Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černá krimikomedie Iana Fitzgibbona pojednává o irském mladíkovi Michaelovi (Cillian Murphy), který dluží dublinskému bossovi Darrenu Perrierovi (Brendan Gleeson). Když se ale dluh i s jedním z Darrenových poskoků ztratí, nezbývá Michaelovi než se spolu se svým otcem (Jim Broadbent) a přítelkyní Brendou (Jodie Whittaker) ukrýt v horách a vymyslet, jak získat peníze, za které ručí životem, zpět do 24 hodin. (Haluzz)

(více)

Recenze (77)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Britskou, potažmo irskou produkci mám rád a taky mě prakticky nikdy nezklamala. Jsem rád, že tenhle film neni vyjímkou - sice by bylo ještě co vylepšovat, ale i tak jsem se při jeho sledování pěkně bavil. Vulgarismy, černý humor, akce a skvělý hlášky, to mě prostě baví. Škoda, že se o takovýhlech filmech více nemluví a tím pádem je nemá moc lidí šanci vidět. Abych trochu podpořil evropskou filmografii, dávám čtyři hvězdy. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Mně se to do vkusu trefilo. Jasně, je těžký to lidem doporučovat, protože každýmu se líbí něco jinýho, ale recenze jsou subjektivní názory. Já už třeba nechci nikdy znova vidět Avatara, ale Irská Odplata se mi zamlouvala a za shlédnutí stojí. Nejmíň mě vlastně zaujal představitel hlavní role, ale jinak herecké výkony super, kvantum hlášek a černého humoru, pěkně syrově vyobrazené násilnosti. Prostě to mělo koule. A to je můj styl kámo... 90 % Oblíbená část- výměna aut s mladíkama ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mohl bych tomu dát tři. Jenže to by tam nesměli být irští herci a herečka typu Murphy, Gleeson a Whittaker a nesmělo by se to odehrávat i na irském venkově. No a jelikož mám rád jak ty herce, tak venkov, nemůžu jinak a musím tomu trošku zvednout. Jinak je pravda, že v rámci gangsterek je to lehce slabší. Gleeson je ale protivník jak má bejt a minimálně kvůli němu to stojí za to vidět. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Další z gangsterských filmů ze současnosti, kdy malý podvodníček dluží peníze velkému gangnsterovi a díky nehodě se do všeho zaplete víc, než by chtěl. Čím se film liší od jiných mu podobných je motiv náhle objevšího se otce, který tvrdí, že jej navštívila smrt... toto ozvláštnění není na škodu, naopak s postavou, kterou skvěle ztvárnil Jim Broadbent, film dostává šťávu - táta je mnohem více "crazy" než jeho syn. Komické prvky taky představují páníčci se psy a pak už klišé v podobě popletených gansterů... Bonus představuje herecký ansábl, počínaje již zmíněným vynikajícím Jimem Broadmentem, přes Ciliana Murphyho, Brendona Gleesona a Liama Cunninghama po Jodie Whittaker a hlas Gabriela Byrna. Na jedno podívání a odreagování dobré, ale v hlavě to prostě dlouho nezůstane. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Tak se v klidu natáhněte a sledujte. Ty kecy, které uslyšíte maj totiž svůj smysl.............. Spousta Irských keců, Irského humoru a Irských dluhů. A jeden takový dluh je základem tohoto příběhu. CITÁT - Ukradla mi jí, aby se mohla zabít............ DIALOG: MICHAEL (Cillian Murphy) - Chtěla se zabít. Proto měla zbraň. JIM (Jim Broadbent) - Ty jsi se chtěla zabít? BRENDA (Jodie Whitaker) - Ano. JIM - To nerad slyším. A víš, že já umírám na rakovinu? MICHAEL - Jóóó, máte spoustu společnýho! A teď už, kurva, držte huby!!!!!...................... Následná scéna "otec a syn při společné práci" určitě každého rozesměje. Scéna je prostě boží. CITÁT - Sledujete mě pořád? Chápete,.................. Už jsem se zmínil, že film je částečně vyprávěn? Ano je tu neznámá třetí osoba v roli vypravěče a sem tam vstupuje do příběhu. Patří ji i můj úvodní citát. CITÁT - Jak chcete. Ale ještě než tento příběh skončí, bude to pěkně bolet.............. Je to dobrý a já se bavil. Sice to končí několika pohřby, ale to se přece, kurva, dalo čekat. Ale nebojte, zas tak tragické to není. CITÁT - Já jsem taky do vašeho pohřbu nekecal................ Po tomhle filmu získáte pocit, že přeci jen nejsme sami v tomhle velkým Vesmíru. Ve filmu, mimu jiné, zazní "Shark In The Water" od V. V. Browna. CITÁT - Nemůžu popřít, že jsem z toho trochu melancholickej a rozervanej.........do prdele,...ale to je prostě můj styl........................ ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2009 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Ačkoliv několik postav ve filmu šňupe kokain, nikdo nevykazuje jeho účinky. (Nathaniell)

Reklama

Reklama