Reklama

Reklama

Manatsu no Orion

  • Japonsko 真夏のオリオン (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Kapitán Takayuki Koramoto (Hiroshi Tamaki) velí japonské ponorce, která se pokouší zničit americký torpédoborec u pobřeží Okinawy. Druhá světová válka se sice neodvratně blíží ke konci, ale Koramoto je zmítán pochybnostmi, jestli je správné bojovat až do hořkého konce. Má odpovědnost za sebe i svoji posádku, jenže přinese případná oběť vůbec něco císařství? Nebylo by lepší vzdát se a zachránit sebe i posádku? (Vavča)

(více)

Recenze (6)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Nebojujeme abychom zemřeli, bojujeme abychom žili''. Tohle byl hodně zajímavý film, který bych spíše než jako akční byť se odehrává převážně na palubě japonské ponorky označil jako válečné drama. Rozhodně se ale může směle zařadit po bok válečných ,,ponorkových'' filmů. Znalci této tématiky si při sledování jistě vybavili The Enemy Below z roku 1958, kde to byl pro změnu německý U-Boot honící se s americkým torpédoborcem se skvělým Mitchumem v hlavní roli. Tady jsme ale na jiné části polokoule a o dva válečné roky později v posledních dnech druhé světové války, která v Evropě tou dobou už skončila. K ostrovům Japonska míří nezadržitelné obrovské americké konvoje plné vojáků s nejmodernější výstrojí. Vzduch ovládá americké letectvo a z japonského námořnictva zbylo jen torzo. Nabízí se tedy otázka zda má ještě cenu bojovat, zda obětovat muže, kterých bude třeba při následné obnově Japonska. Kapitán I-77 si to dobře uvědomuje možná i právě proto, že jeho ponorka slouží jako nosič kaitenů - lidských torpéd. Jeho rozkazy, bránit přístup k Okinawě spolu s dalšími ponorkami začne zdárně mařit zkušený kapitán amerického torpédoborce USS Percival. Kapitán je zkušeným lovcem ponorek a umí dokonale předvídat kroky japonských kapitánů. Když I-77 zachytí sonar Percivalu a začne ji stopovat, americký kapitán ihned poznává, že tentokráte má tu čest s někým výjimečným. Rozehrává se tak zajímavý souboj dvou zkušených mořských vlků ne nepodobný šachové partii kdy se protivníci snaží dopředu odhadovat tahy protistrany. Kapitáni obou lodí vědí, že tady jde ale o osudy mužů na palubách za něž jsou zodpovědní a že nesmí udělat chybu... Ačkoliv ve filmu byly krapet horší digitální efekty (zejména ty výbuchy hlubinných pum), sama ponorka a zejména její osádka byly super, kapitán byl sympaťák a věřil jsem mu. I od japonského letectva z knih vím, že ne každý Japonec byl šílenec a v rámci kodexu Bušidó chtěl bojovat ,,čestně'' často jako sebevrah až do konce. Film postrádá i tradiční asijskou afektovanost herců a i když se bez nich neobešel nezbytné flasbacky jsou tam opravdu minimalistické a nijak neruší. Americkou osádku hrají skuteční Američané a ne převlečení Japonci což je neduh mnoha válečných japonských filmů a sám eskortní torpédoborec USS Percival byl parádní. Informace přítele Volodimira v jeho komentu ve vztahu ke skutečné ponorce jsou pro mne nové. Jen dodám, že Indianapolis vezl atomovou pumu na Iwo Jimu, kde byla naložena na Enolu Gay. Kvůli utajení Indianapolis nikdo nečekal po vyložení v cílovém přístavu, proto pár dní trvalo než byla postrádána. To se stalo osudné stovkám přeživších, kteří sice bezpečně opustili loď, ale podlehli zraněním, utonuli či byli a to v opravdu obrovském množství sežráni žraloky... Tenhle film určitě stojí za vidění, není to za čisté 4 *, ale já mám tuto tématiku i válku v Pacifiku v oblibě a tak dávám za 4 rajská jablíčka. * * * * ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tenhle film zvedá do nadprůměru jednak Hiroshi Tamaki v roli kapitána ponorky a hlavně pojetí příběhu, kdy nepamatuju film(až na Dopisy z Iwo Jimy), kde nejsou Japonci představeni jako fanatici, kteří dovádí do krajnosti kodex cti bojovníka, nestarají se o sebe, budoucnost svojí země a jiné věci, jako ti "západní indvidualisti a změkčilci" . Bojové sekvence dobré a napínavé, ale herecké obsazení kromě Tamakiho nikoho nenabízí, USA obsazení je zoufale průměrné. Vyniká pouze Yoshikuni Dochin jako kapitán ponorky I-81 Yoshihiko Arisawa, jediná další známá tvář, která dostane prostor je Keiko Kitagawa a i ta má spíše kameo. Schade, stačilo lepší obsazení na obou stranách, přidat trochu adrenalinu a pnutí mezi postavami a byl by to vynikající film, nejen lehce nadpůrměrný. Hudba i efekty povedené. Konec hlášení posádkám bojových ponorek a fanouškům filmů o nich. