Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert se rozzlobí na zručného všeuměla kováře Vakulu, jak ho maloval a slibuje mu pomstu a těší se, že získá jeho duši. Vakula miluje pyšnou venkovskou dívku Oxanu, a té čert našeptá, aby slíbila Vakulovi svou ruku jen za to, že jí přinese z Petrohradu carevniny střevíčky. S pomocí své matky, vědmy Solochy, Vakula lstí čerta přemůže, ten ho donese do Petrohradu a napovídá mu, jak má odpovídat carevně, které se urostlý silák zalíbil. Jen v tom Vakula carevně nevyhoví, že nezůstane v Petrohradě u carevnina dvora a nezřekne se lásky k Oxaně. Když se vrátí, Oxana je okouzlena carevninými střevíčky, ale když Vakula čerta osvobodí, opět našeptá Oxaně, aby stupňovala svá přání. Vakula chce čerta vymrskat lískovkou a toho se zalekne i Oxana a pokorně se poddává svému nastávajícímu Vakulovi. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv u nás dobrých adaptací Gogolových příběhů vzniklo poměrně dost, Svatá noc se k nim nezařadí. Moje oblíbená pohádková povídka ze souboru Večery na dědince nedaleko Dikaňky dostala pěkně na frak. Zmizelo z ní všechno, co dělalo předlohu neobvyklou a příjemně magickou (čarodějnice sbírající hvězdy, čert, který chce ukrást Měsíc), zmizely všechny třeba i náznaky frašky a zbyla obyčejná a snadno zaměnitelná příběhová kostra, kterou Věra Jordánová natočila jako typickou českou ukřičenou pohádku plnou poskakujících lidí. ()

Související novinky

Seminář duchovních filmů

Seminář duchovních filmů

14.03.2014

Od 21. do 23. března 2014 v hodonínském kině Svět proběhne I. ročník Semináře duchovních filmů. Vrcholem programu bude strhující dvouapůlhodinový film Na druhé straně kopců nejznámějšího… (více)

Reklama

Reklama