Reklama

Reklama

Můj stan, můj hrad

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2004, 28 min

Obsahy(1)

Dokumentární film vypráví o lidech, kteří bydlí na periférii města a společnosti. Jsou to lidé, kterým se říká bezdomovci. Vybrali jsme si "rodinu", žijící společně asi ve čtyřech stanech a slamují v křoví blízko nákupního centra. Práci mají rozdělenou. Společně vybírají popelnice, sběr třídí a následně odnášejí do šrotu. Utržené peníze jsou společné a za ty se kupují potraviny a alkohol. Ve filmu se postupně bezdomovci přiznávají ke svým životním prohrám, proč žijí tak "svobodně". Sledujeme jejich sny a touhy a také jaký vztah mají k alkoholu; protože ten byl často příčinou, spolu s odnětím svobody, vykořenění ze společnosti. Ve filmu zároveň představujeme jejich každodenní život. Např. Paulo je na ulici 14 let, každé roční období. Dušan má zase v blízkosti svůj byt 2+1, ale tam by byl sám a on se cítí líp jako "zálesák". Ano, to není film o bezdomovcích, ale o zálesácích, jak se jim často v jejich okolí říká. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

tron 

všechny recenze uživatele

Len nedávno som náhodou videl slovenský dokument o bezdomovcoch a už je tu iný, tentokrát český. Našťastie si neberie za vzor slovenský, ktorý sa na svojich „hrdinov“ vyvyšoval, urážal ich, zľahčoval ich situáciu (nevravím, že si za to nemôžu aj sami... ale nie vždy) a kvôli nevhodne zvolenej hudbe ich väčšinou bral ako neškodné komické figúrky. Česi na to išli dôstojnejšie a naopak pesničky, ktoré zvolili, sú skvelé. Bohužiaľ, miestami oveľa lepšie, ako to, čo je "medzi tým". Dokument je dosť nezáživný, za čo paradoxne môže krátka minutáž. Keby trval o ďalších 28 minút dlhšie, mali by sme šancu troška viac spoznať hrdinov a ich svet. Tato len nakukneme, pofajčíme a ideme preč. Ďalšia premárnená šanca. Nakrúti raz niekto kvalitný dokument o bezdomovcoch? ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lehce idealizující pohled na život či spíše přežívání pár ostravských lajdáků. Smutné vidět vcelku ještě mladé chlapy v plné síle, vybírající popelnice a pronášející životní moudra o těžkém údělu. Na druhou stranu je dobře, že I.M. nesoudí, ani není lacině podbízivý. Leč že by hoši >poctivě< jen paběrkovali na odpadech (?) - věřit se našinci moc nechce. Známe svoje papnhajmský, že... Nu, nebudu raděj soudit... Škoda, že atmosféru filmu až na pár písní (výborně otextované jakési >balady ze života< - pořád si nedokážu vybavit, kdo je zpíval - dle diskusního fóra na webu ČT snad "Traband" ?) podkresluje (d.m.s.n. spíš rušivě kazí) docela nevhodná >trendy< hudba, hodící se spíš k nějakému tomu >partyreportu< z dýchánku mladých a neklidných >lepších< chacharů... Smysl právě tohoto zvukového doprovodu mi zcela uniká, nejspíš zase nějaký ten kamarádšoft. Jak tedy vidno, kluci z čétéčka >umí< a lze předpokládat, že pod stany skončí jen na dovolené... - - - P.S. Docela by mě i zajímalo, jaký dostali páni bezdomovci honorář... ;-) - - - - - (Poprvé viděno 26.8.2009 na ČT2, komentář zde jako první - 26.8.2009) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Bezdomovce jsem studoval, a proto se mi dokument líbil. Bezdomovectví je extrémní projev sociální nerovnosti. Vniká kombinací vysoce nepříznivé sociální situace a nedostatečný sociálních dovedností. Změna hodnotové orientace a deprivující prostředí podporuje vznik deviantního chováních sociálních kompetencí jedince. Příčiny jsou podle Krause (2006) geneticky dané a vrozené, psychologické související s vývojem osobnosti (malá emoční a sociální inteligence, gramotnost, projevy psychopatického chování, mentální a tělesné postižení). Příčinou je také dlouhodobý pobyt v závadném prostředí vrstevníků a v afunkčních rodinách, negativní vliv režimových zařízení jako jsou věznice, dětské domovy aj. Většinová společnost vnímá příčiny bezdomovectví hlavně individuální faktory , jsou "alkoholici, tuláci a devianti". Pěnkava (2010) zdůrazňuje absenci sociálních dovedností , aby mohli řešit své zátěžové životní situace. Nepříznivé důsledky se prohlubují dobou ztrávenou na ulici. Dlouhodobý stav bez domova snižuje motivovanost ke změně, která může úplně vymizet. V 70. a 80.letech se ve Velké Británii objevily názory, že řešení je spojeno s dostupností bydlení než s potřebou sociálních služeb.V Československu byli houmeles od doby normalizace v kategorii "občanů společensky nepřizpůsobivých". Domnívám se, že po 15 letech od natočení dokumentů jsou aktéři již po smrti. ()

Reklama

Reklama