Reklama

Reklama

Tunguská záhada

  • USA The Tunguska
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1997, 34 min

Obsahy(1)

Tento dokument přináší doposud nezveřejněné informace z tajných archivu KGB, CIA a FBI o události, která se odehrála na počátku 20. století v carském Rusku. Krajina centrální Sibiře se stala dějištěm do té doby nevídané katastrofy. V ranních hodinách zde došlo k explozi žlutě zářícího objektu, který se vznášel na nebi, o neuvěřitelné síle 40 megatunové bomby. Za následek měla 60 milionů přelámaných stromů na rozloze větší jak 2.000 km čtverečních a nespočet lidských obětí, které začali umírat na následky nemoci z ozáření.
Tento dokument se snaží vědeckými metodami přijít na to: CO TEHDY EXPLODOVALO NA NEBI a navíc odkrývá tak dlouho utajované sovětské analýzy, které byly vypracovány na samotnou žádost Stalina.
Proč se o nehodě nikdo nesměl bavit? Proč se tajné služby USA chtěly podílet na vyšetřování a co bylo vlastně nalezeno? Odpověď naleznete pouze na tomto DVD. (MIDO FILM)

(více)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden velký otazník, který přes celé dvacáté století, přetrval v X desítkách různých hypotetických i těch nejbizarnějších spekulativních úvahách až do dnešních dnů. Dozvíme se někdy i po těch dlouhých letech, různých záměrných politických utajováních pravdu? Podobný dokument viz zde: tunguzská katastrofa. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Teórie, ktoré vznikali na základe získaných dôkazov a následne ďalšími dôkazmi boli zároveň vyvracané, boli v tomto dokumente interpretované veľmi dobre. Avšak nejde mi nevytknúť fakt, že tunajší dokumentaristi až príliš favorizujú myšlienku mimozemského telesa, čo považujem za minimálne veľmi nepravdepodobné. A vysvetlenie, hoci nám nie je úplne známe, určite nie je až tak ohromujúce, ako by mnohí chceli. ()

sator 

všechny recenze uživatele

V dokumentu se nevyjadřují žádní alternativci, a přesto došli k závěru že v Tungusce spadlo kosmické plavidlo... Stalin vyděšen tím co se stalo, měl enormní zájem zjistit víc, proto pátrací tým vedl otec ruské kosmonautiky Koroljov... ()

Drom 

všechny recenze uživatele

V kanceláři šéfredaktora jistého amerického a ne příliš úspěšného bulvárního časopisu položil John Profit sluchátko právě ve chvíli, kdy do dveří vrazil celý vyděšený Bob Paparazzi, nejschopnější z redaktorů a minoritní spolumajitel plátku. - Šéfe, šéfe, průser! Věřitelé si na mě dneska zase počkali a musel sem se 4 hodiny schovávat na střeše jednoho baráku. Ale zas sem vyfotil v sousední budově dvě buzny, jak to dělaj. Prdnem to v malým rozlišení někam doprostřed a napíšem, že to je Brad Pitt, to nikdo nepozná. Když ten nápis bude přes fotku a hodně červenej... John se na svého snaživého pisálka usmál. - Právě jsem mluvil s panem Bigmoney. Viděl prej včera v televizi Akty Yks, asi ňáký porno. Každopádně chce vrazit svý prachy do něčeho vo UFO. A my na tom budem dělat! Zase budou prachy! - Ty vole, paráda! zaradoval se Bob. Ale John nerušeně pokračoval. - Akorát to musí bejt film a musí bejt z Ruska, říkal něco vo Tonkušce, nebo jak. - No ale nemáme studio, ani prachy tam jet točit... namítá Bob. John se rozesmál. - Ty seš někdy tak blbej, až mě to baví. Hele, zrecyklujem ňáký nekvalitní starý záběry, dohodíme nějaký svědky, to máš v malíku, ne? Nikam jezdit nebudem, co bysme tam zjišťovali. Nu a Pedro Slouhosta, co tu uklízí, má doma kameru. Napsal to do dotazníku, tam do těch, co sme z nich osobní údaje prodali, aby bylo na firemní týmbildink vedení na Filipínách. Oba současně vykřikli rozjařené - Kundy! Bob se rychle zorientoval a nadhodil. - Mám perfektního dědka! Vypadá sice jak remixovanej Hitler, ale za pár šupů řekne, co mu napíšem. Fakt super svědek. Ale netočil vo tomdle už ten Venca Klára v tom svym seriálu? - To je starej trouba a sám dobře víš, že ty jeho knížky jsou samá pohádka. To my tu píšem seriózní novinařinu! Prostě, řeknem, že všecky vostatní vysvětlení jsou směšný a neuvěřitelný a že naše je pravda. A případně jedno extrémně blbý vysvětlení vyvrátíme a podupeme. Ty si snad nikdy nekoukal na The History Channel? Tam dávají někdy fakt dobrý kousky. John vstal od stolu a spolu s Bobem vyšli na chodbu před kanceláří. - Hele, musíme hejbnout zadkama, já du dolů za Jackem Photoshopem, ať vyrobí ňákou levnou animačku s talířem a ty di sehnat tomu svědkovi ňákou uniformu, ať je to víc důvěryhodný. A dej mi toho Pitta, vemu to s sebou. Večer ve striptýzu vymyslíme ňákou konspiračku. Oba na sebe mávli a John odbočil na schody. Jak sestupoval, honily se mu už hlavou myšlenky na další dokumenty. Větší. Nedávno zrovna slyšel něco o nějakým Ivo Aštaru Bendovi a sto miliónech mateřských lodí vesmířanů na oběžné dráze. Zdá se, že byznys s odpadem zas chytá dech. Usmál se. ()

Hermanka 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky záhad, je dokumet určitě dvd do sbírky. Lidem co mají pouze v podvědomí, že se v Tungusku něco stalo, osvětlí dokument, "co se stalo". Zde jsou uvozovky ovšem na pravém a svém místě. Důvod absence plného hodnocení, je ten, že dokument začne po chvíli nudit, leč má stopáž pouze 34 minut. ()

Rudyamon

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře k filmu: Karlos80, Caesius S. ... Viděl jsem už hromadu podobných UFO-ne-moc-logických dokumentů, takže jsem i k tomuto přistupoval s rozvahou a nadhledem. Ona se totiž věc má tak, že scénář je předem daný a je jedno oč běží. Takže: za vším jsou ufouni, vláda to ví, ale tají to, pokud se jedná o Rusko, tím líp - KGB vše tají a lágry jsou plné. Na tomhle scénáři lze postavit cokoli. Nicméně, co se týče Tungusky, je pravdou, že je to velká záhada. Ale to je asi tak vše, co jsem schopný k tomu napsat. To, že autoři tohoto snímku dokázali mluvit přes třicet minut, je obdivuhodné, ale nic to nemění na faktu, že neřekli víc, než jsem já napsal. Nehodnotím, k čemu taky ... ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Tunguský incident a věčné spekulace, vděčné téma pro konspirativní dokumentaristy. Na jedné straně můžeme být rádi, že k tak masivnímu výbuchu došlo před sto lety a uprostřed Sibiře, na druhou stranu ze stejného důvodu má moderní věda jen velmi málo přesných faktů. Tento dokument z roku 1997 je poměrně krátký a proto předkládá jakési fakta bez důkazů, většinou se jedná o svědectví již mrtvých nebo velmi starých nomádských domorodců a černobílé záběry z expedicí několik desítek let po incidentu. Poté co autoři laicky rozcupují přirozená vysvětlení, zbývá pouze výbuch ufonské lodi s jaderným pohonem. Osobně proti tomuto vysvětlení nic nemám, i pro mě je velmi lákavé, ale je třeba si dát pozor, protože zarytí ufologové se spíše podobají věřícím než-li vědcům. ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Tento dokument predostiera teórie o tom, čo sa v skutočnosti v Tuguskej oblasti mohlo stať... Je len na vás, akú z možných teórií si vyberiete... Isté však je, že sa nikdy nedozvieme presnú pravdu, nakoľko vyšetrovanie bolo veľmi zanedbané a ľudia, ktorí mohli podať svedectvo sú už dávno po smrti... Čo je však jasné je to, že tento dokument je jeden z mála, ktorý sa odvážil podať súhrnnejšie informácie a závery o tamojšej udalosti... ()

lodni_sroub 

všechny recenze uživatele

Pokud se chcete pobavit nějakou tou pseudozáhadou, zafilozofovat si nad lidským myšlením nebo se dozvědět cokoliv, co má hlavu nebo patu, doporučuji spíš sbírku Záhad A. C. Clarka nebo jinou klasiku. Tohle je nesmyslná nuda bez hlavy a paty. ()

Reklama

Reklama