Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Tragédie v Marsdonu (S03E06)

(epizoda)
  • Velká Británie The Tragedy at Marsdon Manor (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1991, 50 min

Obsahy(1)

Majitel hotýlku v zapadlém koutě Anglie, pan Naughton, pozval Hercula Poirota a kapitána Hastingse, aby vyřešili trojnásobnou vraždu. Až po příjezdu Poirot zjistí, že jde pouze o literární pokus pana Naughtona na poli detektivního románu, se kterým si neví rady. Slavný detektiv pochopitelně zuří, nicméně jeho přítomnost se brzy ukáže velmi užitečnou, když nečekaně umírá majitel zdejšího panství pan Jack Maltravers. Zpočátku vše nasvědčuje tomu, že podlehl svým vleklým zdravotním problémům, ostatně ani mladá vdova Susan není zcela v pořádku, pronásledují ji deprese a děsivá zjevení. Poirot si při pečlivém ohledání místa nálezu těla pana Maltraverse všimne několika zajímavých maličkostí a jeho podezření, že šlo o vraždu, posílí i náhlé zmizení kapitána Blacka, jenž je ubytován ve stejném hotýlku jako Poirot s Hastingsem. Brzy navíc dojde k vražednému útoku na Susan Maltraversovou. S řešením případu geniálnímu detektivovi pomůže i návštěva místního voskového panoptika. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Místy až hororový tón provází Poirotovo vyšetřování na anglickém venkově, kde se odehrála hodně podivná a krutá vražda. I drobnosti opět nenechají šedé buňky mozkové v klidu a zdánlivě přirozenou smrt dokážou objasnit ze zcela jiného pohledu. Výtečný a od začátku nesmírně tajemný díl. Theme Music: Christoper Gunning, Incidental Music: Richard Hewson ()

Reklama

PlayEasy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drtivá většina "krátkých" epizod je velmi zdařilých, ovšem ničím výjimečných. Jednou za čas se ale stane, že se najde díl, který nás totálně odrovná.... Napínavé, mystické, chvílemi až děsivé (a to seriál hraje spíše na komediální notu!!!) + precizně zkonstruovaná zápletka a úsměvný závěr, jak se sluší a patří. Čistých 100% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Soška z Nairobi s vytřeštěnýma očima na klidu nepřidala. Hastings s Herculem "frčí" na dovču, hned na místě se Hastings vyptává, jestli dostane sendviče - nenajedenec nadívanej! Příští ráno Hercule (tradičně) reptá, že matrace jsou tvrdé (páteř ti poděkuje), načež se klaunské duo chystá k domovu. Avšak absurdní meeting s policejním vozem evokoval otázku, jestli to režisér nemohl zařídit poněkud vhodněji. Ňouma Hastings si uvědomuje, že hostinský ohrožuje jeho pozici psa, tak se (jako obvykle) začne věnovat první ženě, která ho pustí do své osobní zóny. Aby Hastings u lékaře nevyrušoval, tak mu játrolog povolil chroustat karemelky (původně určené pro ubulená děcka). Skvělé! 93% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní díl, který nadchne hlavně hororovou atmosférou. Ta se prostě povedla a až do konce je to správně temné. I když tušíte, že má všechno naprosto realistický základ, stejně se neubráníte tomu, abyste nezačali přemýšlet o tom, že jsou ti duchové skuteční a že na tom strašení něco bude. Pořád si to zároveň udržuje poirotovský humor. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme je veľmi drobná historická nepresnosť – pravdepodobne kvôli nedostatku vhodných rekvizít sú tu použité plynové masky Mark V General Service Respirator (alebo podobné), ktoré sa začali vyrábať až počas II. svetovej vojny. Zjavný rozdiel je tam ten, že masky Mk. V majú povrch čierny, čisto gumový, zatiaľ čo medzivojnové Mk. IV (a vzhľadom k dátumu vydania pôvodnej poviedky dokonca ešte staršie Mk. III) majú z vonkajšej strany privarenú vrstvu plátna, ktorá chránila vtedajšiu nekvalitnú gumu pred roztrhnutím. Scéna s plynovými maskami je však v skutočnosti pridaná až do filmového scenára, v pôvodnej poviedke sa nevyskytuje. (hefec)
  • Díl se natáčel v hrabství Norfolk. Panství Marsdon je ve skutečnosti Sennowe Hall severovýchodně od Norwiche. The Red Anchor Hotel, jehož majitel Poirota vyláká z Londýna na imaginární záhadu, je The Dial House v Reephamu, skutečný hotel, kde se můžete i dnes ubytovat. (PhillM.)

Reklama

Reklama