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Milujem filmy o ponorkach, takze som si nemohol nechat ujst film v ktorom sledujeme pribeh z japonského pohladu. Japonci tu su vykreslení podobne ako v legendarnej nemeckej Ponorke Nemci, ktori neboli za fanatickych zaporakov, ale za obycajnych vojakov, ktory mali akurat tu smolu, ze bojovali na nespravnej strane. Minusom filmu je slabsia technicka stranka. Interier ponorky vyzera prilis studiovo a pri vybuchoch hlbkovych min sa kamera nataca na jednu stranu a posadka na druhu jak v starych Star Trekoch. Exterierove zabery su zase viditelne modely. Niektore 40-50 rocne ponorkove filmy mali lepsie prevedene modely. Takisto typicke pazvuky ohybajuceho sa zeleza pri potopeni ponorky do prilis velkej hlbky nie su najuveritelnejsie. Vynahradzuje to prepracovana taktika ktorou sa neustale snazi dobehnut kapitan japonskej ponorky a kapitan americkeho torpedoborca, co vyvrcholi originalnou fintou, ktoru som este v ziadnom ponorkovom filme nevidel. Dalsim minusom su postavy. Japonska posadka je aspon sympaticka a kapitan celkom charizmaticky. Ale americania su nevyrazni. Aspon su po väcsinu casu vykresleni ako cestni superi. Pacila sa mi linia s kaitenmi, ktora sa nastastie neskoncila nejakym hlupym zvratom. A stvrtu hviezdicku si u mna vybojoval pozitivny zaver, ktory som necakal a o to viac ma potesil. Takze aj ked to nie je bezchybny ponorkovy film, tak rozhodne patri k tym lepsim. To najpodstatnejsie - taktika, tu je znazornene velmi dobre. 7/10. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je drámou inšpirovanou skutočným príbehom veliteľa ponorky cisárskeho námorníctva I-58 Hashimoto Mochitsura, ktorá v noci z 29. na 30.7.1945 torpédovala ťažký krížnik Indianapolis bez sprievodu bojových lodí. Išlo o útok v posledných dňoch 2. svetovej vojny, v Európe už bolo po oslavách a do najväčšej drámy tejto vojny chýbalo už len 7 dní. Nakoniec aj Indianapolis bola do tejto smutnej udalosti (zhodenie atómovej bomby Little Boy) aktívne zapojená. Vo filme kapitán ponorky nepoužil kaiteny, v skutočnosti kapitán Hashoto áno. Okrem historického pozadia film vychádzal aj z románu Tsukusa Ikegam “Raigeki Shindo Juukyuu-ten-go,”. Tento vojnový film „Posledná operácia pod Orionom“ sa nesnažil byť vojnovým filmom s drsnými akciami, ale je pokusom ukázať obe strany ako výborných lovcov, veliteľov ktorí svoje vedomosti a silu využívajú v otvorenom súboji medzi ponorkou I-77 a torpédoborcom Percivalom. Filmový veliteľ ponorky kapitán Koramoto mi vôbec nepripomínal dôstojníka cisárskeho námorníctva a neviem či v reálnom živote takýto veliteľ ponorky aj mohol existovať. Aj z toho dôvodu nižšie hodnotenie. ()

Sykon 

všechny recenze uživatele

Správný ponorkový film má mít pořádně hutnou atmosféru, která by se dala v těch nejvypjatějších okamžicích krájet. Může to být sebevětší blbost, ale pokud uvěřím tomu, že ti chlapi v té ocelové rouře mají opravdu strach, že jeden jediný výbuch hlubinné nálože je dělí od smrti v chladné hlubině, pak jsem filmu ledacos odpustit. Bohužel, tentokrát jsem hercům nevěřil ani "dobrý den". Na pohled laciné efekty tomu taktéž nijak nepomohly. A je to škoda, protože gambit dvou kapitánů, jednoho na ponorce a druhého na torpédoborci, má veliký potenciál. ()

Reklama

Reklama