Reklama

Reklama

Charisma v politice - řeč těla politiků

(TV film)
  • Francie Coupez le son, Le Charisme Politique (více)
Francie, 2008, 47 min

Obsahy(1)

Výraz tváře, obličejová mimika, gestikulace, hlas nebo chůze prozradí o člověku více než slova. Má obsah mluveného projevu v politice takový význam, jaký mu obvykle přičítáme? Jaký má nonverbální komunikace dopad na vyznění projevu: grimasy, gesta, intonace. Jaké jsou emocionální a racionální prvky, které rozhodují o pozitivní - nebo negativní reakci na daného politika? Proč jsou někteří politici charismatičtější než jiní? Charisma je kombinace schopnosti navázat kontakt s posluchači a vést s nimi dialog. Proto je charisma velmi dobře patrné u amerických státníků jako Ronald Reagan a Bill Clinton, kteří jsou si v tomto ohledu podobní. Charisma spočívá rovněž v určité souhře s obecenstvem. Charisma znamená, že slova řečníka nezapůsobí jen na jeho bezprostřední okolí, ale budou mít dopad i na mnohem širší okruh posluchačů. Je to schopnost upoutat pozornost, takže lidé budou obracet svůj zrak k jeho nositeli, v kombinaci se schopností ovlivňovat jejich pocity a dokonce i to, co si myslí a jak se chovají. Charismatický člověk je ten, který na vás zapůsobí, který vás zaujme, který vás přitáhne, který má určitý šarm a vy mu důvěřujete. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Gesta, postoj, mimika, tón hlasu, všechno to jsou bezesporu věci, které dohromady spolu s dalšími věcmi dává dohromady to, jak na nás daný člověk působí. A samozřejmě to hraje důležitou, možná ještě důležitější, roli u politiků, či jiných významných lidí. Dokument se zaměřuje právě na politiky, zkoumá obecně, ale i na konkrétních případech jejich řeč těla a jak to může ovlivnit potenciální voliče. Avšak zdálo se mi, že šlo zejména o věci poměrně známé, které člověku, který se o něco podobného aspoň okrajově někdy zajímal, moc nového nedají. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poučná lekce z ontologie zmrdů... %-[] . . . Poznejme je a rozumějme jim! Chránit je netřeba a jak známo, nakonec se zlikvidují sami... Pravdou ovšem je, že ve většině těch historických >kauz< ke škodě >senátu i lidu< želbohu ne včas, ba často až s křížkem po funuse... :-/ . . . Více bez komentáře... - - - - - (Poprvé a klidně ne zcela naposled se zájmem viděno 20.2.2011 na aspoň někdy charismatické ČT2 coby politickém prostoru mírného pokroku mysli v mezích řeči stáda, hodnocení 18., bezkomentář zde jako druhý - 20.2.2011) ()

Reklama

Forsetino 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu nezazní nic nového. Přesto některé z gest či výrazů je dobré si hlouběji uvědomit a zamyslet se nad nimi. Nezazní zde žádný návod a většina lidí nepotřebuje ani počítačový program k tomu, aby rozpoznala jakou emoci chce řečník vyjádřit. Přesto je zajímavé se na to podívat z pohledu vědy. Osobně by mě zajímalo, co se mi aktivuje v mozku, když vidím Radka Johna anebo Mišku Kocába, ale zřejmě to bude centrum nasranosti, pohrdání a centrum snahy hned rozbít televizi. Nicméně tento dokument je velmi přínosný v tom, že nabízí srovnání mnoha velkých státníků v krátkém čase. Rozdíly mezi nimi jsou velmi výrazné. Také by mě zajímalo jaký druh hlasu má náš pan Kníže a jakou emoci vyjadřuje Kalousek, tam by se mi ten programek hodil, ale obávám se, že blbost není emoce, takže by si neporadil. Vcelku tedy zajímavý pohled na to co víme z jiného úhlu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Téma ako vyšitá pre občana, ktorý sa rozhodol, že pri najbližších voľbách navštívi svoj volebný okrsok. Vzhľadom nato, že ma táto téma pomerne dosť zaujíma, musím skonštatovať, že ma pár zistených informácii ohľadom gestikulácie rúk či mimike tváre, ktoré boli solídne a na úrovni vysvetlené, potešilo. Dokument je to dobrý, ale popravde, čakal som predsa len trošku viac. Ako keby nedisponoval toľko omieľanou "charizmou". Podľa mňa mohli tvorcovia najprv zobraziť nejakú pasáž monológu významného politika k ľudu či interview k dôležitej téme, a následne ju (či HO) rozpitvať, aby si divák mohol lepšie predstaviť, kedy aké zvraštenie čela, vykazuje skutočnú hodnotu myslenia danej osoby. Bohužiaľ, takto mi to prišlo útržkové bez kladenia dôrazu na dôležitosť. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Člověk je nahá opice, jak řekl Desmond Morris, jen je o něco komplikovanější. ___ Charisma vůdce, jak je vidět z filmu, nespočívá ani tolik v samotném člověku, jako hlavně v tom, co ho obklopuje - pověst, aura zastávaného úřadu, historické a společenské tradice a okolnosti, podpora skupiny, zájmy které vůdce představuje, moc a nástroje, kterými disponuje. Světová historická galerie všelijakých vůdců ukazuje, že vůdcem čehokoliv může být kdokoliv, i kdyby vedl jen chvíli. Dokument je zavádějící v tom, že si plete vůdcovství s charismatem. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama