Reklama

Reklama

Recenze (3)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, ale na o sedm let mladšího Egypťana (v Hollywoodské produkci) tento italský historický epos jednoznačně nemá. Film postrádá větší lesk a okázalost v jednotlivých scénách a samozřejmě i vyšší rozpočet. Nepatří ani mezi typické zástupce "meče a sandále", ikdyž někteří z tvůrců filmu v tomto žánru už zkušenost měli. Příběh je celkem přijatelný (historickou přesnost v něm ale nelze ale hledat, byl to samozřejmě zcela fiktivní příběh) zde se zabývá románkem slavné tajemné královny (původně dívky Tenet) s chudým sochařem, kdy on ji už předtím miluje, ale ona je však nucena si vzít Amenophise IV (hrál ho nevýrazný Amadeo Nazzari) ve skutečnosti Achnatona, kde ona byla jeho právoplatnou manželkou. Barva, nádherné pestrobarevné kostýmy a make-up samozřejmě ušly, výprava byla slabší a hudba pro měnezajímavá...Konec filmu ve znamení náboženské války se nesl v duchu Egypťana.. Film rovněž postrádal i nějakou stěžejní pamětihodnou scénu, že by lev, nebo snad tanec jedné šikovné děvy ve vojenském táboře, či Nefertitin tajný odposlech, přes oko velké sochy Sfingy? Těžko říct...tak schválně jaká? Nejlepší postava filmu byla ztvárněná Vincentem Pricem, ještě před Cormanovskou spolupráci v roli darebného kněze Benakona...Edmund Purdom (Tumos) mě naopak trochu zklamal, jeho hraní bylo opravdu toporné a Egypťanovi (hl. postava lékař Sinuet) se nemůže rovnat...Jeanne Crainová jako Nefertiti byla okouzlující (trochu mi účesem připomínala známou Kleopatru), ta podoba (dle známé Berlínské busty) tam trochu byla a do filmu mi dle vizáže zapadla ze všech nejlépe..Žádný zázrak ale i tak příjemná a milá podívaná... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh o zakázanej láske, priateľstve a zrade, náboženskom boji... Dejová linka síce nie je extra zaujímavá, no aspoň nenudila a to i napriek slabšej a čudesnej výprave, kde niektoré dobové reálie boli päsťou do oka. Tiež je škoda, že tu faraón Achnaton bol vykreslený hoci ako dobrák, no na druhú stranu i ako slaboch neschopný ničoho. Je to síce vec vkusu, keďže ide o fikciu, no i tak, s takýmto stvárnením tejto historickej postavy som sa ja osobne nestotožnil. Herec v hlavnej úlohe (nešťastne zamilovaný sochár) mohol tiež prejaviť viac hereckého nadšenia a nehrať tak toporne, chcelo to z jeho strany viac života a emócií. Neveril som mu skoro nič. Celkovo to vidím iba na ten priemer, čakal som viac. 60/100 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

pozeral som to len kvoli tomu, ze milujem Staroveky egypt /ancient egypt/ a ze tu hral hororova legena Vincent Price /laura 1944, Pit and the pendulum/. Tematicky ide o kralovnu Nefertiti, lasku on +ona, pricom ona ma urodzeny povod a on je len bezvyznamny chlapec. Kulisy nadherne, vyprava farebna, tempo je slusne . fakt so m si film uzival, len skoda tej priemernej hudby, ta ma teda nijak neoslovila. Rovnako ako u filmu The Egyptian 1954 tu slo o nabozensku vojnu - ono totiz Nefertit ibola manzelkou faraona Amenhotepa IV /Achnatona/ - a ten otriasol samotnymi zakladmi Staroegyptskej civilizacie . 60 % ()

Reklama

Reklama