Reklama

Reklama

Byla to opravdu jen nešťastná náhoda? Hongkongský thriller o skupině nájemných vrahů inscenujících dokonalé vraždy. Logo hongkongské produkční společnosti Milkyway Image se za posledních patnáct let stalo zárukou nadstandardní žánrové podívané a netradičních her s klasickými schématy. Malou firmu vede světově uznávaný scenárista, režisér a producent Johnnie To, jenž proslul svými nízkorozpočtovými, ale řemeslně dokonalými městskými thrillery i komediemi a romancemi. Vedle Toových vlastních filmů a titulů jeho úzkého spolupracovníka Waie Kai Faie vznikla pod křídly Milkyway Image také řada snímků mladých talentovaných režisérů. Mezi ně náleží i Nehoda, pod níž je podepsán Cheang Pou Soi, jenž na sebe mezinárodně upozornil vypjatým nihilistickým thrillerem Dog Bite Dog. Tentokrát podle scénáře Johnnieho Toa režíroval vytříbený paranoidní thriller postavený na úderné premise. Čtyřčlenná skupina na první pohled obyčejných lidí se specializuje na inscenování důmyslných nájemných vražd, které vypadají jako nehody. Během jejich poslední plánované akce však dojde k řadě nepředvídaných událostí a neštěstí. Byla to vše opravdu jen náhoda, nebo někdo likviduje členy týmu jejich vlastními prostředky? Film vyznačující se perfektním řemeslným zpracováním a důsledně budovanou atmosférou byl vedle řady žánrově zaměřených festivalů uveden také na prestižních filmových přehlídkách v Benátkách, Torontu, Pusanu a Mar del Plata. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S čím kdo zachází, tím také schází, napadne diváka, když sleduje, jak to v dosud bezchybně fungujícím soukolí organizace nájemných vrahů začne skřípat, chyby a nevysvětlitelná selhání se začínají vršit a šéf gangu začíná mít pocit, že mu teče do bot. Dlouhá léta posílal na věčnost jiné, nyní podléhá paranoi, že na něm někdo zkouší vlastní triky. Nehoda představuje ve všem směrech vymazlenou filmařinu, je radost sledovat především úžasnou kameru. Pátou hvězdičku nenadělím pro příliš vykonstruovaný scénář - atentáty představují sice kombinačně dokonalé hříčky, ale v reálném životě by nejspíš selhaly. Jinak nemám výhrady. Rozpačitá hodnocení mnohých souvisí spíš s tím, že očekávali poněkud jiný žánr a odlišný druh podívané. Akční snímek není Nehoda ani v nejmenším a už vůbec ne v duchu proslulých hongkongských mlátiček. Tenhle kousek je spíš pro festivalové publikum než pro běžného fanouška popkultury. Celkový dojem: 80 %. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý thriller. Má veľmi dobrý príbeh o skupinke nájomných zabijakov, ktorá sa živí likvidáciou pre niekoho nepohodlných ľudí, ale tak, aby to vyzeralo ako úplná nehoda, takže nedochádza k vyšetrovaniu. Ale raz sa stane niečo nečakané, umrie člen týmu a jeho šéf už nevie, komu môže veriť. Spracovanie je ale nanešťastie len úplne priemerné, tento originálny námet ponúka veľký potenciál, kľudne aj na úspešnú sériu, ale tu úplne chýba dynamika a výraznejšia zaujímavosť. Síce film nenudí, ale aj napriek krátkej dĺžke má viacero slabých miest, prakticky celý čas si film udržuje podobnú mierne nadpriemernú kvalitatívnu úroveň, ani raz ju neprekročí a deju sa vôbec nedarí diváka vtiahnuť, čo je veľká škoda. Akcie tu moc nie je, ale tá je celkom vydarená. Tvoria ju hlavne spomínané nehody, ktoré sú síce miestami dosť prehnané, hlavne tá záverečná, ale aj tak sú dobre premyslené, viac alebo menej originálne a aj vizuálne dobre zvládnuté, len ich mohlo byť viac. Herecké obsadenie je na tom dobre, Louis Koo v hlavnej úlohe, ako vždy poteší aj Suet Lam, ktorý už pomaly nesmie chýbať v žiadnom podobnom filme, ale s nikým nie je žiadny poroblém. Réžia je skôr sklamaním, tento film by si zaslúžil lepšie prevedenie, ale technická stránka je na tom veľmi dobre. Škoda, s námetom, hereckým obsadením a aj vizuálom som nadmieru spokojný, ale scenár a réžia tento film zhadzujú k priemeru. 61% ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadá velice slibně, je to něco podobného jako Nezvratný osud, ale s Japoncema :-) Jenže, jak dobře se začalo, tak v dalším průběhu se mírně polevilo. Náhodné vraždění až na pár výjimek ustalo a místo nich se prokousáváme "vyčkávacím" dějem až do konce. Překvapujícího konce a povedeného! No, vydržet s dechem, mohla z toho být docela legrace... :-) 67% ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Neosuchany napad (atentaty, ktore vyzeraju ako nahody), inteligentne spracovanie, velmi solidny casting na cele s Loius Koom a pevne rezijne vedenie Cheang Pou-Soia, ktory pod producentskou taktovkou Johnnieho To, do svojho filmiku umne mixuje vlastne prvky s trademarkami Milkyway Image. Hollywoodsky remake je otazkou par mesiacov. 8-9/10. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Pro mě silný zážitek. Velmi nezvyklý, tichý, až meditativní, psychologický thriller (dá-li se to vůbec o tak vyklidněném filmu říci), s krásným, minimalistickým hudebním doprovodem. K pocitu dokonalosti přeci jen vydatný kus chybí, ale rozhodně stojí za vidění! Aneb, jak se tak dlouho chodí se džbánem pro vodu, až vám z toho hrábne... Pro někoho ovšem jistě nuda k ukousání. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama