Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o moci peněz se odehrává na Kubě, kde se proslechne, že rodina se jménem Castineiras zdědí velké bohatství, které v 18. století uložila v britské bance skupina řádových sester. Jenže Castineirasů tu existuje více než 25 000 a bláznivý hon za pokladem začíná…  Komedie, kterou ve španělsko-kubánské koprodukci natočil kubánský režisér Juan Carlos Tabío, vypráví o moci a vábení peněz. Když se obyvatelé městečka Yamaguey doslechnou, že rodina se jménem Castineiras zdědila velké bohatství, které v 18. století uložila v britské bance skupina řádových sester, vypukne vřava a všichni, kteří se tak jmenují, si začnou dělat naděje na nový život v blahobytu. Podle úřadů by rodina měla dostat milion euro. Na celé Kubě ovšem Castineirasů existuje více než 25 000, navíc ze dvou rozdílných pokrevních linií, takže není jasné, komu má tučné dědictví vlastně připadnout. Do čela bláznivého honu za penězi se postaví Bernardito (Jorge Perugorria)… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

freddy 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní představa. Člověk si jen tak žije svým běžným životem, a najednou se dozví, že by se ho mohla týkat závěť stará několik staletí, která by mu zajistila pohádkové bohatství. Jenže to má jeden háček. Na toto bohatství si totiž dělají zálusk tisíce dalších lidí, které také nosí příjmení Castineiras. A protože je závěť docela stará a člověk, kterému bylo bohatství odkázáno, již dávno nežije a může mít po celé Kubě a nejen tam desítky či stovky potomků, tak začíná boj o to, komu bohatství připadne. Tato komedie odehrávající se na Kubě je rozhodě velice nápaditá, svým způsobem originální a především také vtipná, což jsou hlavní aspekty, které u komedií vyžaduji nebo se alespoň snažím vyžadovat. A v tomto případě jsem se skvěle bavil a film mi velice příjemně a rychle utekl. Zkrátka tvůrci měli dobrý nápad zaměřit se na to, jak to může vypadat, když každý obyvatel jednoho kubánského maloměsta (nebo tedy skoro každý) chce získat alespoň kousek z královského bohatství. Do toho se zde ale řeší i jiné věci, jako například nevěra či nevalné životní podmínky na Kubě (padající střecha, nedostupnost internetu, s vidinou bohatství začínají všichni nakupovat mobily, ledničky, apod.), ale vždy je to podáno s vtipem a nikoliv jako nějaká agitka, takže i po této stránce je to fajn. Jsem tedy velmi příjemně překvapený tímto filmem, rozhodně jsem takhle zajímavou a kvalitní komedii nečekal, filmy z prostředí Kuby mi prostě asi vždycky sednou. Dávám čtyři hvězdy. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Komedie, která neurazí ani nenadchne. Ústředním tématem je náhle probuzená chamtivost díky vidině nečekaného dědictví. Navíc v zemi, která je konzumně vyhladovělá dlouhodobým budováním "reálného socialismu" a díky tomu zbídačením středních vrstev. Herecky slušné, ale není to film, který by vám nadlouho utkvěl v paměti. Celkový dojem: 55 %. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nudná komedie. Všichni se snaživě pitvoří, ale výsledný efekt spíš připomíná jihoamerickou telenovelu než zábavnou satiru, k níž se film snaží směřovat. Usmoleným dvěma hvězdičkám navíc jednu sestřičku odeberu za hysterické scénky přehrávajících herců a za skutečnost, že jsem mezi spoustou těch Castineiras nenašel jedinou postavu, která by mi nelezla na nervy. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Obrovské dědictví z osmnáctého století a mraky potenciálních dědiců rodu Castineiras. Jedni se píší s I, jedni s Y, ale jedno mají všichni společné – vidinu snadno vydělaného bohatství. Španělsko-kubánská bláznivá fraška režiséra Juana Carlose Tabía o mamonu, rodině a životních podmínkách na chudé Kubě. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama