Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Greny 

všechny recenze uživatele

i přestože v dokumentu byly některé kapely a uskupení vynechány, tak jsem spokojen, protože tvůrci i přesto nabídli 7 hodiny zajímavých informací a materiálů. Bohužel, jak to tak bývá, tka některé díly se povedly více a některé upadly, ale dohromady to tvoří dobře fungující sérii, která uspokojí méně náročnější diváky. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia dokumentu sa nám pokúsili v siedmych častiach predostrieť stručnú históriu rocku, čo je nesmierne ťažký cieľ, pretože do tak krátkeho časového úseku (7x50min) nie je možné vložiť relevantné množstvo informácií a tak je dokument vopred odsúdený kĺzať sa len po povrchu zvolenej problematiky. Ak sa hlbšie zaujímate o určitý druh rocku (art, punk, metal, britpop...) a máte o ňom niečo načítané, tak tu sa nedozviete skoro nič nové. Na druhej strane treba povedať, že dokument je len stručným náčrtom dejín rockovej hudby a aj napriek tradičnej schéme dokumentárneho seriálu neurazí, ale skôr poteší každého diváka, ktorý si rád rozširuje obzory svojho poznania (teraz nehovorím o drogách :-D) a zapĺňa voľné medzery svojho teoretického hudobného poznania. Na záver si neodpustím poznámku, že tento dokument by sa dal skvele využiť na vyučovacích hodinách predmetu hudobná výchova či umenie a kultúra. ()

Reklama

ganz 

všechny recenze uživatele

Nedá se říct, že by Sedm epoch bylo bez chyby. Opomenutí kapel jako jsou například Doors, nebo nedostatek prostoru pro the Who ( pravda že Hendrix je Hendrix, ale přece jenom 90 % dílu pouze o něm.) patří mezi hlavní chyby tohoto pořadu. Dále mi vadí to, že se pořad snaží být hrozně cool a pořád střídá mezi hudbou a rozhovory, přitom popisná část dost často tak trochu mizí v pozadí. Největší rozhořčení pro mě však bylo pojetí dílu, který se věnoval alternativnímu rocku a hlavně tedy grunge-i. To že Nirvana nebyla první kapela hrající v Seatlu a že giganti této scény jako Soundgarden, Pearl Jam nebo Alice in chains obdrželi pouze jednu poznámku, která ještě naznačovala že se svezli na úspěchu Nirvany. bylo až trestuhodné. Pravda že pro většinu lidí znamená grunge pouze Nirvanu, takže se ve výsledku nic nezmění... Ovšem pokus o charakteristiku hlavních proudů rocku jako celku, je poměrně povedený a pořad i přeze své neduhy, stále udržuje divákovu pozornost. Pokud se o rock zajímáte a nejste jen "posluchač", nenajdete v pořadu nic moc nového, alespoň tedy v rámci vámi poslouchané muziky, ale dost často je zajímavé dozvědět se kdo že to vlastně koho ovlivnil. Rozhodně se nejedná o dokonalý počin, ale pro milovníky rocku je to povinost.90% ()

swed 

všechny recenze uživatele

Půl století rocku v sedmi hodinách a za účasti očitých svědků - samotných hudebníků. Je logické, že na tak malém prostoru se na mnoho interpretů pozapomnělo, proto hodnotím pouze podle toho, jak na mě samotné díly zapůsobily, případně jak blízko mám k jednotlivým hudebním stylům. BLUES-BASED ROCK 9/10, ART ROCK 9/10, PUNK 8/10, HEAVY METAL 8/10, STADIUM ROCK 7/10, ALTERNATIVE ROCK 9/10, INDIE 8/10. Celkem 8/10 ()

matmanX 

všechny recenze uživatele

Seriál, který je popisem historie rockové hudby a jejího vlivu na svět od počátku po současnost? To asi těžko. Sedmička je sice pěkné číslo, ale autoři seriálu zcela zapomněli na jednu celou epochu, a to HARD ROCK! Ani v jednom díle tak neuslyšíte o legendách hard rocku, jako Led Zeppelin, Rush, Aerosmith, AC/DC nebo KISS, vynechány byly i skupiny jako The Doors, Lynyrd Skynyrd nebo Dead Kennedys. Připadá mi, že autoři o rocku slyšeli naposledy při geologické exkurzi na základní škole. Zvlášť, když jsou schopni skoro celý díl vynášet do nebe nedůležitého Springsteena nebo nudné Ramones, kteří těží jen z toho, že se poskládali o něco dřív než Sex Pistols. Dávám 3* hlavně za první, druhý a šestý díl, jinak by to šlo i níž. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama