Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Shit 

všechny recenze uživatele

Nedivim se, že tenhle švédskej nízkorozpočtovej horor je dost často přirovnávanej k Blair Witch, ono to má dost podobnou kameru a stejně mrazivý rozsáhlý lesy, ale rozdíl je v celkovým pojetí, tam kde bylo Blar Witch napínavý k praskutní, tam si Det okända dokáže u diváka ztuha vynutit aspoň nějakou větší pozornost, navíc ve chvíli, kdy se zdá, že film nabírá na obrátkách se odhalí poenta a je po prdeli úplně, pak už se člověku jen křívý držka zhnusením nad stupidností chování postav a závěrem. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Táákže.. Okanda není vůbec špatný Film.. Jedná se o nízkorozpočták s né příliš kvalitním obrazem a Kamerou.. Také jsem si zavzpomínal na Villmark a Apollo 18. Něco venku mění chování postav.. Zvláštní druh jakéhosi Embrya, nevím co to bylo.. Každopádně Atmosféra místy slušná, Ale, že by mě to chytlo za srdce? To bohužél né ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem chtěla navštívit Skandinávii, ale po shlédnutí série Fritt Viltt a Det Okändy v jednom týdnu se začínám trochu bát :). Teď spíš ale přemýšlím o tom, co k tomu napsat, aniž bych prozradila něco podstatného. No, zkusím to takhle: je to trochu jako Blair Witch, nese se to hodně ve znamení paranoiy mezi postavami a mají tam vyhořelý les :). Ovšem moc jsem nepochopila ten handycam styl natáčení. Obyčejně totiž bývá zvykem, že kameramanem je jedna z účinkujících postav. Zde je kameraman prostě jen kameraman (rozuměj člen natáčecího štábu), což lze bezpečně poznat už ze začátku. Potom se ale trochu ztrácí smysl takové formy a z toho důvodu mi to později bylo spíš na obtíž. Celkově to hodnotím jako něco, co asi většinového diváka nezaujme, ale fanoušky tohoto typu hororů to nejspíš nadchne. Já osobně to vidím kdesi mezi tím. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

To, že severské hory majú svoje temné kúzlo nám v minulých rokoch opakovane predviedla nórska hororová produkcia a na atmosfére ponurého, nevyspytateľného lesa stojí aj švédsky The Unknown z roku 2000, ktorý bol nakrútený tri roky pred typovo trochu podobným nórskym Villmarkom. Mne Det okända vo viacerých ohľadoch pripomínal Carpiho kultovú Vec - tá sa však na rozdiel od neho odohrávala prevažne v interiéri a ďalší zásadný rozdiel medzi oboma snímkami spočíva v rozpočte. Carpenterov majsterštyk či jeho svižný remake z roku 2011 boli vysokonákladové filmové projekty, takže za pár tisíc švédskych korún natočený Unknown sa im po trikovej stránke pochopiteľne nemôže reálne rovnať. ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama