšine filmu divák naozaj nenudí a sú mu porcované neskutočne depresívne dávky desivého príbehu, plného zúfalestva a beznádeje. Príbeh a dejová línia sa občas transformuje do tiesnivej nervydrásajúcej drámy, ktorá sa dotýka všetkého od nezmyselnosti vojny, cez ľudskú sebeckosť až po životné hodnoty. Určite som však čakal trošku lepšie vypracované dialógy, ktoré boli vďaka možnostiam dejovej línie nosným pilierom celého filmu. Reynoldsa som si v poslednom čase obľúbil aj ako charakterového herca a aj tu mi potvrdil svoje stúpanie na rebríčku hereckej kvality. 80%. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Už od začiatku sa dej odohráva v truhle, čo ma sklamalo, pretože som čakal nejaký úvod, ktorý mi tam chýbal. Tiež ma zamrzelo, že to bola nereálna kravina... skôr by som uveril tomu, že päsťou rozbije truhlu a vyhrabe sa von na štýl Kill Billa, ako to, že so zapaľovačom v ruke vydrží tak dlho... inak správanie hlavnej postavy mi pripadalo stupídne a tiež absolútne nereálne... nevravím, že to bolo zlé, no moc ma to teda neoslovilo ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Od Rodriga Cortése jsem nic neviděla a tak jsem byla docela zvědavá s čím zajímavým vyrukuje. A musím konstatovat, že udržet diváka v pozoru hodinu a půl pod zemí s Paulem a jedním mobilem v rakvi je pořádný kus umění a tady se to podařilo na výbornou. Ale co mě naprosto překvapilo, byl parádní výkon Ryana Reynoldse od kterého bych to vůbec neočekávala a který to navíc celý táhl sám. Povedený klaustrofobický thriller a za Ryana prostě musím tu jednu hvězdu přihodit. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Tohle je film na jedno podívání. Nebylo tam nic, co by mě alespoň trochu nutilo se na Buried kouknout znovu. Navíc je prostor pro dění taky malý, že skutečně není možné (nebo to tvůrci nedokázali) vyždímat z toho děj, který by nebyl předvídatelný. Několik zvratů a drsných scén nebo i závěr není nic nového. Všechno už jsme viděli nesčetněkrát, jenom možná ne ve třech kubických metrech. Pozitivem budiž, že i přesto všechno ta hodinka a půl docela utekla. Ale nevěřím tomu, že bych se při případném dalším zhlédnutí nenudil. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Pýtam sa - keď tu u nás na Slovensku je vraj množstvo schopných tvorcov, ale nemajú dosť financií na natočenie poriadneho výpravného filmu, prečo už niekto nenatočil niečo takéto? Chce to len nápad a toto vážne nemôže stáť veľa. Mám však pocit, že tu žiadny taký tvorca nie je. Točia sa tu len dramatické filmy ,,zo života,, v ktorých hrajú stále tí istí herci a ktoré nikoho nezaujímajú. Vrátim sa opať k filmu. Musím pochváliť naozaj dobrý nápad. Zaujalo to. Prečo však dávam len 3*? Lebo ma to nedokázalo strhnúť a strácalo to tempo. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)
  • Pro film bylo použito sedm rakví. (CliffLee)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama