Reklama

Reklama

America

(TV film)

Obsahy(1)

America je šestnáctiletý chlapec, který prožil bolestné dětství. Při pobytu v léčebném centru se s pomocí psychiatričky Brennanové učí čelit své minulosti, aby vůbec mohl začít nový život. V hlavních rolích Philip Johnson a Rosie O'Donnellová.  Psychiatrička Maureen Brennanová (Rosie O'Donnellová) se v léčebném centru pro mladistvé setkává s novým pacientem. Je mu šestnáct, jmenuje se America (Philip Johnson) a během společných sezení se doktorka dozvídá o jeho traumatickém dětství. Jako dítě byl odebrán matce, závislé na drogách a umístěn do náhradní péče. Jen krátkou dobu zažil, jak chutná domov, díky paní Harperové, která tam pracovala jako chůva. Pak se sice na čas k matce vrátil, ale poté, co Ameriku opustila, znovu putoval do náhradní rodiny. Zažil sexuální zneužívání a cítí odpor ke společnosti, pro niž je vyvržencem. Po pokusu o sebevraždu je umístěn právě sem, do léčebného centra, kde se s pomocí doktorky Brennanové musí vyrovnat s démony své minulosti, aby vůbec mohl začít nový život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poněkud rozvleklé, což docela ilustruje, jak obtížné bylo získat chlapcovu důvěru. Pak se různá citová pohnutí nakumulí a prostě to musí ven, tedy na doktorku. Závěr není příliš optimistický, pro konkrétního chlapce se obávám jde jen o příznivější epizodu v jeho životě. Statistická čísla v titulcích jsou drtivá. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten případ, kdy se hodí označení malý velký film. Je to sice jen televizní film, ale má zajímavý námět, pozoruhodný příběh a je podán velice atraktivně, přičemž napětí a zjištění, co se dělo s hlavním hrdinou před příchodem do léčebného centra pro mladistvé, je dávkováno postupně a to nejděsivější trauma z jeho dětství a dospívání se vlastně divák dozví až na úplném konci filmu, i když z některých náznaků se to dá odvodit ještě před tím, než ke konečnému zjištění ve filmu dojde. Na filmu je příjemné také zjištění, že absolutně netlačí na city, a že to není klasický slaďák se šťastným koncem, celý příběh končí neutrálně, což filmu jen a jen prospělo. Ono vůbec v celém filmu divák nenajde snad žádnou šťastnou nebo optimistickou scénu, ale ono ani to téma samotné není nikterak veselé, takže je dobře, že zde nejsou snahy o odlehčení, které by filmu zřejmě velice uškodily. Pokud se pozastavím nad hereckými výkony, tak Rosie O´Donnell perfektně zahrála psychiatričku, která na sobě nedává znát co si myslí a nedává znát ani žádné emoce, pořád se tváří neutrálně a divák neví, co se jí honí hlavou. Zkrátka perfektní herecký výkon, což lze ale samozřejmě říci i o Philipu Johnsonovi v hlavní roli, pro něhož to je první herecká role před kamerou a zvládl ji naprosto bravurně. Jak jsem řekl na začátku, tohle je malý velký film a že byl natočen pro televizi, to mu zřejmě velice prospělo, protože ne vždy musí být kvalitní film nutně vysokorozpočtový. Film hodnotím jako zdařilý, v procentech by to bylo 90%, tedy přesně mezi čtyřma a pěti hvězdama, nakonec uděluji lepší čtyři hvězdy. ()

Reklama

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Ten film je určený k tomu, aby předal poselství, aby nás (respektive Ameriku, ale obdobně se to děje snad všude) upozornil na zase jednu smutnou skutečnost, která by se třeba, možná, dala změnit. Příběh je to dojemný, hlavně v tom, jak realistický to je. Ale musím přiznat, že jsem celý film nemohla setřást pocit, že by se to dalo udělat mnohem líp, a kvůli tomu jsem si tu hodinu a půl vlastně užila (prožila) jen z poloviny. Navíc mi ten otevřený konec přišel jak naschvál. Zrovna tady, když už se ten film snaží být optimistický, bych uvítala takové to "o nějaký čas později", a taky by mě zajímalo, jestli by se ten jeho brácha s ním nakonec začal bavit. Ve filmu je to podané, jakoby o tom minimálně přemýšlel. No nic. Doufám, že časem narazím na lepší film se stejnou tématikou. Trochu podobné je Mezi řádky, a to se mi líbilo mnohem víc. ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Příběh černošského chlapce, kterému se vracející vzpomínky na trauma prožitá v dětství. America si prožil život bez vlastních rodičů v opatrovnických rodinách. Nakonec končí v lečebně, kde se jeho ošetřující lékařka dozvídá o všech jeho bolestech a děsivých vzpomínkách, o ponižování a sexuálním zneužívání. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ako uz naznacil uzivatel Freddy, tento film by mal mat oznacenie "Maly velky film", pretoze aj napriek tomu, ze je to len televizny film a okrem Rosie O´Donnel a Ruby Dee som v nom nikoho nepoznal, mi ako divakovi ukazal temu, ktora sice nie je nova a uz bola viackrat podobne zfilmovana, ale pokial sa nezacne nielen v Amerike riesit, vzdy bude treba tymito filmami poukazovat na problemy, ktore by sa mali riesit. Tvorcovia sa snazili zobrazit problemy hlavneho hrdinu menom America, ktory prezival bolestne detstvo a neoblomnu psychiatricku, ktorej problemy tych deti neboli ukradnute, len skoda, ze tvorcovia nedali viac priestoru aj inym deckam. Napriklad ma zaujimalo, preco Fisch raz v noci plakal, ale nikdy to nebolo vysvetlene. Podla statistik v USA dvaja z desiatich teenagerov, ktori vyrastali v detskych domovoch sa dokazu postavit na nohy a pokracovat v normalnom zivote bez pomoci statu, ostatni su bud bezdomovcami, kriminalnici, ktori putuju do väzenia alebo samovrahovia. _________ Philip Johnson - (America) +++ Rosie O'Donnell - (Dr. Maureen Brennan) +++ Ruby Dee - (Pani Harperová) +++ Tim Rhoze - (Reggie Harper) +++ Jade Yorker - (Brooklyn) +++ Raquel Castro - (Liza) +++ Toya Turner - (Susana) +++ Hudba: Normand Corbeil +++ Produkcia: Rosie O´Donnell +++ ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama