Reklama

Reklama

Ziab la ta'kol al lahem

  • USA Kuwait Connection (více)
všechny plakáty
Egypt, 1973, 101 min

Obsahy(1)

Snímek začíná atentátem a divokou automobilovou honičkou s policií po prašných ulicích Kuvajt City a pokračuje úprkem zraněného atentátníka, hlavního hrdiny filmu Anwára, až do neznámého domu, kde naruší velmi zvláštní párty. O nezvaného návštěvníka se postará manželka majitele domu, Surája, která, jak se později ukáže, byla dříve Anwárovou milenkou. Anwár, bývalý novinář a nyní nájemný zabiják, je na útěku před americkou mafií, kterou okradl o šperky. Ovšem dům, ve kterém nalezl útočiště, rozhodně není místo vhodné ke skrývání, protože jeho obyvatelé mají svá vlastní tajemství. A protože ani mafie ani policie svoji snahu Anwára dopadnout nevzdávají, proteče v Kuvajtu ještě hodně krve. (inutihar)

(více)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné napsal inutihar, zbytek vám napoví obsah. Masakroizní film - naprosto neuvěřitelný, luxusní, revoluční, a divoký expo/trash flick. Syrový a téměř neurvalý a drsný střih (pěkná expresivní ruční kamera), mnoho akce (automobilové honičky, krvavé a násilné přestřelky, stylové vraždy, atd), násilí, nahoty a soft-core sexu (uncensored!, - nahota je v arabských zemích zakázána a nahé scény jsou velmi vzácné v arabském kině, a to i dnes), krveprolití (parádní násilná orgie na jatkách) a jiného sleazy. Mnohožánrová stylovka, která předně vycházela z amerických klasik jako "Bullit" nebo "French Connection", cítit je tu ale i italský vliv téže doby (gothic, giallo a poliziesco filmy), dále film který díky svému grindhouse střihu, patrně ovlivnil režiséry jako Quentin Tarantino či Oliver Stone. Patrně to nejlepší z arabského 70's akčního filmu vůbec - kuriosita - neuvěřitelně odvážný film (to se musí ocenit, celý tehdejší filmový štáb zaslouží uznání), kterém se podařilo zbořit řadu nejrůznějších tabu - přihlédneme na zemi, politickou situaci, i rok vzniku tohoto snímku. Škoda že toho režisér (původem Libanonec) nenatočil víc. Film byl v mnoha arabských zemích po mnoho let zakázaný - asi nemusím dodávat proč. Zajímavost; prvních snad 20. minut je bez jediného dialogu. Doporučeno, tohle se už dnes prostě nenatočí a my diváci dlouho jen tak něco podobného neuvidíme! ()

r_t_fish 

všechny recenze uživatele

Výstižný popis viz inutihar. Po pravdě, film se dá hodnotit asi jen v kontextu vzniku a většina odkazovaných žánrovek působí filmařsky dotaženěji, i tak je to zážitek tak na čtyři hvězdy. Symbolických pět za tu jinakost, neuvěřitelnost a odvahu. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Chvilkové uvolnění společenských poměrů a cenzury, ke kterému došlo v Egyptě po smrti prezidenta Násira, se projevilo i ve filmové tvorbě a dalo vzniknout kousku známému pod názvem The Kuwait Connection (originální titul v překladu znamená Vlci maso nežerou), který je pravděpodobně jediným egyptským, potažmo arabským, "grindhouse" filmem. Překombinovaný děj spojuje akční film, detektivní thriller, hororové elementy jak vystřižené z gotického románu i přímé odkazy na tehdejší světovou politiku. Velmi otevřené zobrazování sexu a nahoty (několikrát full frontal - v tehdejším i současném arabském filmu něco nepředstavitelného), násilí (včetně reálných fotek mrtvých dětí z Palestiny, záznamů poprav ve Vietnamu či krvavých záběrů z jatek), intenzivní využívání ruční a až dokumentárně působící kamery, často ve zvláštních úhlech záběru, i jakési snahy o hlubší, snad uměleckou, výpověď, dělají z filmu skutečně zvláštní divácký zážitek. Nekvalita produkce, náhlé střihy a špatné triky pak jen potvrzují "gridhouse" efekt filmu, kde se zasekávají sekáčky do rozkroku, zjevují duchové a umírající postavy citují Dostojevského (v arabštině). Rozhodně doporučuji, protože něco takového arabská kinematografie už nikdy nevyprodukuje. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Natočeno ve stylu hollywoodské klasiky (Bullitt, French connection), film byužívá sex, násilí a krveprolití a později ovlivnil Quentina Tarantina a Olivera Stonea. Na arabské poměry superodvážný styl, který od té doby tam nebyl napodoben. ()

Reklama

Reklama