Reklama

Reklama

Utajená rodina Ježíše

  • Velká Británie Secret Family of Jesus, The
všechny plakáty
Velká Británie, 2006, 120 min

Recenze (3)

Aky 

všechny recenze uživatele

Pátrání po skutečné lidské rodině Jižíše Krista, která jetě 300 let po jeho smrti sehrávala podstatnou roli při vzniku křesťanství a kterou církev vymazala z historie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá heretická téma podaná chaotickým spôsobom a hlavne nejakým podivným rastafariánom, ktorého si viem predstaviť skôr ako dílera drog než človeka hľadajúceho historické tajomstvá. Takže nápad dobrý, pretože človek musí pátrať a odhaľovať, ale podanie katastrofálne a jednostranné. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný dokument se zaměřuje na osoby z Ježíšova okolí - jeho nejbližší rodinu i vzdálenější příbuzné (Marie, Magdalena, Jan Křtitel, Jakub a další). Ústředním tématem je přitom otázka, do jaké míry lze Ježíše považovat za Boha (pohled katolické církve), a do jaké spíše za člověka, sluhu Božího (původní pojetí z hlediska Ježíšových následovníků, zejména jeho nevlastního bratra Jakuba, prvního křesťanského biskupa). Zajímavé je, že druhé pojetí, ač se zdá být věrohodnější, bylo potlačeno a indicie o Ježíšově lidství - a tedy i o jeho rodině - byly z Bible téměř vymazány (dnes je lze najít v jiných textech z té doby). Dokument je dost poutavý, jen mi to občas přišlo jako přílišné vaření z vody, bez nějakého hlubšího vědeckého zkoumání. Těžko tak odhadnout, do jaké míry jde o možný obraz reality, a do jaké o snahu o bulvární odhalení nějaké senzace, nikoli nepodobné té z několikrát vzpomínané knihy Dana Browna. ()

Reklama

Reklama