Reklama

Reklama

ZERO: Vyšetřování 11. září

(neoficiální název)
  • Itálie Zero: An Investigation Into 9/11 (více)
všechny plakáty

Dokument o teroristických útocích 11. září nejen na World Trade Center. Film zachycuje především vyšetřování, proč se Dvojčata sesunula k zemi, i když měla vydržet náraz více než jednoho letadla. Dále také pád budovy 7, která stála vedle WTC, údajný náraz ''letadla'' do Pentagonu a informace o únoscích letadel. (Synyster)

Recenze (38)

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Konečne nejaký dokument, ktorý sa pozerá kriticky na teroristické útoky, ale teraz sa nezameriava len na teroristov, ale nahlodáva informácie, ktoré nám o útokoch na Dvojičky boli predhodené americkou tajnou službou. Očividne na tom niečo pravdy bude, že v útokoch z 11. septembra nemali prsty len islamisti. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavý "evropský" pohled na události z 11. září 2001, který si však místy protiřečí. Italové také používají jen ta "fakta", která se jim hodí a některé věci vytrhávají z kontextu citovaných zdrojů. Trochu zde chybí jakási obhajoba druhé strany a vyšší profesionalita při tvorbě toho dokumentu. Narážím především na onu formu, která diváka téměř hypnotizuje opakovanými slovními spojeními zobrazovaných v jednom kuse na obrazovce (NEVER BEEN/SEEN, DID NOT HAPPEN, IMPOSSIBLE...) a také jsem nepochopil, proč v jsou hlavními protagonisty dokumentu zrovna italský nositel Nobelovy ceny za literaturu, dramatik nebo herečka. Italové si tak přihřáli polévku nad ožehavým tématem, které vzhledem k nejasnostem ve vyšetřování bude aktuální ještě pěkných pár let. Každopádně jde o zajímavé protinázory k oficiální verzi vyšetřování, které jsou podpořeny více či méně uvěřitelnými argumenty. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi, že bych v tomto dokumentu našel něco kompletně nového kvůli čemu bych tleskal na festivalu v Římě. Témata se v podobných dokumentech už opakují do čirého zblbnutí - WTC 7, zmizelé letadlo ve Washingtonu, exploze... Alespoň závěrečná půlhodina při sledování teroristů a Bin Ládina je trochu zajímavější. Pokud ale s tématem začínáte, určitě bych tento italský dokumentární pokus nezatracoval a dal mu šanci. Jinak ruce pryč. 65 % ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Nepříliš dobré zpracování zde drtivě přebíjí síla argumentů. Nevím, co víc je ještě zapotřebí, aby se vedl obří soud, kde se postaví na lavici obžalovaných Bush se svojí administrativou, šéfy CIA, FBI a Pentagonu. Aha už vím...kdo by se jim postavil? Kdo má koule na to, postavit se za ten nasranej dav, který radši mlčí, protože se bojí o svoji práci? Jen těžko bychom našli někoho, kdo si troufne říct něco špatného na adresu USA. Proto se ozývají jen odborníci, vědci a lidé, kteří nemají moc, nebo jí měli a ztratili (vyhazov), ale neztratili selský rozum. Jediný, kdo mě napadá, že by mohl mít koule, je kupodivu Putin. Evropská Unie je totiž pravá ruka USA, a kdyby se pustila do něčeho tak citlivého, jako je tlak na vyšetřování 11. září, tak samozřejmě ztratí důvěru amerických investorů, kteří chtějí v Evropě vydělávat velký prachy. Aneb být za dobře s USA se finančně vyplatí víc, než ji kritizovat. Proto je zajímavá z toho hlediska postava Putina (popř. Medvěděva), který se USA nebojí, sami mají obrovské zásoby energetických zdrojů a žádný kamarádíčkovství s USA jim není zapotřebí. Jenže na druhou stranu, proč kopat do vosího hnízda, že? Ona studená válka taky nebyla žádná prdel a nemyslím si, že by Rusku nějak pomohlo označit USA government za vrahy vlastních občanů. Takže vše už asi zbývá jen na lidu. Ten ale žije ve strachu a strach hraje pro vládu. Zpracování 50%, obsah 100%! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Bushově pohádce o zlém Usámovi, který z afgánské jeskyně vyslal kouřový signál k útoku na USA, může věřit snad jen svědomitý divák České televize. Ani já sice nevím, jak to tenkrát přesně bylo, ale vím naprosto přesně, komu 11. září 2001 přineslo užitek - zvýšení zbrojní výroby, naftu a omezení práv občanů. Nicméně je dobré si občas připomenout to, že spadly domy, které spadnout nemohly, že Boeing 757 s rozpětím křídel 38 metrů se nacpal do pětimetrové díry a následně se strategicky vypařil, že amatérští zdrogovaní piloti pokořili při svých kouscích nejeden fyzikální zákon a navíc v poklidu proletěli nejstřeženějším místem na zeměkouli a že se přitom sice roztavila ocel, ale papír ten žár vydržel. Ta oficiální pravda je zkrátka tak zábavná kravina, že už si toho všimli i Makaróni a natočili o tom celkem slušný dokument, kterému však do informačně nabitého Loose Change ještě nějaká ta těstovinka chybí. ()

Zajímavosti (2)

  • Film bol premietaný v kinách najmä v Taliansku a spôsobil veľký rozruch na medzinárodnom filmovom festivale v Ríme na jeseň roku 2007. (Mes-siah)
  • K filmu existuje tiež kniha "ZERO - Prečo je oficiálna verzia 11. septembra podvrh" kolektívu autorov pod vedením Giulietta Chiesy. (Mes-siah)

Reklama

Reklama