Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když zjistila, že se nemůže její ochrnutý syn vyléčit, plní mu jeho poslední přání - pomáhá mu zemřít..  V roce 2000 měl osmnáctiletý Vincent Humbert autonehodu, po které se z něj stává tetraplegik, téměř slepý a neschopný komunikovat se svým okolím, kromě pohybu pravého palce. Jeho matka Marie věnuje veškerou energii synovi, přesvědčená, že věnovaným časem a silou své lásky ho uzdraví. Ale když začíná být zřejmé, že Vincent se nikdy nezlepší, poprosí svoji matku o pomoc zemřít. Se stejnou kuráží a odhodlaností se Marie rozhodne splnit synovo přání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

tahit 

všechny recenze uživatele

Určitě hodnotit tento film podle běžných měřítek není zcela na místě, vlastně není ani nikterak výjimečný nebo převratný, ale čerpá z tematiky eutanazie a chápu ho jako skicu otázky, byť s jistým zjednodušením, že život není jen radost a zářivé slunko, ale taky slzy a tma, který patří k odvěkému lidskému uvažování a k dilematům člověka, jak se vyrovnat s faktem práva na smrt. V tomto filmu si musí odpovědět divák na to sám. Vše je zde zachyceno v prostotě filmové řeči bez vyumělkovaných gest včetně způsobu pravděpodobného vývoje myšlení všech postav tohoto příběhu. K přednostem filmu rovněž patří velmi věrohodný a herecký výkon francouzské herečky Florence Pernel v roli matky Marie, které se podařilo v závažném tématu vdechnout sice smutnou, ale životní pravdivost. ()

Roucky 

všechny recenze uživatele

Po filmové stránce by film získal nanejvíš 2 *, jenže nejde ani tak o zpracování, jako o sdělení. Film se zabývá jedinou otázkou a tou je eutanazie a ukazuje, že kromě práva žít má člověk i právo zemřít... ()

Reklama

Karush 

všechny recenze uživatele

Mierne mi prekážala nadpriemerná rýchlosť titulkov a rýchly takmer žiadny úvod, ale inak veľmi kvalitne podaný film nakrútený podľa skutočnej udalosti. Divák by si ani nepomyslel, ako úžasne sa dajú vyjadriť pocity človeka v kóme alebo v stave, keď človek je nemý a ochrnutý a dokáže len prostredníctvom prsta komunikovať. Je to obdivuhodné ako ovplyvnil nakoniec masy ľudí a dokonca aj svoju milujúcu matku, ktorá ho priviedla na svet a teraz ju prosí o to aby jej pomohla dostať sa ako to on opísal z vnútorného väzenia von. Tento film donúti človeka zamyslieť sa nad tým či uľahčiť človekovi život, keď už pre chorého nemá zmysel žiť ďalej v takom stave . Doteraz som bola zásadne proti eutanázii, ale po zhliadnutí filmu mám obrovské pochybnosti, čo je najlepšia možnosť. Vinco to dobre vystihol, že problém je vtom, že zákony vymýšľajú zdraví ľudia a nie chorí. Podobné filmy:Skafander a motýľ , Posledná nádej. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Režie - Marc Angélo. Scénář- Isabel Sebastian. Hudba - Armand Amar. Kamera - Dominique Bouilleret. Adaptace knihy Vincenta Humberta " Žádám vás o právo zemřít " ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je adaptací knihy "Žádám vás o práve zemřít" od Vincenta Humberta. (Terva)
  • Na mezinárodním festivalu filmů a televizní tvorby v Luchon získal snímek Velkou cenu poroty. (Terva)

Reklama

Reklama