Reklama

Reklama

Smrt v bunkru - Skutečný příběh Adolfa Hitlera

(TV film)
  • Německo Tod im Führerbunker - Die wahre Geschichte von Hitlers Untergang
Německo, 2004, 80 min

Režie:

Michael Kloft

Scénář:

Michael Kloft

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.), Traudl Junge, Eva Braun (a.z.), Joseph Goebbels (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Heinrich Himmler (a.z.), Albert Speer (a.z.)

Obsahy(1)

Posledních deset dní Adolfa Hitlera v jeho bunkru vyhloubeném pod berlínským Říšským kancléřstvím bylo zachyceno nespočetným množstvím knih i memoárů. Dokument Michaela Klofta se pokouší dramatické události roku 1945 rekonstruovat. Byl v té době Hitler fyzickou i duševní troskou čekající na příjezd již neexistujícího vojska, anebo se jednalo o chladnokrevně naplánovaný a dokonaný poslední čin fanatika, jenž prohrál? Zastřelil se Hitler sám, aby odešel se ctí jako pravý pruský voják, anebo mu jeho věrný služebník dal ránu z milosti poté, co Vůdce rozkousl kapsli s jedem? Usmrtila Magda Göbbelsová svých šest dětí vlastníma rukama, nebo tento hrůzný čin vykonal lékař jejím jménem? Michael Kloft vyzpovídal poslední žijící pamětníky, včetně bývalého adjutanta Wehrmachtu Bernda Freytaga von Loringhovena a bývalého člena Hitlerjugend Armina D. Lehmanna, analyzoval a zhodnotil nespočet rozhovorů s očitými svědky, kteří již zemřeli. Rovněž zkoumal dostupné dokumenty a konzultoval vše s odborníky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce událostí posledních dnů Hitlera, který se i z bunkru nadále snažil vést válku a kvůli svému rozmaru a odmítání připustit si pravdu zmařil další a další životy úplně zbytečně. Do toho výpovědi svědků, kteří sledovali změnu svého Vůdce z neochvějného a sebejistého na třesoucí se trosku..Nejzajímavější byly určitě unikátní záběry ze zničeného Berlína nebo samotného bunkru. Dokument se navíc snaží držet pravdy a nehraje na ničí city, což se mi líbilo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Můj komentář by mohl být takřka identický s textem u dokumentu Poslední Hitlerovy hodiny, neboť oba počiny mají mnoho společného a dělí je pouze doba vzniku, resp. věk očitých svědků Führerova konce. Smrt v bunkru je vynikající záležitostí, která by neměla uniknout žádnému zájemci o historii ad hoc 2. světovou válku. Jako veliké pozitivum shledávám samotný závěr, kde ruský archivář odhaluje "trofeje" z vůdcova bunkru. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mimořádně povedený dokument. Podvědomě jsem očekával ony pořád stejné stokrát omleté obrázky, ale ne! Film je opravdu plný záběrů dosud nevídaných záběrů a díky neotřelosti plasticky vystupuje do popředí, jaká asi skutečně panovala atmosféra v Hitlerově bunkru v posledních dnech a hodinách. Jak se drolilo přesvědčení o neomylnosti a božskosti vůdce, s nímž se nikomu nemůže nic stát, až k poznání, že i on je člověk, který se rozpadá beznadějí jak psychicky tak fyzicky, stejně jako se rozpadá celá ta neochvějná tisíciletá říše, a jak se nepředstavitelné stává realitou, z níž není úniku. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Pútavo a pomerne zábavne spracovaný dokument o posledných dňoch Adolfa Hitlera a Tretej ríše. Síce neprináša nič nového, čo by som doteraz nevedel, ale zato niektoré dobové zábery sú unikátne a videl som ich po prvýkrát. Pre fanúšikov histórie druhej svetovej vojny určite povinnosť, pre ostatných odporúčam tiež zhliadnuť, stojí to za to. Minimálne si rozšírite vedomosti. BTW: počet hodnotení 88, hodnotenie 88 %. Čo toto...? 90 %! ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Velmi podrobná záležitost, na které je dobře vidět, jak si s tím dali tvůrci práci. Díky nim pak dostaneme podrobný obrázek o tom, jak skončil život jednohbo z největších masových vrahů historie. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé vidět, jak na takovém místě kde Hitler trávil poslední okamžiky, je sídliště a pěkné parkoviště. ()

Reklama

Reklama