Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Soudní dohra Lincolnova atentátu kde je vše dané dopředu! Obviněná žena v jejímž penzionu se atentátníci scházeli musí ve jménu lidu být popravená. Ale co pravda? A co ůstava? O zom všem pochybuje její obháice. Výborné historické soudní drama se vyznačuje precizní Redfordovou režií a vynikajícími hereckými výkony. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě braly myšlenky typu ‚akademická nuda‘, avšak od momentu, kdy McAvoy začne pochybovat, vezme vás politický glosátor Redford za ručičku a provede odvrácenou tváří posvátné americké Ústavy způsobem nevídaným. Čekal jsem glorifikované hrdiny ve střetu s esenciálním zlem, ale Redford postavám vkládá do úst formulky, jimiž se mnozí státníci zaštiťují dodnes, a proto umí jeho film popichovat svou aktuálností i přesto, že herci mají na sobě historické kostýmy. A jsou to nakonec oni, jejichž suverenita i na minimálních prostorech (Kevin Kline!) vám dovolí zapomenout na to, že je to celé podané tak nějak… ‚filmově‘. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem dostal chuť na nějaký ten historický film a Konspirátor od Redforda mi přišel jako správná volba. Vůbec se mi to nechce srovnávat se Spielbergovým Lincolnem, ale budu asi muset. Na Lincolnu byl vidět vyšší rozpočet a hlavně výkon Lewise, ale to vůbec neznamená, že Konspirátor mu není rovným konkurentem. Bylo zajímavé vidět, jak v reálu probíhal soudní proces s viníky z vraždy Lincolna. Podle mě širší veřejnost, kam řadím i sám sebe, zná pouze jméno Booth, ale nějaké podrobnosti jim jsou velkou neznámou. Proto mě Konspirátor bavil, neboť mě vozil celou svou stopáž po neprozkoumaných vodách. James McAvoy zahrál parádně, je to skutečně nadaný herec, který si dokáže poradit skoro s každou rolí. Samotný proces obhajoby Marry Surrattové bych přirovnal k rozeběhu proti žulové zdi. Ač ze sebe v zásadě vymáčknete duši, tak je to stejně k ničemu, což perfektně dokumentoval dost pesimistický závěr. Kulisy se povedly taktéž na jedničku, i výkon Robin Wright v roli hlavní obžalované stál za to. Myslím, že kdo má rád filmy z historie, tak neudělá chybu a hlavně se něco nového dozví. A to je přece to hlavní, ne ? Za mě dávám 84 % ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

1865 - soudní drama, které kromě určitého popisu historie nám může metaforicky říct i něco k dnešnímu politickému systému, neboť jednotlivec nikdy nemůže "vyhrát". James McAvoy zase jednou září, Redford svírá režijní otěže též velmi jistě a k tomu ještě tolik známých herců ve vedlejších rolích. Historie jednou nedostala od Hollywoodu na frak:o). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film s výborným scénářem. V podstatě soudní drama na obehrané téma, tentokrát však ozvláštněné tím, že k němu skutečně došlo a že se režisér Robert Redford snažil o co nejvěrnější historickou přesnost. Vše podtrhují i skvělé herecké výkony. Jen kamera občas nemusela tak lavírovat, jak je dnes zvykem. Na to, že má film dvě hodiny, nedokázal jsem se od něj odtrhnout. Podruhé už se na něj asi nepodívám, ale je to skutečně poctivý kus filmařiny na zajímavé téma. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Vo filme možno počuť, ako je Aiken (James McAvoy) označený celým menom "Frederick Aiken Sebastian". V skutočnosti však bolo jeho prostredné meno "Augustus". (MikaelSVK)
  • James McAvoy je alegický na koně, a proto nemohl v jejich blízkosti trávit příliš dlouhou dobu. (hellstruck)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama