Reklama

Reklama

Byla to opravdu jen nešťastná náhoda? Hongkongský thriller o skupině nájemných vrahů inscenujících dokonalé vraždy. Logo hongkongské produkční společnosti Milkyway Image se za posledních patnáct let stalo zárukou nadstandardní žánrové podívané a netradičních her s klasickými schématy. Malou firmu vede světově uznávaný scenárista, režisér a producent Johnnie To, jenž proslul svými nízkorozpočtovými, ale řemeslně dokonalými městskými thrillery i komediemi a romancemi. Vedle Toových vlastních filmů a titulů jeho úzkého spolupracovníka Waie Kai Faie vznikla pod křídly Milkyway Image také řada snímků mladých talentovaných režisérů. Mezi ně náleží i Nehoda, pod níž je podepsán Cheang Pou Soi, jenž na sebe mezinárodně upozornil vypjatým nihilistickým thrillerem Dog Bite Dog. Tentokrát podle scénáře Johnnieho Toa režíroval vytříbený paranoidní thriller postavený na úderné premise. Čtyřčlenná skupina na první pohled obyčejných lidí se specializuje na inscenování důmyslných nájemných vražd, které vypadají jako nehody. Během jejich poslední plánované akce však dojde k řadě nepředvídaných událostí a neštěstí. Byla to vše opravdu jen náhoda, nebo někdo likviduje členy týmu jejich vlastními prostředky? Film vyznačující se perfektním řemeslným zpracováním a důsledně budovanou atmosférou byl vedle řady žánrově zaměřených festivalů uveden také na prestižních filmových přehlídkách v Benátkách, Torontu, Pusanu a Mar del Plata. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dle mého není mnoho lidí co by spolklo tyhle dokonalé a složité plány se spoustou variabilních "x", které nakonec vyjdou. Je vždy těžké najít hranici kdy je divák ochoten hru akceptovat, z nedávné doby můžu jmenovat neúspěšný americký pokus Ctihodný občan. V Accident je neznámých zkrátka na můj vkus až příliš mnoho a ruší to. Nechápu jak se může film s čistou stopáží 82 minut takhle táhnout. Ale chvílemi mi paranoidní atmosféra okolo hlavního hrdiny připomínala Coppolův Rozhovor - škoda, že ten se mi moc nelíbil... :-) 50 % ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S čím kdo zachází, tím také schází, napadne diváka, když sleduje, jak to v dosud bezchybně fungujícím soukolí organizace nájemných vrahů začne skřípat, chyby a nevysvětlitelná selhání se začínají vršit a šéf gangu začíná mít pocit, že mu teče do bot. Dlouhá léta posílal na věčnost jiné, nyní podléhá paranoi, že na něm někdo zkouší vlastní triky. Nehoda představuje ve všem směrech vymazlenou filmařinu, je radost sledovat především úžasnou kameru. Pátou hvězdičku nenadělím pro příliš vykonstruovaný scénář - atentáty představují sice kombinačně dokonalé hříčky, ale v reálném životě by nejspíš selhaly. Jinak nemám výhrady. Rozpačitá hodnocení mnohých souvisí spíš s tím, že očekávali poněkud jiný žánr a odlišný druh podívané. Akční snímek není Nehoda ani v nejmenším a už vůbec ne v duchu proslulých hongkongských mlátiček. Tenhle kousek je spíš pro festivalové publikum než pro běžného fanouška popkultury. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Chcelo by to schopňejšiu úpravu scenára, intenzívnejšie vtiahnutie do deja a mrštnejšie vyvrcholenie príbehu, ktorý síce skončí veľmi uspokojujúco, ale interesantnosť posledných minút bola v štýle "to be continued". Pochváliť však treba pointu celej zápletky, technické zvládnutie a herecké prevedenie všetkých zúčastnených. Pár vzrušujúcejších scén a lepší záver, a film by lízol aj štvrtú hviezdičku. 70%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Spojení Hong Kong a akční film, ve mně vyvolává velká očekávání a stejně tak to bylo i v případě tohoto neznámého snímku. O to větší bylo moje zklamání, když jsem zjistil, jak moc se film táhne a že se v něm žádná akce nevyskytuje. Spíše než akce, dočkáte se komorního a utahaného thrilleru s nezajímavou zápletkou. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadá velice slibně, je to něco podobného jako Nezvratný osud, ale s Japoncema :-) Jenže, jak dobře se začalo, tak v dalším průběhu se mírně polevilo. Náhodné vraždění až na pár výjimek ustalo a místo nich se prokousáváme "vyčkávacím" dějem až do konce. Překvapujícího konce a povedeného! No, vydržet s dechem, mohla z toho být docela legrace... :-) 67% ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama