Reklama

Reklama

Recenze (10)

majo25 

všechny recenze uživatele

Ono najzaujímavejšie na filme je, že sa zakladá na skutočnej udalosti. James Reavis, resp. celým menom barón James Addison Peralta-Reavis skutočne existoval a skutočne podnikol tento megapodvod. Nebyť toho, človek by iba ťažko uveril, aké veľké úsilie musel vynaložiť antihrdina tohto filmu, aby dokázal to, čo si zaumienil. Vincent Price je síce schopný a charizmatický herec, ale na skutočného Jamesa Reavisa sa nepodobá a jeho tvár a telo v príbehu ani po rokoch nestarnú. Prvá polovica filmu, v ktorej dochádza k podvodom, bola záživnejšia, tá druhá už len tak doznieva. Škoda, že diváka "obrali" aj o postupné prešetrovanie podvodov a antihrdina sa ako blesk z jasného neba priznáva sám zo všetkých podvodov...ako leby to bola úplne iná osoba. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vincent Price si v tomto atypickém westernu zahrál, s grácií sobě vlastní, skutečnou historickou postavu Jamese Addisona Reavise, podvodníka, který si na základě padělaných dokumentů přisvojil fiktivní titul Barona Arizony. První část filmu je perfektní dobrodružná zábava a sledovat Vincenta Price, jak páchá své podvody v přestrojení za mnicha nebo za cikána (pardon, rómského spoluobčana), láme srdce krásných Španělek jedno za druhým, anebo jak "předčítá" malé holčičce pohádku o princezně z knížky o padělatelství, to je skutečně radost. Potom film bohužel sklouzne do trochu vážnější podoby a vyklube se z něj drama v pomalejším tempu, které sice není vůbec špatné, ale té první části nesahá ani po kotníky. Celkově je však Baron z Arizony velice dobrý film, který je ještě povznesen výkonem božského Price, kterému ta role šlechtice, i když falešného, skutečně sedla. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jeden legendární podfuk ve věci pozemkových grantů na území státu Arizona (ještě před jeho uznáním r. 1912), říkal jsem si, do jaké míry tu asi jako melodrama zromantizovaný. Nicméně devizou samozřejmě ještě relativně mladý Price, pro roli vychcaného šarmantního gaunera snad přímo dělaný, plyne to lehce nadprůměrně a přinutí vás chtě nechtě k obdivu, jak troufale a vytrvale si James Reavis počínal. Škoda, že film nedal pořádně vyniknout i kráse tamních přírod. A vůbec bych se nezlobil za nějaké moderní převyprávění. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zfilmovaný příběh kolosálního podvodníka Jamese Addisona Reavise, samozvaného barona Arizony. Příběh, jemuž samozřejmě kraluje podmanivý výkon charismatického Vincenta Price v hlavní roli. Ač scénář Sama Fullera postavu Reavise možná dost zkrášluje a dělá z něj romantického antihrdinu, v kontextu příběhu to může být úplně jedno, vznikl tak totiž velmi zábavný životopisný snímek o událostech, o kterých jsem doteď neměl ani potuchy. A Price ukazuje, jaký je herecký chameleon i na poli jedné jediné role. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nutno doznat: poněkud zastaralý pokus o portrét. Přesto – jako mnohé takové – neztrácí (snad spíše díky zachovalým rysům předobrazu) jistou působivost. Rovněž jako mnohé i jej částečně rámcuje ležérní vyprávění jedné z vedlejších postav, svědků, kteří portrétovaným prohlédli a nyní vpouštějí pod poodkrytou masku slídivé spolustolovníky. Úspěšnosti tohoto představení však brání největší klad i slabina filmu - kamennost, neměnnost baronovy tváře. Jako bychom spíše četli – oprávněně vyškrtnutou – kapitolu z Doriana Graye. Baronův obličej odolává prachu kanceláří, arizonským dešťům i suchu, klášterním postům a přidružené namáhavé práci – umrtvování těla, nepřibývá mu vrásek ani šedin, stále okouzluje ženy a fascinuje muže. A věčné mládí jej neopouští ani v žaláři – a nestárne ani závěrečnou metanoiou. Tak sňal mu skutečně ten hrdý biograf (sic!) onu masku? Nemyslím. Spíše bych řekl, že lze očekávat, že z drožky sestoupí týž muž jako na začátku a odjede do New Yorku páchat zlo či se z něj stane špión. Prostě Vincent Price. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen za 15 dní. (J.A.K.)
  • James Addison Reavis byl skutečně žijící podvodník, který chtěl získat Arizonu. Ve skutečnosti byl shledán vinným za padělání grantových pozemků. Odseděl si dva roky a zaplatil pokutu ve výši 5 000 amerických dolarů. (J.A.K.)

Reklama

Reklama