Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horory nemají nic společného s logikou. Jsou o temných trhlinách hluboko v lidské duši, o strachu a obavách, ukrývajících se v neproniknutelných stínech poraněných lidských myslí. A italský režisér, scenárista a mistr šokujících úderů na lidský klid Frederiko Zampaglione si toho je vědom. Jeho autorský horor z roku 2009 je příběhem Davida, v podání Jakea Muxworthyho, mladého vojáka, který se po odsloužení své mise v Iráku vrací domů a rozhodne se, že tíživé vzpomínky na válku nejlépe zažene menším dobrodružstvím v podobě cesty po celé Evropě na sedle horského kola. Na své pouti pak uprostřed lesů potkává sympatickou Angelinu, a protože si padnou do oka, vydají se poznávat místní ponurou krajinu spolu. Brzy jim ale zkříží trasu legenda, lokální mýtus, který se sice na první pohled jeví jako povídačka pro děti, ale záhy začne doznávat děsivě reálných rozměrů. Všechny hrůzy prožité ve válečné zóně se rázem stanou ničím proti setkání s tajemným Mortisem, který je jen důkazem toho, že realita svou krutostí mnohdy předčí jakoukoli noční můru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

helljahve 

všechny recenze uživatele

V podstate budem len opakovať, čo už je tu napísané. Prvú polhodinu to vyzeralo na bravúrny survival horror, takto mal ísť film do konca, no nešiel. Zmenilo sa to na neaké čudesne torture úbohej kvality. Keby aspoň nám tvorcovia vysvetlili kto vlastne bol ten zabiják. Asi neaký magor čo prešiel chemoterapiou. Koniec to len celé poslal do riti. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina bola bravúrna. Výborné naháňačky po lesoch, atmosféra by sa dala krájať. Druhá polovica bola už taká priemerná: Naháňačka sa nám zmení na mučeníčko ala Hostel. Tu už šla atmosféra z kopca a aj keď sa mi tam páčili nejaké veci (elektrická posteľ, spálené mŕtvoly), väčšinu potenciálne najzaujímavejších a najkrvavejších scén ukázali mimo kameru, čo už. A ako tu už bolo spomínané niekoľkokrát, prichádza úplne idiotský záver. Už dlho som (našťastie) nevidel horor, v ktorom by bol tak trápny koniec. Škoda, hodnotil by som to lepšie, takto je to len priemer. ()

Reklama

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Než mi zase nějaký skalní fanoušek zasere poštu svými zvratky, rád bych, aby nejprve pozorně prostudoval tento odkaz. *** Milí slaboduší komentátoři, upřímně Vámi pohrdám! Neměli byste sledovat hluboké, myšlenkově bohaté filmy, které nejste sto ve své amatérské neerudovanosti pochopit! Naštěstí jsem nad takovéto blahoslavené povznesen, na chvíli Vám dovolím prozřít a vnesu trochu světla do Vašich ubohých, omezených müslí. Nuže, milé slepé děti, cožpak žádné z Vás opravdu nepostřehlo tu sofistikovanou, alegorickou paralelu s velmistrem intelechtuální nudy??!! Cožpak Vám opravdu nedošlo, jak velkolepé ambice pana Zampaglioneho boří hluboce zakořeněné mýty hnusných, dementních, amatérských sraček a směle překračují hranice žánru??!! Ano, Vy bláhoví!! Ten anorektický, plešatý debil je opravdu Ingmarova zmrdka, která po matu Blockovic Toníkovi dosáhla v šachu svého maxima a vrhla se na jiné druhy zábavy! Tak se poučte a plačte! ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

...čo asi môžeš čakať od talianskej pop-rockovej ( budižkničemu ) hviezdy , ktorá samú seba usadí na režisérsku stoličku a " handler " mu podá pokrčený scenár ? TOTO. Bicycles odpozerané od susedov ( Blood T. ), Irak len aby bol dôvod na vyvetranie traumy , pošuk duo je už dnes aj v MHD , nieto ešte pobehujúce po lesoch. Ku celkovej naivite pridám aj " bárbinu " aby sa bolo o koho báť. Aby toho nebolo málo , nabehne aj maskot s figúrou utečenca vyšitého z koncentráku ( tiež vykrádačka tento x Britov ) a načne mučiacu už(z)ívačku , ktorú dnes hravo preskočí kdejaký moták z predposlednej doby. Záver to síce vyrovnal na odpad , no 2ku pustím za žáner a pár stromov. P.S. akákoľvek REnesancia , či REsustitácia , alebo REneviemčo peliculas de terror, nemá s týmto snímkom nič spoločné , ale hodila by sa RIcostruzione di regista. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Renesance italského hororového filmu? Ano i ne. Pokud chtěl Zampaglione svojí domovině navrátit zašlou slávu, měl natočit giallo, či horor s démony, kanibaly nebo zombíky. Ale určitě ne hixploitation, tedy subžánr převážně americký, který se v posledních letech sice úspěšně aklimatizoval i v (jiho)evropském prostředí (např. zde), nicméně pro italskou poetiku nablblých scénářů, divně vybrané hudby a naprosto nekauzálně způsobeného násilí poměrně nevhodný. Shadow je horor relativně slušně natočený, místy si drží uspokojivou atmosféru, no co je mu to platné, když se v něm vraždí kvůli vyplašené srnce, v závěru se chudák divák dočká nejprofláklejší pointy filmového světa vůbec a hlavní záporák se pohybuje v mantinelech "fuj to je hnusák" a "heh ten je k smíchu". Nekonzistentní, nefungující film, bohužel. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama