Reklama

Reklama

Tichomořské hlubiny

(TV film)
  • Velká Británie Pacific Abyss

Obsahy(1)

Jedinečná výprava do neprozkoumaných míst. Podmořští kameramani a vědci sestupují do světa ticha pod hladinou. Mikronésie má jedny z nejhlubších oceánských vod na planetě. Ty představují vynikající místo pro výjimečné potápění, nabízejí fascinující divoký život a možnost nalézt nové druhy ryb. S využitím nejmodernější techniky se potápěči vydávají do zóny 60 až 150 metrů pod hladinou.

1. část V nekonečných dálavách Tichého oceánu leží tisíce tropických ostrovů. Patří k nim i Mikronésie, která se nachází těsně nad rovníkem v západní části Tichomoří. Tvoří ji množství ostrovů a ostrůvků, obklopených korálovými útesy. Mezi útesy se to podmořským životem jen hemží. Na mělčinách můžeme potkat úžasné tvory – a v hlubinách zase odhalujeme svět dosud neobjevených druhů ryb, svět, který člověk ještě takřka neprozkoumal. Mezinárodní tým složený z potápěčů a vědců tu bude pobývat celý měsíc, bude pronikat do mořských hlubin a filmovat jejich obyvatele i nevšední krásu tohoto světa ticha.

2. část Také druhý díl dokumentárního cyklu BBC je věnován mimořádnému bohatství mořských hlubin v okolí ostrovů Mikronésie v západním Tichomoří. Cílem potápění mořských zoologů v těchto nejodlehlejších vodách je průzkum korálových útesů a pátrání po neznámých druzích ryb. Potápěči používají nejmodernější potápěčské vybavení, které umožňuje sestoupit do mnohem větších hloubek. Po dvou týdnech na moři se proto vypravili na vzdálený ostrov Fais, který leží na okraji nejhlubšího místa naší planety - Marianského příkopu.

3. část Také třetí díl dokumentárního cyklu BBC sleduje výpravu týmu potápěčů, mořských zoologů a kameramanů do nejodlehlejší oblasti Tichého oceánu. Zkoumali tam korálové útesy Mikronésie a objevovali bohatství místního mořského života. Tři nejodvážnější biologové sestoupili do hloubky sto deseti metrů, nejméně o šedesát metrů hlouběji, než se potápěči obvykle ponořují. Tato do značné míry neprozkoumaná oblast hlubin korálového útesu je domovem neznámých druhů mořských tvorů. V lagunách Palauských ostrovů však navíc objevili i množství vraků, které tu po sobě zanechala válka. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Alf 

všechny recenze uživatele

toto nejsou dokumenty o tichomořských hlubinách, ale o výpravě, která se do nich vypravila, ta sice pořídila zcela jistě mnoho skvělého materiálu, z něj ale zbyly pro diváka jen střípky, naprostou většinu času máme tu čest seznamoval se s tím, jakou technikou jsou vybaveni, jak technika funguje, či naopak nefunguje, (o nutnosti pomalu vystupovat na hladinu se mi snad bude zdát i ve vaně), dlouhé minuty sledujeme bouři nad hladinou, ale o prozkoumávání úžasné podmořské jeskyně, které probíhá současně, se tu spíš vypráví, vůbec - tolik záběrů rozesmátých vědců jsem v dokumentech s tímto názvem nečekal, měly se spíš jmenovat něco ve stylu "My jsme dobrá parta do hlubin, heja, hej...", škoda, ty střípky jsou opravdu úžasné... ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama